onsdag 5 augusti 2015

Slottskyrkan


Slottskyrkan är inte en fristående kyrkobyggnad utan en kyrkosal på Slottet i Stockholm. Slottskyrkan invigdes 1754 samtidigt med Slottet av kung Adolf Fredrik och drottning Lovisa Ulrika.


Nikodemus Tessin den yngre (bysten ovan) hette slottsarkitekten och den som fullbordade utsmyckningen i kyrkan efter hans ritningar var Carl Hårleman.


Pro Mundi Vita = För Att Världen Ska Leva. Banderoll över altaret.


Altaret har en förebild från en basilika i Bologna och är omgivet av en skulpturgrupp föreställande Jesus och Johannes Döparen.


Över orgelläktare finns banderollen Laudate Dominum In Sanctus = Prisa Gud I Hans Helgedom.


Orgelfasaden är original från 1754 och sedan restaureringen 1989 har orgelforskare och orgelbyggare tillsammans lyckats återskapa den ursprungliga orgelns ljud skapat 1754 av orgelbyggarna Jonas Gren och Peter Stråhle.


Målningen i taket visar himlafärden och är utförd av Carl Hårleman tillsammans med målarna Guillaume Thomas Taraval och Johan Pasch samt skulptörerna Charles Guillaume Cousin och Jacques Philippe Bouchardon.


Himlafärden enligt Carl Hårleman med följe.


Predrikstolen utsmyckas av förgyllda skapelser.


Altaret.


Jesus och Johannes Döparen omgivna av två kvinnor som föreställer "Tron" och "Hoppet".


Från Slottskyrkans in- och utgångstrappa senast beträdd av bröllopsparet prins Carl Philip och prinsessan Sofia och nu också av Björnen.