fredag 24 april 2015

Blodkorv



Denna kulinariska lunchrätt är en delikatess som kan vara svår att finna i butiken om du inte bor i Skåne eller i Norrland. Finns dock på Hemköp under Åhléns City - Blodkorven serverad med lingonsylt och äkta smör.

Om du av någon anledning vill göra den själv så kan du följa anvisningarna som sådana:

  • Plocka fram två liter blod kvällen före så att det tinar om det är fryst (vilket det torde vara). 
  • Blötlägg sedan 1-2 paket fjälstrena några timmar i förväg. 
  • Fjälstrena ska sköljas väl och klippas i 16 centimeter långa bitar och knyt sedan med fiskgarn i ena änden. 
  • Blanda så blodet och 7½ deciliter vatten. Du kan lägga till ½ flaska mörkt öl om du så vill.
  • Vispa i 3 decilter rågmjöl, 1½ deciliter grahamsmjöl och 1½ deciliter kornmjöl ordentligt. 
  • Salta (5 teskedar) och krydda med kryddpeppar (1½ matsked mald peppar). 
  • Rör ner två paket finhackad bacon och 6 deciliter fin malet späck eller renfeta i smeten. 
  • Fyll sedan fjälstret till cirka hälften och knyt igen änden. 
  • Fyll alla fjälster sedan innan kokningen. 
  • Lägg därpå korvarna i en gryta med rikligt kokande vatten med lite salt i. 
  • Koka försiktigt utan lock i en timme. 
  • Stick korvarna lite då och då med en nål så dom inte spricker.

PS! Om du inte vet vad fjälster eller fjölster är så berättar jag nu att detta är rengjorda djurtarmar som används som korvens skinn. Går att finna på välsorterade butiker främst vid storhelger. DS!