torsdag 31 juli 2008

Värme i idet.


Möjligen har det att göra med att skribenten är född i mörker och upplevde sina första tre-fyra månader i mest mörker - dessutom på en nordlig breddgrad med temperatur under fryspunkten.

Eller också ligger förklaringen i att skribenten har för mycket fett på kroppen. Alla teorier är välkomna men inte lika välkomna som ett norskt lågtryck. Tyvärr råder tropisk hetta även i väster så förhoppningen får gå till den gamla trygga nordliga breddgraden.

Någon blodpudding lär det inte bli som vädret ligger.

Januarivinter inför morgondagens trettio grader.

Morgondagen kommer med trettio nya grader - allt enligt väderspåman Per.
Därför blir minnet fyllt av nya vinterdrömmar - som från januari 2005.
Någon har förlustat sig på Björnidets bakgård att skulptera i snö.
Tyvärr har kvinnans underkropp av någon outgrundlig anledning amputerats.

En mer mänsklig snögubbe av kött och blod
men med total avsaknad av höjdskräck skottar snö från taket
på andra sidan Björnidesgatan.


Björnidets alldeles egna livsträd i allén i vinterskrud.

Marsvinter i Stockholm 2005.

Björnidets bakgård 17 mars 2005.


För alla oss som tycker att det får vara nog med värmen nu minner vi oss mars månad 2005. Inte så länge sedan ändock var det sträng vinter - kallt is snö i Stockholm.


Datum den 17 mars. Fåglarna söker sig till Operakajen för ett skrovmål.

Vissa flyter runt på isflak på Strömmen.

En och annan har somnat mätta och belåtna.

Svanpar i mängden.

Snö vid Stadshuset.

Vatteninfart mot Slottet.

Snöpromenad på Skeppsholmen.

Gamla Stan speglar sig i kallt vatten.

Snö mot Strandvägen vid Nybroplan.

Mera spegelbilder från Gamla Stan.

Snödrivor på Hantverkargatans trottoarer.

Västerbron över is.

Isgata på Klara sjö. Hötorgsskraporna i bakgrunden.

Järnvägen norrut från Centralen vid S:t Eriksbron.

Klara sjö med is och skidspår.

Utsikt mot Riddarholmen från Norr Mälarstrand.

Mera Riddarholm bortom frusen snöbelagd Riddarfjärd.

Snöbevuxna båtar på Norr Mälarstrand -
på andra sidan isen Södra Mälarstrand.
Mera isiga båtar att vänta in våren med.
Uppenbar rastplats för vovvar på Norr Mälarstrand.

Värmen viker inte!



Torr natur i försommarhettan i juni månad oppe på berget öster om Erstaviken.

Trettio grader på platsen där solen aldrig skiner.
Värmen håller i sig.
Folk i gemen - dessa många - njuter i hettan.
Skribenten sitter i fläktens blås
och minns med saknad den kalla vinter opp i nord.
För alla som inte trivs i värmen rekommenderas dock
Hemköp, Skanstull. Gå till deras mejeriavdelning!
Helt underbart nydeligt!
Skribenten tillbringade en massa tid där idag!

Matglädje dygnet runt i Björnidet

I Björnidet råder matglädje dygnet runt.
Det kan aldrig bli nog med mat.
En portion är inte tillräckligt för den store.
Denna afton bjudes det på potatissallad med vitlök och knubbiga chorizos extra red hot.
Jo - skribenten äter allt numera - allt utom leverkaka.
Undrar förresten var den tog vägen?
Är det någon som äter leverkaka idag? Här kommer ett recept så vet ni vad som talas om.

RECEPT PÅ LEVERKAKA
Ingredienser:
1 1/2 dl Korngryn
3 dl Vatten
5 dl Standardmjölk
400 gr Nöt eller svinlever
1 styck Gul lök
1 msk Margarin eller smör
2 styck Ägg
2 msk Sirap
1/2 dl Russin
Salt och peppar
Beskrivning: Koka grynen i vattnet under lock på svag värme tills det nästankokar in. Det tar ca 30 minuter. Späd med mjölken och koka tillen lös gröt.
Mixa eller kör i foodprocessor lever, ägg, lök, sirap, salt och peppar.
Tillsätt gröten och russin. Häll smeten i en smord ugnssäker form.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 45 minuter.Servera med lingonsylt och sallad, eller blanda finstrimlad vitkål medlingonsylt.
Går att frysa.
Brrrrrrrrrr! Ej att rekommendera!

