onsdag 27 maj 2009

Dokumentation från andra sidan


"Andra sidan" - vad menar han med det? Jo - i detta fallet - andra sidan Årstaviken. För en gång skull tog sig skribenten över Skanstullsbroarna och sedan ned till viken och ut på en långtur Årstaviken Runt. Dryga milen - utförd på 2.45.00 - tidigare offentliggjorda 45 minuter dementeras å det bestämdaste härmed.
Skog, fåglar och vatten fanns det gott om på Andra sidan.

Ingången till turleden synes ovan till vänster. För Tusan visas en vy mot Skanstull från vattenbrynet för att placera skribenten rätt. Årets vattennära växt är visst maskrosen. Dessa finnes i massor detta år.


Mera träd och Södersjukhuset oppe på Söders höjder synes i mitten.

Starkaste doften denna majdag kom från växten i mitten. Nydelig för en björnnos att inhalera.
Så Södersjukhuset längst till höger ovan.
Södersjukhusets byggnad uppfördes 1937-1944 av byggbolaget Toll Byggnads AB efter arkitekt Hjalmar Cederströms och Hermann Imhäusers ritningar. Planeringen föregicks av flera års omfattande utredningsarbete och studieresor i utlandet. Invigningen skedde den 3 april 1944; då var det Nordens största sjukhus och 1953 var det fortfarande Sveriges största byggnad. Det fanns plats för 1200 bäddar och kapaciteten var 1000 ambulerande patienter per dygn. Sängbyggnaden var 335 m lång och sjukhuset hade ett huvudkök samt nio stycken filialkök. Tre vedeldade ångpannor som förbrukade 200 kubikmeter ved per dygn genererade tio ton ånga per timme som gick ut till sjukhusets 4 500 värmeelement. Ångan drev även ett par ångturbiner vilka levererade elektrisk kraft till sjukhuset samt dess egna punpstation. Sjukhuset ligger nämligen så högt att stadens vattensystem på 1940-talet inte orkade upp högre än till första våningen.
Sjukhuset består av två stora parallella byggnadsblock som innehåller sjukrum och behandlingsrum, förbundna med varandra genom kulvertar.
En halv miljon stockholmare har Södersjukhuset som sitt akutsjukhus och 4 100 personer har sjukhuset som sin arbetsplats.
Till Södersjukhuset kommer ungefär 100 000 patienter varje år för att få akut hjälp med alltifrån benbrott till hjärtinfarkter. Sachsska Barnsjukhusets akutmottagning tar emot cirka 20 000 besök per år. På Södersjukhuset föds mer än 6 500 barn årligen och cirka 55 000 patienter läggs in varje år på någon av sjukhusets avdelningar.
Till sjukhuset hör också ett katastrofsjukhus under jord.

Även i Årstaviken syntes sjunkna farkoster.

Änder som tar en paus.

I denna dammliknande paradismiljö bor en familj simmande och dykande fåglar. En stolt moder till åtta ungar. Tyvärr känner som vanligt inte skribenten till fågelfamiljens släktnamn...

..slutligen Moder "Simmande-och dykande fågel".

I dammen speglar sig träden och vad som är upp och ned är svårt att veta....


Längre bort når skribenten Årstabron och senare Liljeholmsbron - som dokumenterats tidigare - men aldrig från detta håll. Från södra sidan av Årstaviken.

Marievik heter det område som växer upp nära Liljeholmsbron och Hornstull.

Där sitter och ligger tre traditionellt byggda damer formade av Lena Lervik.
Tror nog att hon någon gång har besökt Vigelandsparken i Oslo och även sett verk av Picasso.. ser så ut. Damerna är dock mycket trevliga att se på och uppmuntrar nog oss traditionellt byggda till solbad - vi också.
Lena Lervik har under åren gjort ett antal madonnabilder och flera av hennes skulpturer gestaltar också mytologiska mödrar, fruktbarhet och moderskap. Förutom i traditionella material som terracotta och brons har hon också under 1990-talet gjort ett antal kvinnoskulpturer av gräs och torv.
Dessa tre damer bildar verket "En berättelse om något som vi glömt" (2003). Vad vi glömt - det skulle vi ju kunna veta om vi nu inte hade glömt det..

Så lite blåsta röda buskblommor.. ser ut som nypon... eller...

söndag 24 maj 2009

Tjampens Travtips Solvalla 23 maj 2009

"Att starta morgonen med 2 koppar te, istället för de sedvanliga 6 kopparna kaffe, må förrycka Tjampens världsuppfattning, men ändå icke så till den milda grad att jag inte (än en gång) tror mig ha funnit den rakaste vägen till sju rätt… 3 spirituella singelstreck med utrymme för andlig skärskådning, om nu något mot all tänkbar förmodan, skulle gå på tok." (TT-Skellefteå-20090523)

