lördag 25 oktober 2014

Lungmos alias pölsa



Dagens rätt - lungmos/pölsa-

Inte ser det särskilt aptitligt ut - måhända - men i björnens gener finns flera hundra års anpassning till dylika rätter - mången skog har dessa gener fällt och då kräves bastanta maten för att inhämta den energi som krävs för att hugga sig och såga sig igenom en tjurskallig gammal seg tall.

Lungmos låter mera som en sjukdom där slutet är mycket nära - pölsa är i sammanhanget en förfinad beskrivning av denna urgamla norrländska husmanskost från den tid då det gällde att ta vara på allt från djuret.

Vad består då denna delikatess utav?
I den gamla tiden bestod pölsan mest av bara inälvor; lungor, hjärta, lever och sedan kokades dessa organ samman med korngryn. Numera är innehållet i lungmoset bara till viss del inälvor utan utgörs mera av finhackat kokt kött.

Pölsa har en motsvarighet i Skottland - haggis - om än den skotska varianten på inälvsmat är något torrare i konsistens.

Rätten serveras traditionellt numera med rödbetor och stekt ägg. I en kokbok från 1911 rekommenderas ättika till lungmoset.

En konsumbutik vid Ringvägen på Södermalm i fattigkvarteren Eriksdal och Rosenlund kallades Lungmoshyddan. Att inhandla lungmos var överkomligt även för folk som hade dåligt med pengar.

Smaklig måltid!