tisdag 28 april 2009

Magnolian och maskrosen står i blom i Vita Bergen


Vita Bergen eller Vitabergsparken är ett parkområde och naturreservat på östra Södermalm med Sofia kyrka på bergstoppen.

Elsa Borg står staty i Vitabergsparken - statyn är gjord av Astri Taube - Everts hustru. Där finns ett magnoliaträd som firas varje vår när det står i blom. I år firas det just i kväll.
Magnolia priset som är en Magnoliaplanta delas ut i samband med årets Magnoliafest i Vita bergen.Priset delades ut första gången år 1969 till Carl-Anton Axelsson. Bland övriga pristagare kan nämnas Greta Garbo, Tomas Tranströmer och senast i raden Suzanne Reuter.
Stadsdelsordföranden håller vårtal!
Elsa Dionysia Borg född 1826, död 1909. Hon växte upp utanför Västerås där hennes far Dennis Borg var prost. Hon genomgick flickseminarium och fick jobb på en flickskola i Gävle. Hon blev frälst vid 28 års ålder. Lärare och föreståndare för en utbildningsanstalt vid Vita Bergen i Stockholm samt psalmförfattare.

Magnoliorna är ett mycket gammalt släkte som fanns innan bina. Blommorna utvecklades därför för att pollineras av skalbaggar! Man har funnit fossila lämningar av Magnolia acuminata som är 20 miljoner år gamla.
Släktet är uppkallat efter Pierre Magnol, en botaniker från Montpellier i Frankrike.

Men annat blommar och knoppas också i magnoliatrakter. Detta pilträd tycks ju inte vara vid god status men ur trädet knoppas det på de torra kvistarna. Och maskrosorna kan ju tränga upp ur asfalten som bekant. Seglivade växter!
Maskrossläktets arter är fleråriga och sprider sig både genom vindspridna frön och sina rötter. De späda bladen kan användas i sallader. Roten rostades förr till kaffesurrogat. Av blommorna kan man göra maskrosvin. Det var länge olagligt att göra vin på maskrosor eftersom det jämställdes med mäsk, men det är numera lagligt igen. Maskrosor ger vart år stora mängder honung, de är utmärkta biväxter med högsta betyg på nektar och pollen.
Maskrosen är omsjungen i Carl Antons visa "Om maskros och tjärdoft" med en första strof som möjligen givit maskrosen ett något bättre rykte:
"Jag lät alla mina maskrosor finnas,
fast jag vet att dom kallas ogräs och bör rotas ut.
Men det är så skönt att sitta och minnas,
små solar i gräset när sommarn är slut..."