Portugisen mår utmärkt!

Portugisen är en växtstark gynnare som blev funnen på deken i dike i Portygal. Hemtransporterad som icke mer än ett blad och en rot för 16 år sedan. På senvåren 2008 fick han flytta från sin solplats i fönstret till en undanskymd hörnplats men samtidigt fick han mera plats för sina långa rötter och nu stortrivs han där han står och lutar sig mot den Budapestinspirerade gulaschlampan i rött.
Vilken familj han tillhör är helt obekant!
Finnes det någon som vet något om dennes anor och gener så varsågoda och lämna en kommentar.

Nya ljust gröna pinnlika grenar växer ut från något av de många stammarna. Sedan kommer ett lång smalt blad att växa ut längst ut på stjälken. Först ljust grönt sedan med åldern allt mörkare.


Som han växer - nådde han taket för snart 1½ månad sedan. Som tur är så har han inte växtkraft nog att skjuta upp genom taket. Men vem vet?

Babybjörn

En tidig version av skribenten. Redan då med lutande huvud. Och vilket STORT huvud sedan. En riktig huvudfoting. Även om huvudet var stort så innehöll det inte mer än att skribenten några år senare inte förstod att om vinden blåser åt höger - då blåser också röken ur skorstenen och flaggan på flaggstången åt höger. I skribentens upplevelsevärld rådde surrealism. I hans värld kunde flaggan och röken blåsa åt olika håll. Och det är välan underligt att något så litet kan bli så stort.

Truckerpraktikanten som med erfarenhet vet att vinden bestämmer åt vilket håll röken och flaggan blåser. Det kanske är synd att man har fått lära sig detta - men det är väl att bli vuxen.

Solnedgång i februari månad


Tredje aftonen i februari månad år 2007 spektakulär himmel vid solnedgången från Tveita horisont. Man kan ta sig en funderre över hur mycket färg som kommer av förorenad luft. Men vackert blir det ändock.







onsdag 30 juli 2008

Stockholmhimmel

Från Björnidet ser man inte mycket himmel. Inga vida vyer från en trappa upp precis.
Inga åskstormar här - mest bara rassel från stängande uterestauranger och musikdunk från galagatan som idet ligger placerat på.

Och värme! I natt blir det tropisk natt. Aldrig bra.
För då smälter idet och tillräckligt många har drunknat senaste veckan i detta land så skribenten kliver i kvällningen norrut - dit solen aldrig når - och får nog en god natt ändå.

måndag 28 juli 2008

Oslo by sunset


Solnedgång inträffar när man tycker sig se solen sakta gå ner över horisonten. Egentligen är detta fal - för det är inte solen som rör sig utan Jorden som snurrar runt sin egen axel. Elementärt måhända - men tänkvärt när du sitter och beundrar hur solen går ner. Oslo horisont är mycket speciell. Möjligen för att den kan beskådas från berömda utkiksposter som Grevinnetårnet och Tveitaklippan. Skribenten ger sig in i solnedgångsdokumentationen i detta nu med några färgrika solnedgångar över den norska huvudstaden.

