onsdag 23 juli 2014

Riddarfjärden

Riddarfjärden är 2 700 meter lång i öst–västlig riktning och som minst 400 meter bred. Fjärden är den östligaste av Mälarens fjärdar. Riddarfjärden omges på alla sidor av bebyggelse och kajer med undantag av Långholmen, Smedsudden och stranden vid Rålambshovsparken. Vattendjupet är störst på den södra sidan av fjärden, 21 m.
Mariaberget är en höjd  på norra delen av Södermalm som har varit bebodd ända  sedan 1300-talet, kanske till och med tidigare. I området har det levt och verkat många kända svenska konstnärer och författare som Carl Mikael Bellman som föddes på Bellmansgatan i huset nr. 24 på dåvarande Björngårdsbrunnsgatan.
Riddarfjärdens vatten mot Västerbron med tidningshusen Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet i bakgrunden. Tidningshus som väl inte längre huserar tryckerier eller journalister. Att ta reda på...
Mariaberget från Centralbron.
Münchenbryggeriet vid Söder Mälarstrand. Lokalerna hyste fram till 1971 ett bryggeri med öltillverkning som startade 1857 i lokaler som tidigare varit en klädesfabrik. Efter en stor brand 1893 byggdes bryggeriet snabbt upp igen i renässansstil. Efter att dåvarande ägaren Pripps hade flyttat öltillverkningen till Bromma i slutet av 1971 hotades byggnaden av rivning. Efter valet 1976 bestämdes dock att den skulle behållas och den används i dag som mäss- och konferenscenter samt som kontor.