tisdag 28 april 2009

Magnolian och maskrosen står i blom i Vita Bergen


Vita Bergen eller Vitabergsparken är ett parkområde och naturreservat på östra Södermalm med Sofia kyrka på bergstoppen.

Elsa Borg står staty i Vitabergsparken - statyn är gjord av Astri Taube - Everts hustru. Där finns ett magnoliaträd som firas varje vår när det står i blom. I år firas det just i kväll.
Magnolia priset som är en Magnoliaplanta delas ut i samband med årets Magnoliafest i Vita bergen.Priset delades ut första gången år 1969 till Carl-Anton Axelsson. Bland övriga pristagare kan nämnas Greta Garbo, Tomas Tranströmer och senast i raden Suzanne Reuter.
Stadsdelsordföranden håller vårtal!
Elsa Dionysia Borg född 1826, död 1909. Hon växte upp utanför Västerås där hennes far Dennis Borg var prost. Hon genomgick flickseminarium och fick jobb på en flickskola i Gävle. Hon blev frälst vid 28 års ålder. Lärare och föreståndare för en utbildningsanstalt vid Vita Bergen i Stockholm samt psalmförfattare.

Magnoliorna är ett mycket gammalt släkte som fanns innan bina. Blommorna utvecklades därför för att pollineras av skalbaggar! Man har funnit fossila lämningar av Magnolia acuminata som är 20 miljoner år gamla.
Släktet är uppkallat efter Pierre Magnol, en botaniker från Montpellier i Frankrike.

Men annat blommar och knoppas också i magnoliatrakter. Detta pilträd tycks ju inte vara vid god status men ur trädet knoppas det på de torra kvistarna. Och maskrosorna kan ju tränga upp ur asfalten som bekant. Seglivade växter!
Maskrossläktets arter är fleråriga och sprider sig både genom vindspridna frön och sina rötter. De späda bladen kan användas i sallader. Roten rostades förr till kaffesurrogat. Av blommorna kan man göra maskrosvin. Det var länge olagligt att göra vin på maskrosor eftersom det jämställdes med mäsk, men det är numera lagligt igen. Maskrosor ger vart år stora mängder honung, de är utmärkta biväxter med högsta betyg på nektar och pollen.
Maskrosen är omsjungen i Carl Antons visa "Om maskros och tjärdoft" med en första strof som möjligen givit maskrosen ett något bättre rykte:
"Jag lät alla mina maskrosor finnas,
fast jag vet att dom kallas ogräs och bör rotas ut.
Men det är så skönt att sitta och minnas,
små solar i gräset när sommarn är slut..."

Vårtisdag från vitsippa till kungstorn


Årets vitsippor - bara för att göra vårblommorna kompletta. Överlevande påskliljor på köpet.

Egentligen skullemöjligen världen vara en bättre plats att leva i - i alla fall annorlunda - om vi alla hade en liten stuga på 20 kvadratmeter och egen liten täppa med köksträdgård... men det är klart snart skulle väl grannen vilja köpa min tomt och så är vi igång igen med konkurrensen... Sothönsen håller sig dock till devisen att dela med sig här i livet och fullföljer ett gammalt beprövat levnadsmått.

Vid Årstaviken ligger båtarna till sjöss och på vatten medan broarna söderut är lika anskrämliga sommar som vinter. I all hast finner skribenten ett magnoliaträd i blom på Maria kyrkogård.

Och se där: Gräsmattan är fylld av dessa gulspretiga blomster. Vad de nu kan heta.

Backe upp och backe ned - från Hornsgatan (Stockholms mest förorenade plats) ner till Riddarfjärden. Kullerstenen är äkta kullrig och bullig. Inte lätt att vandra på även om man inte bär höga klackar. Gatorna är Bastugatan, Brännkyrkagatan, Tavastgatan....

Ända ner till Riddarjärden och på Riddarholmen står Birger Jarl - Stockholms "grundare" på piedestal medan Stadshuset ligger lika trist och tröttsamt kvar på samma plats. Det var lite soldis denna dag därför ser det lite grått ut - gråare än vanligt i alla fall.

Ett flygplan på utbredda vingar över Mariaberget och Riddarholmskyrkan är Stockholms äldsta och så stor att med skribentkamera kan man bara fånga en detalj i taget.

En and MED huvud. På första bilden ser han mest ut som en färgglad broiler men det beror på att han bedriver en rengöringsprocess efter att precis ha hoppat upp ur Riddarfjärdens vågor. Högalidskyrkan med de två tornen på andra sidan av vattnet.

Kungstornen då... jo de står här på var sin sida om Kungsgatan.
De räknas som Europas två första skyskrapor. Bägge tornen är 60 meter höga och har 17 våningar.
Nog om detta!

Mitt Träd lever!


Alltid lika spännande att se ifall den höga gamla stolta linden på Idesgatan har överlevt ännu en vinter. Skribenten kan nu meddela att så är fallet. "Mitt Träd" dvs linden har börjat grönska.
Vi äro glada för den erfarenheten!

söndag 26 april 2009

Körsbärsträden står i blom i Stockholm!


Skribenten tar sig ut i det vackra vädret på känsla efter körsbärsträd i blom.
Rutten mot Kungsträdgården är den samma som brukligt är - via Slussen till vänster ovan och Skeppsbron.
Från Skeppsbron synes "af Chapman" där ligga förtöjd vid Skeppsholmen och Teaterskeppet det vita vid Skeppsbron.

Nationalmuseum synes så allena där det står bakom två Waxholmsbåtars kajplats. Flanörerna strosar på Skeppsbron medan fiskare syns här och var längs vattnet. Faktiskt fisketävling denna söndag.

Väl framme i Kungsträdgården uppdagas folk som njuter av varma solstrålar och Karl XII står kavat på sin sockel med Jakobs kyrka i fond. Almarna står kvar - en kvarleva från det ideologiska sjuttitalet. Striden om Almarna gällde att bevara träden från att huggas ned för en tunnelbanenedgång. Almarna blev kvar och tunnelbann fick sin nedgång inne bland husen.

Så Körsbärsträden i all dess prakt! Mirakulöst att alla träden tycks blomma synkront i båda alléerna på var sin sida om vattendammen. Och så tjockt med blom dessutom! Japanska körsbärsträd heter typen som när de blommar samlar massor av människor. Här följer mer bilder från den vackra körsbärsblommande söndagen 26 april 2009.





Så nog med körsbärsblom!
Fontänen vid glaspelaren på Sergels Torg är nu i full aktivitet. Notera att ett andpar har funnit en fin sovplats mellan de vattensprutande fontänerna.

Moskén vid Medborgarplatse omgiven av vårlig växtkraft kan ses nedan.

Och inte långt därfrån Katarina kyrka i samma vårliga miljö.
Med Årets blommande växt - det får bli denna gula spretiga blomma som finns överallt på gräsmattor i staden. Vad heter dessa? Ja inte vet jag. Det växer som maskrosor i alla fall och finns i miljontals upplagor detta år.

Så hem till idet via Södermannagatan (i mitten ovan) som nås via denna kyrkportal. Fortsätt den några hundra meter söderut och du kommer till Björnidet.