Oktober 2007


Februari 2008

Januari 2007

Oktober 2007

En förkärlek finnes när båten lämnar hamnen vid femtiden på eftermiddagen och solen går ner.
Något ödesmättad känsla!

söndag 27 juli 2008

Vägen hem från jobbet

Skribenten vill visa "Vägen hem från jobbet" - ett fotoreportage producerat 30 april 2008. Vägen hem från jobbet startar på Bergsunds Strand. Den gata som han hamnar på sedan han har funnit, låst upp och snirklat via hiss sin Nordic Bike ut i det fria. PrettyPolly känd från Internet lotsar på bilden honom upp mot Hornstull.
Den västligaste delen av Södermalm hade sedan år 1422 kallats Horn. När sedan landtullen lades till området i samband med byggandet av en flottbro över till Liljeholmen kom området att kallas Hornstull. Landtullen avskaffades år 1811.
Landtullen inrättades genom riksdagsbeslut 1622 och skulle betalas för alla inhemska varor som fördes till marknadsplats eller torg inne i staden för att säljas.
PrettyPolly på marsch.
Efter cirka hundra meter kommer skribenten upp på Långholmsgatan. En inte vacker gata som är en förlängning av Västerbron in mot Södermalm. Hornstullsområdet kallas av gemene man för "Kniv-Söder". Hornstull hade dåligt rykte redan på 1700-talet. Enligt detta rykte ska det ha funnits stor risk att bli rånad eller hamna i knivslagsmål vid Hornstull, som under denna tid låg öde och obebyggt.

Långholmsgatan.
PrettyPolly har inte någon velociped denna gång och har dessutom en lång väg ut till Södertörns yttersta spets. Så den fotogenika damen tar blåbuss 4 mot Gullmarsplan för att stiga av vid Södra Station.
Blåbusslinje är Storstockholms Lokaltrafiks (SL) namn på sina stombusslinjer. Det är en busslinje som går med högre turtäthet och längre bussar än övriga busslinjer. Under devisen "tänk spårvagn - kör buss" skapas tunga busslinjer med stor kapacitet. Man försöker skapa raka bussgator, helst utan annan trafik. Blåbuss 4.
"Värsta korsningen" Hornsgatan - Långholmsgatan. Här får skribenten vänta på sin tur att komma över gatan. Hornsgatan är Sveriges mest miljöfarliga gata. Under en period hängde hyresgäster vid gatan ut vita lakan genom fönstren för att protestra mot den dåliga luften.
Problemen är höga halter av partiklar och kväveoxid. Men skribenten cyklar aldrig längs den gatan utan svänger ned mot Tantolunden - när han väl har kommit över denna korsning.
Ovan en blick mot Hornsgatan.
Nedan en blick mot Långholmsgatan.
På andra sidan korsningen ligger Hornstulls strand mot Årstavikens vatten. Här finns utecaféer och uterestauranger öppna på sommaren - dessutom en badplats. På andra sidan vattnet ligger ett område där det dyker upp ett nytt kontorskomplex varje dag. Andra sidan vattnet är fastlandet.
Reportaget är hämtat från den sista april så körsbärsträden blommar i Tantolunden. Nordic Bike tar skribenten först genom ett bostadsområde som ligger mot Hornsgatan - Drakenbergsområdet.
Cykelvägen går vid sidan av själva parken Tantolunden. Tantolunden är ett stort grönområde på sydvästra Södermalm vid Årstaviken, med koloniträdgårdsområde, parklek, minigolf och friluftsteater. Namnet har området fått från Tantos tomt på 1660-talet, (även stavningen Danto förekommer) efter ägaren till egendomen Hans Tanto.
Nästa hållpunkt som passeras är Zinkensdamms hotell och vandrarhem. Zinkensdamm är ett område vilkets historia börjar på 1660-talet, då området, "Västertull", bebyggdes och en stor trädgård anlades med karpdammar. När så den rike köpmannen och klädhandlaren Franz Zinck köpte gården 1685, fick den namnet Zinkendamms gård. Zinck bodde bara fem år på gården innan han dog och det går många historier om mystiska saker som hände samma natt som han dog och det är kanske därför som namnet Zinken levde kvar. I slutet av 1700-talet, uppfördes kvarnar och en stor ladugård nu odlade ägaren, möbelhandlaren Grevesmühl, tobak och potatis på gården. Gårdens mark började exploateras i och med anläggandet av Västra Stambanans järnväg och på 1930-talet försvann den gamla gårdsanläggningen i och med att Zinkensdamms idrottsplats anlades.
Zinkensdamms hotell och vandrarhem.


Kolonilotter i förgrunden och Drakenbergsområdet i bakgrunden.



