fredag 27 mars 2015

Filmstjärnor i bunt


68 mm x 44 mm (inte större!) - det var storleken på de filmstjärnor som man samlade på under en tid när det fanns tid över för så mycket annat som barn eftersom något dagsprogram eller veckoschema hade i alla fall inte en liten björn på den tiden.

Filmstjärnor inhandlades i buntar om tio bilder i varje packe. Tyvärr kommer björnen inte ihåg hur mycket bilderna kostade. 

Själva poängen med filmstjärnorna (bilderna) var att samla bilder genom att byta till sig favoriter och de som ansågs mycket värda. Det fanns trender i vilka bilder som för tillfället var mest heta - vissa filmstjärnor hade man aldrig hört talas om och dessa kunde råka ut för att hamna i en "skräpsamling" och bli utbytta mot någon het stjärna tillsammans med andra "värdelösa" bilder. 
"Du får tio bilder mot din Elvis, Brigitte Bardot, Bröderna Cartwright eller någon annan värdefull just då.

Ett sätt att byta filmstjärnor var att ta en gammal skrivbok och vika in bladen så att bilderna inte syntes. Någon annan som hade någon "filmis" att byta la i sin bytesbild i något av facken och så var bytet gjort - och "bytt är bytt och kommer aldrig mer igen".

Den som hade för dåliga byten i sin bok fick snabbt ett dåligt rykte och ingen ville byta med den personen. Det underliga var att byten gällde och sällan eller aldrig ledde detta till bråk även om det ibland uppstod diskussioner om fusk. Ibland kunde man till och med lägga in någon favoritbild i boken för att utmana ödet och uppleva lite spänning.

I björnens lilla kvarvarande samling ingår legender som Kirk Douglas, Audrey Hepburn, Paul Anka, Tommy Steele, Kim Novak, Charlton Heston, Burt Lancaster, Gina Lollobrigida, Sophia Loren, Tony Curtis, Lassie, Doris Day, Esther Williams och Dan Blocker samt Pernell Roberts från Bröderna Cartwright. Vissa av dessa värdefulla under perioder.

Vilka var då stjärnor som aldrig någonsin hamnat på vita duken på den lokala biografen?
De som man kunde få "på köpet" och som ingen någonsin hade sett på bio finns i en kvarvarande bunt med Pascale Petit , Pier Angeli, Jacques Charrier, Myléne Demongeot, Marina Vlady, Bibi Johns, Diana Dors, Tommy Sands och John Saxon.