söndag 28 september 2008

Pelargonia visar höstens andra ansikte

Höstens intåg har tydligt kunnat att skönjas i fönsterpanelen i Björnidet.
En prunkande Pelargonia har drabbats av höstanfallet och inte alls kunnat anamma de vackra höstfärger som bland annat Tusan visar på sin blogg från idag.
För Pelargonian ser bara rejält vissen ut utan att lysa upp i gyllene höstfärgprakt. Det är väl bara att tacka den för den tid som varit och inte ha för stora förhoppningar om att den ska få lysa upp i fönsterpanelen i vårens alla glada färger.
Allt är icke guld och glimmar i höstetiden!
Detta är höstens andra ansikte konstaterar vi!

Årstidsindikatorn slår om till rött


Utanför fönstret till Björnidets sovgrotta står årstidsindikatorn. En tandad buske som nu har slagit om till höst. Officiellt går nu sommaren över till höst.

Bo Andersson sjunger in hösten med Höstvisa med text av Tove Jansson. Inspelningen är från 1969. Finlandsvenska är en passande dialekt att sjunga in hösten med. Man blir lite sömnigt trött och vill bara somna lite skönt. I alla fall den mest rogivande dialekten i svenska språket.

MPK som matkultur

Rådet till yngre människor när det gäller mat låter:
Ät ingenting som ung för när du bli äldre kommer du att få en sådan aptit på allt som kallas mat att du bör ha en kropp som kan ta emot all den maten. Den kroppen bör vara tunn och smal.
För dig som redan är fyllig som ung finns inget hopp att vänta efter 50. För efter 50 gäller MPK.
MPK betyder Mer På Köket - ursprungligen en norsk benämning på en typ av matkultur där det alltid finnes mer mat i köket. Den devisen gäller även i Björnidet.
I idet räknar man fyra portioner per person. Skribentens matlagningskonst är av diskutabel kvalitet. Han blandar och kryddar allt eftersom det ger sig. "Man tager hvad man haver" sade Kajsa Warg och det har matlagaren i Björnidet anammat. Han tömmer kylskåpet över i gryta och panna - häller på olja och bara brassar på. Kryddar med det som står på hyllan ovanför spisen. Därför brinner tungspetsen ännu idag efter att rätten på bilden intogs igår. Rätten består av lammfärs - gafflad ned i rapsolja - tomater, tärnad fetaost, kikärter och kryddad med basilika, muskot, två solovitlökar, timjan och rosmarin. Allt degat ned över långkokad tagliatelle. Efter måltiden följer brinnande tunga och spänd buk. Soffvila rekommenderas efter middagen - som alltid när MPK är den gällande matkulturen.

lördag 27 september 2008

Tjampens Travtips: Färjestad 27 september 2008

Unionskamp och massor av norska miljoner i potten, synd bara att det också medföljer en massa okända norska hästar, som troligen kan ställa till det för något tilltufsad och desillusionerad Tjamp.
Svårt få något riktigt grepp om den här omgången och förhoppningarna är därför ytterst modesta denna gång… inte ens en pytteliten miljon i sikte…

Det tvehågsna och urbota fegsystemet: (TT-2008-09-27)

Lopp 1: (5) Staro Allentown Vinnare: 8
Lopp 2: 2 – 3 – 4 -6 – 7 – 9 – 11 – 12 Vinnare: 6
Lopp 3: (8) Odins Kjempe Vinnare: 8
Lopp 4: 3 – 6 – 13 Vinnare: 12
Lopp 5: 1 – 3 Vinnare: 4
Lopp 6: 1 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9 – 11 Vinnare: 3
Lopp 7: (3) Copper Beech Vinnare: 3
432 rader a´ 216 kronologiska riksdaler

Inga pengar tillbaka - Tjampen hade rätt - resultatet motsvarade förväntningarna!

Tur till butiken


Mat måste man ju ha.... vackert väder idag - moln men fin luft och behagligt att ta en lite extra lång tur till butiken. Passade på att se ut över inloppet till staden.

Vasamuseet och Nordiska museet samt vandrarhemmet af Chapman som nyrenoverad ligger ankrad vid Skeppsholmen. Kyrktornet är Oscars kyrkas.

Kastellholmen i tidiga höstfärger. Djurgårdsfärjorna nummer 9 och 11 mötes ute på öppet vatten.

Ut mot havet samt en zoom in mot Grand hotel. Kyrkan där oppe på höjden är nog Johannes - eller Engelbrekts... just nu står det stilla för skribenten tillika fotografen.

Katarina kyrka från Mäster Mikaels gränd. sedan Nytorgsgatan som väl inte är den mest fotograferade gatan i staden.

Promenaden från butiken går vid randen av Vita Bergen med Sofia kyrka.

Vita bergens gamla arbetarbostäder från 1700-talet.

Med skorstenar och lite höstfärger.

Så hemma på gatan igen. Bakom träden Skånegatan. Full fart på glassbarer, restauranger och kaféer längs gatan.

Interference Cup registrerat idag

Interference Cup 2008 är registrerad som liga idag på http://dreamteam.aftonbladet.se/
och det är bara att samla sin koncentration och leta upp gamla användarnamn och lösenord och logga in och anmäla sig!
När du betalt för dig, anmält dina två lag och utsett lagkaptener så är det bara att söka upp ligan "Interference Cup 2008" och ansöka om plats i årets hockeyutmaning.
Presidenten har varit i kontakt med fru Liljemark och det lät lovande beträffande hennes deltagande i årets liga. Dessutom verkar herr Eriksson som haft stora framgångar tidigare som tränare i både fotboll och ishockey återkomma - plus den fotoskygga fru Naess som inte deltagit i dessa tävlingsammanhang sedan Halvsvenskan 2002 kunna visa intresse för comeback.
Registreringen har startat, anmäl lag, ansök till ligan och det finns tid att planera vidare för nedsläpp är inte förrän 16 oktober!

