söndag 31 maj 2015

Lupiner hotar mångfalden


Lupiner hotar den biologiska mångfalden ute i naturen men likväl är det något blått majestätiskt där dessa förvildade lupiner reser sig ur grässnåren på försommaren. Och nu börjar en ny vecka med eller utan lupiner. Ville bara påminna mig själv om detta.

Ekerö inför juni



Med sedvanlig plastpåse i högerhand tar sig björnen runt hörnet Östgöta- och Folkungagata.


På Ekerö är himlen stor.


Och blå dessutom ovan vatten i sjö och gult på ängen.


Maskrosen har övergått till sitt spridande tillstånd och med vindens hjälp blir det nog en maskrossommar även nästa år.


De gula finns överallt på Ekerö.


Som en båt på stilla vatten som verkar grönt som naturens egen spegel.


Jungfrusund vid brygga.


På Mälarens vatten in mot strand med solglitter på böljorna de stilla.


Segelbåtens mast sig mot himlamolnen sig sträcka
och björnen som naturlyriker tar nya steg mot mästarens fullbordan.

En sista maj



Sista maj.


Månaden maj har varit kall men på sin sista dag bjuder maj på lite morgonsol ändock passande nog för de som står på Finlandsbåtens däck. 


Gullregn vid Ersta.


Bondegatan i skylten.


Mäster Mikaels Gränd i motljus mot Katarina kyrka.

lördag 30 maj 2015

Stockholm Marathon 2015


Vädret visar sin tydlighet på bilderna. Regn och blåst - kallt smått ihållande regn. Efter en timme och trettiofyra minuters löpning håller iraniern Mohammad Jofar Moradi täten och som nummer tre tassar etiopiern Yekeber Bayabel lätt efter på den våta asfalten. Bayabel - den slutgiltige segraren och Moradi anlände nästan tre minuter efter i mål. Nummerlapp 103 sitter på kenyanen Patrick Korir som nog bröt tävlingen eftersom han inte är funnen topp 250. Nummer 105 som i detta läge ligger som nummer fyra i konkurrensen blev tröttare i regn och motvind - Bernard Waweru från Kenya gick i mål som nummer 17.


Vet inte vad som var värre att stå eller springa.


Norrmannen Dadafo Dhaqabi Tesama som här springer in i bilden från höger löpte bra och blev total fyra i loppet.


Detta är loppets trea - Fredrik Johansson från Ullevi i Göteborg som även blev nordisk mästare i prestationen medan finländaren Jussi Utriainen kom sexa och sex minuter efter segrande Bayabel.


Norrmannen Andreas Myhre Sjurseth har här fått något att dricka vilket gav honom krafter nog att till slut hamna som nummer sju.


Svenske Nurray Yassin grimaserar illa här efter att ha passerat Dramaten på andra varvet men orken höll bra och Yassin från Ullevi och Göteborg kom i mål som nummer 23.


Finländaren Juha Laitinen håller på att förlora nummerlappen och håller här vid Norrmalmstorg svenska Isabellah Andersson bakom sig. Men i mål var Isabellah två och en halv minut före - måste säga att man blir imponerad av dessa kvinnor - Isabellah vinner damklassen före Eunice Jeptoo från Kenya (startnummer 202) på en tid som ger henne plats 30 totalt i loppet.


Rödjackad storhejare möter nummer 158 Henrik Stridh från Fredrikshof  (plats 36) och 135 Olle Dahlberg från Solvikingarna som till slut passerade Stridh och placerade sig på plats 32 i mål.


653 Niklas Bitén från föreningen Sillkalv (!) hamnade till slut på 63:e plats och 632 Indrik Tärnö från Estland på 75:e. Jonathan Alvaeus (131) från Uppsala nio placeringar längre ned.


Det regnade och blåste så hatt och paraply tog lätt loss i vinden.


21 942 löpare var anmälda till start i Stockholm Marathon 2015. Tobias Hermansson (4080) placerade sig som nummer 831. Hur gick det då för nummer 1743? Patrik Nyström från Göteborg - jo han placerade sig till på plats 418. Tjejen som leder här (221) Frida Södermark från Tjalve blev nummer 31 i damklassen. Hon fick ge sig för Nyström med tre minuter men var åtta minuter före Hermansson i mål. Mycket händer på andra varvet.