Systemet i all sin åsklika glans
Lopp 1: 1 – 2 – 5
Nummer 5 Start Brodde segrade och ett plus för TT redan från Start!
Lopp 2: 1 – 4 – 6 – 11
Vinst igen! Sahara C. Four segrar och 2+ för TT!
Lopp 3: (4) Standpoint
Spik går in! Standpoint segrar och TT ler!
Lopp 4: 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 7 – 9 – 10
Stor chans för rätt här - och det ordnade sig med vinst för (7) Gossip´s Queen!
Lopp 5: (2) Lamborghini S.T.
Lamborghini är en välbekant bil i första klassen. Som häst inget vidare... bättre med (1) I Saw You - vinner och TT slokar med öronen!
Lopp 6: 3 – 4 – 5 – 6 – 9
Immenso November (8) segrar och det trodde inte TT på - om inte sista spiken går in så blir det ingen återbäring idag fr TT...
Lopp 7: (8) Clear Sign
Bob Hope (5) vinner och TT avslutar med miss och totala FYRA rätt!
Godkänt!
"Och nästa helg är det ju dubbel V7:a med Elitlopp och allt…." (TT-Skellefteå-20090523)

480 provinsiella rader a´ 240 måttfulla riksdaler

onsdag 20 maj 2009

Redo för blixt och dunder?


SOL DIMMA ÅSKA I HELGEN!
Tidningarnas löpsedlar sprider skräck bland Kristi Himmelsfärdshelgslediga folk.
Men ännu har inte något dunder kunnat höras från ovan molnen.

Men syrenerna blommar vidare.
Har Björnidet bild på hägg så måste det ju också överföras en syrenbuske
från bildmappen på idets Scaleo.

Ju mörkare moln dest starkare blomdoft över Södermalm.
Finner en humla som har funnit sitt paradis på jorden i denna gulblommande buske.
Så lever livet i Björnidets nejder i dessa dagar.

lördag 16 maj 2009

Tjampens Travtips: Dannero 16 april 2009


STC, SCB, ABB, HSB, ATG, ITC och Rusksele Råskinn är alla överens om att vinstprognosen för TT inför dagens V75 drabbning på Dannero är mer än väl godtycklig. (TT-Skellefteå-2009-05-16)



Systemet i all sin prudentliga glans
Lopp 1: 1 – 2 – 4 – 7 – 11
Nummer 4 Sogå Benito gick in som segrare. Tur det för sedan följde tre missade spikar! Jo - vinstprognosen synes vara mer än godtycklig!
Lopp 2: (4) Fakir d’Inverne
Nummer 3 Abra Dimanche vinner - nono..
Lopp 3: (5) Sahara Dynamite
Här segrar 3 Dig For Dollars - ingen dynamit i Sahara....
Lopp 4: (7) Rapp Elden
Elden var inte rapp - utan det var Stamping (15) som hade mest fart i hovarna...
Lopp 5: 1 – 3 – 6 – 9 – 14
Mellby Smaragd nummer 3 vinner! Gott det!
Lopp 6: 2 – 6 – 9 – 10
....Anthon Bris (5) klämmer sig in före TT-quartetten!
Lopp 7: 2 – 4 – 11 – 12
...och földriktigt blir det miss på sjunde racet också. G.Moll segrar till trots!
TT klarar iinte bättre än två rätt denna vecka.
Så aktieägaren väljer att investera MERA!

400 principfasta rader a´ 200 millimeterrättvisa riksdaler

måndag 11 maj 2009

Maj på holmarna


Den körsbärsblom som skribenten dokumenterade för snart två veckor sedan varade inte länge. Nu återstår endast någon enstaka körsbärsblom och lövverket har tagit över.

Annan blomning har tagit över. Mängder med penséer i diverse kulörer fyller jordbäddarna i de rektangulära häckrutorna i Kungsträdgården.

Från bron över till Skeppsholmen en vy mot det kungliga slottet med kungakronan på broräcket som fokus.

På Skeppsholmen framför Moderna Museet står sedan 1971 "Paradiset". En monumental skulpturgrupp i 16 delar, med 9 skulpturer av glasfiber och plast och 7 maskiner av målat järn.
Skulpturgruppen var en gåva av konstnärerna Niki de Saint Phalle och Jean Tinguely till Moderna Museet 1971. Från början fanns gruppen längre ner mot Skeppsholmsbron, men efter kritik och protester ledda av aktionsrörelsen Flytta Paradiset flyttades gruppen 1986 till sin nuvarande plats, nedanför gamla exercisplatsen vid Moderna Museet på Skeppsholmen. 1997 konserverades gruppen.

En björktrast på lystring efter mask.

Äppelblom mot tegelvägg vid Sjövillan på Kastellholmen.

Nöjesfältet på Gröna Lund har detta år fått en ny upplevelse - Insane. Där frivilliga människor betalar för att slängas runt i ett vansinne som skribenten avstår ifrån.

Upplevelserna på Gröna Lund från tryggt avstånd. Berg- och dalbanor, Insane och två Fria fall insnörda i varandra som garn i en stickning.

Lik tjuren Ferdinand föredrar skribenten att lukta på blommorna framför att kastas runt i dessa helvetesmaskiner. Sedan fortsätter skribenten att undra: Vad heter trädet?