Såga av den gren man sitter på


Avtäckelsen av fasaden var bara början.
Nedmonteringen av byggnadsställningen kvarstår för byggjobbarna på andra sidan idegården. Hur gör man detta utan att "såga av den gren man sitter på"? Inser att byggjobbet är rena ingenjörskonsten. Det gäller ju att demontera ställningen som håller en uppe - i rätt ordning! Men det är nog inte första bygget för dessa herrar.
Om man tänker efter så har man ju "livet i sina egna händer" även i sitt eget arbete även om man inte balanserar utanför sjätte våningen.

Med livet som insats





Balanserar på taket med fötterna på ställningens rör.... brrrr!
Täckelsen faller för den nya fasaden på Stjärnans Hus på andra sidan idegården. Svenska arbetsmiljöverket har säkerligen en del att säga om det sätt på vilket avtäckelsen utföres. Men klockan åtta en lördagsmorgon är det väl inte många kontrollanter ute.
Byggnadsarbetarna kommer från östra Europa och tycks vara fullständigt trygga när det gäller kvaliteten för den byggnadsställning som de själva har satt upp. Även om de kommer hit för att tjäna pengar så kan de ju även göra detta med skyddsutrustningen på.
Nu gick allt bra - denna gång. Huset som tidigare hade en mörkt rödbrun fasad - har nu fått en ljust grön yttervägg. Får se om Stjärnan återkommer snart till sin boning....

Uppe före solen


Roy Andersson är klart Sveriges bäste regissör med en unik stil i världen. Filmer som Sånger Från Andra Våningen, Giliap och senast Du Levande. Det finns alltid humor i det svart tragiska filmade med enbart amatörskådespelare. Dessutom är han den bäste reklamfilmsregissören. I dessa finanskristider minnes vi hans reklamfilm för Handelsbanken om att hos Handelsbanken "kan alla teckna fallskärmsavtal". Se på minen och den stilla reaktionen hos passagerare som blir kvar i planet - som saknar fallskärmsavtal.
Vill i denna tidiga morgonstund när jag befinner mig uppe före solen för att ta hissen upp till vaskeriet tacka Valkyrien för Simply Red och "For your babies" - fin bekantskap!

fredag 26 september 2008

Nya tider = Gamla tider


"Kom! Skynda dig hit! Kom och se vilken ful slips Olle Björklund har
idag!!!!"
"Vilken frisyr hon har idag då! Tycker att hon såg bättre ut med pannlugg!"

Hur kunde det inte låta i TV:ns barndom. När tittarna hade fått nya gäster i sina vardagsrum. Nyhetsuppläsare, meterologer och hallådamer på TV.
Det var och är väl mänskligt att först och främst fästa koncentrationen på den människa och person som sitter där i rutan och läser med blicken fäst på dig som tittare.
Det är klart att TV-personligheterna med tiden blir bekantingar i hemmen och så länge de är oföränderliga inger det väl en trygghet i tillvaron. Vi är trots allt bara människor.
En ful slips eller en bortrakad mustasch tar intresset bort från den världshändelse som nyhetsuppläsaren informerar om.
Vi skrattar och ler åt gamla tider men beter oss likadant idag. Meterologen Pereik Åberg klipper sig - bort med de mycket lockiga håret - och nyhetsuppläsaren Rikard Palmkvist skaffar sig mustasch under semestern. Vad händer 2008? Jo samma folkstorm med samma styrka som om det vore 1961. Rikard Palmkvist fick raka bort mustaschen mellan två Rapportsändningar. Att Pererik Åberg klippt sig är ett mer oåterkallerligt faktum.
Klicka på bilderna så kommer du till Aftonbladets artiklar.

torsdag 25 september 2008

Ingen reklam tack!


Reklam gillas inte i Björnidet. Framför allt inte på TV. Reklamavbrott är så störande att reklamkanalerna inte har en chans i idet. Kan inte förstå folk som står ut med att bli avbrutna hela tiden.
Ovanstående informationsreklam från "nolltolerans mot rasism" är dock kul tycker undertecknad!

Tuff-Tuff-fågeln

I arbetet med att finna räls i fotosamlingen så hittades denna Tuff-Tuff-fågel. Med ett grin av räls och stoppljus i blicken.

I tågfart



Ovan ses fyra vyer från tåg 648 med Tveitaborgen oppe i fjärran höjd.

Räls mellan Kil och Karlstad.

En tågresa består ju mest av en tur på räls. Mer spännande än så här vill vi inte ha det - ett tåg ska gå på räls.

Ordning och reda


Faktiskt väl fungerande gemensam tvättstuga i Björnidet. Tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och till och med en mangel. Nu manglar inte skribenten sina lakan - utan använder "skaka-till"-metoden.


Utsikt från tvättstugan. Rena sommarvädret 25 september. Katarina kyrktorn visar snart halv elva.
Skribenten i Björnidet har haft en ledig morgon och till och med besökt ett bankkontor. Andra gången på bara två veckor - annars var det några år sedan han besökte en bank. Björnidet går vidare in i den elektroniska tidsepoken och har nu bemyndigats med ett smart card. Hur detta sedan fungerar är en annan fråga - det ska i alla fall med ditt jobbet.
Och dessutom har han bokat tid i tvättstugan - det är dags nu. Altenativet är att investera i en ny tvättkorg för samling av smutstvätt. Tidigt på lördagmorgonen blir det en hissresa upp i idet.