Mariaskolan.

Zinkensdamms idrottsplats.
Liten backe uppför och skribenten har nått Ringvägen. Hållpunkter vid Ringvägen är Mariaskolan som nyligen firade 110-års jubileum och Zinkendamms Idrottsplats. I folkmun kallas den bara "Zinken". Det är framför allt bandy och fotboll som spelas här. Mest känd för bandy och hemmaarena för Hammarby Bandy.
Över Ringvägen och skribent med cykel är inne på Södra Stationsområdet. Området var tidigare ett järnvägsområde. På 1980-talet började man bygga över Södra Stations bangård med bostäder. De flesta byggdes mellan 1986-1990.I direkt anslutning till det nya bostadsområdet har man sparat lite äldre bebyggelse; huset på bilden ovan ligger till vänster om cykelvägen och huset på bilden nedan ligger till höger om cykelvägen.
Cykelvägen fortsätter genom Södra Stationsområdet och passerar bland annat Bofills Båge och Söder Torn.
Bofills båge till vänster.
Bofills båge är ett halvcirkelformat bostadshus. Med två punkthus vid sidan. Alla husen är ritade av den katalanske arkitekten Ricardo Bofill och uppfördes 1991-1992.
Bofills båge till vänster och ett av punkthusen (kallade Templen) till höger.
Söder Torn eller "Haglunds pinne" syns uppstickande i bakgrunden.

Söder Torn från Västgötagatan.

Söder Torn är ett höghus - kallat skyskrapa intill Fatbursparken och vid Medborgarplatsen. Det är 86 meter högt med 24 våningar och innehåller enbart bostadslägenheter. Det är den högsta byggnaden i Stockholm som utgörs av lägenheter. Den danske arkitekten Henning Larsen ritade huset men han hoppade av eftersom han tyckte att det kompromissades för mycket av politikerna. Politikern Sune Haglund var drivande bakom projektet och därför kallas det "Haglunds pinne" eller "tumme" eftersom det blev så mycket lägre än först tänkt.
Bostadsrättsföreningen i huset har installerat en gemensam festvåning högst upp med glasväggar runt hela våningen. På bottenvåningen har bostadsrättsföreningen eget spa med bastu och pool.
Skatteskrapan.
Cyklisten trampar vidare. Glad även utan festvåning på 24:e våningsplanet, pool och bastu. Via en kort Västgötagatan och bakom Skatteskrapan hamnar han vid Götgatan.
Skatteskrapan stod klar 1959. Den är 84 meter hög med 26 våningar. Skattemynigheten låg här tidigare - därav namnet. Kvarteret heter "Gamen" vilket folk tyckte var passande plats för Skattemyndigheten. Numera är det studentlägenheter i huset och en shopping galleria påvid gatan. Vid ombyggnaden till studentbostäder lade man till två våningar så 24 våningar blev 26. De övriga våningar består av restauranger och en sky bar.
Allén på Katarina Bangata - Skånegatan.

Katarina Bangata går från Skatteskrapan via Greta Garbos Torg ned mot Norra Hammarbyhamnen. Gatan rustades upp för 10 miljoner kronor och landskapsarkitekten tilldelades år 2000 Sienapriset för projektet. Sedan 2001 hålls säsongsvis varje lördag en Bondens marknad där egenodlade produkter säljs i stånd längs allégatan.
I allén finns många konstverk - av modern art dock även vissa föreställande verk.
Skånegatan.
Så är skribenten med sin trogne följeslagare Nordic Bike hemma på Skånegatan där Svalan väntar. Svalan är annars bättre för skribenten att rida på men Svalan har tappat en fot så det går inte så bra att cykla på en enfotad velociped.
Skånegatan ligger centralt inom SoFo. SoFo betyder South Of Folkungagatan. En benämning som ska efterlikna SoHo i London och på Manhattan. Ett kommersiellt påfund naturligtvis.
Det ska vara ett trendigt och hippt område. Klart det med sådana hippa inbyggare som skribenten!
Området är känt för sina många restauranger, kaféer, småbutiker, skivbutiker, med mera.