561 Kent Melin från Bandhagen stretade på bra och med placering 490 i sitt fjärde maraton i Stockholm. I detta läge har entusiasterna sprungit 30 kilometer - återstår 12 195 meter.


Detta är folk med klara chanser till en topp 500 placering bland 21 942 anmälda - så detta får ses som eliten. 2312 Anders Persson från Volvo Personvagnar slutade som nummer 429, 2150 är fransmannen Sébastien Huault plats 493 i sitt första Stockholm Marathon (undrar om vädret lockar honom tillbaka) och mannen i ledning här 1630 Carl Uhlan från Järfälla gjorde här i sitt femte Stockholm Marathon med en tidigare snittplacering på 2468 sitt bästa lopp genom tiderna och slutade nummer 544.

fredag 29 maj 2015

Vårblomsterplantering


Vårblomsterplantering för ögonfröjd.

Blå himmel i City


Inne i City med pengar på fickan och återkommer till idet med ett bröd, en liten burk rödvinbärsgelé och en påse potatis.


Himmelen var blå där ute och molnen vita och luftiga som bomull.


Hötorgshusen - fem ska det vara - bara fyra rymdes i bild. De fem trumpetstötarna - 72 meter höga - enplansvillor jämfört med trumpetstötarna i Kuala Lumpur, Taipeh eller Dubai.


Tjampens travtips: V75 Solvalla 30 maj 2015

Tungt att gå vidare efter förra veckans ljuvliga succé på Gävletravet. Aldrig i mannaminne har det väl lyckats med konststycket att sätta två sjuor på raken. Lägg därtill att nu stundar elitloppshelg och traditionellt har elitloppslördagen aldrig ändat i ekonomiskt välbefinnande.

För att ytterligare spä på pessimismtongångarna så nödgas den förmodligen bästa spiken Edge Boko garderas med Quattro Lane, vågar inte riskera att en gång till flyga på Bodens Hanna Olofsson.

Annars har det förutom det eviga regnandet varit en vecka fylld med nya musikaliska intryck, ett stort tack till björnidet för tillhandahållandet av icke minst den kinesiska cd:n, sedermera måste också noteras att Neil Diamond klarligen förtjänar plats på den övre halvan av 200 i topp listan och det är inte dåligt.


I afton har det dock blivit mycket Hoyt Axton, två lysande duetter med Reneé Armand "I Dream Of Highways" och "Boney Fingers", sedan måste också nämnas Harry James Orchestra med "I'm Beginning To See The Light" och slutligen konstateras att världen sannerligen tett sig betydligt torftigare för träsktrampare, om det inte vore för den tid Waylon Jennings vandrade på denna vår, förmodligen, enda jord. "Ivory Tower" och "A Long Tim Ago" är bara två exempel på varför han alltid kommer vara nummer ett på denna imaginära 200 i topp lista.



Raden i all sin diminutiva glans

Lopp 1: (5) D'One R: 10,2
Lopp 2: 3 - 4 R: 2,1
Lopp 3: 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 R: 1,10
Lopp 4: (1) Ready For More R: 3,7
Lopp 5: 1 - 2 - 3 - 5 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 R: 6,7
Lopp 6: (4) Jeppas Maxi R: 12,2
Lopp 7: 1 - 13 R: 14,12

216 aspirerande rader a' 108 kritiserade riksdaler

Tjampens bildrapport från träsklinjen:


Genom ett regnigt träskeuropa...


från Skellefteälven vid Gumboda till gruvgubben vid femvägaskälet i Boliden..


över träskeuropa, från Vänträsk, Storträsk, Björkliden och Rörträsk.


Veckan då Gullvivan jämnades med marken och försvann och en rök efter lunch på godset.


P.S. Jackes står fortfarande kvar...

©tjampenmobile2015

lördag 23 maj 2015

Glad Pingst!


Morgonsol en lördag. Det blåser en frisk vind. Syrerik luft. Djupandas och ökar på syrehalten i blodet. Syrechock för hjärnan i morgontiden efter ytterligare en natt i detta liv. Inga kor att mjölka och ingen hund att rasta.
En av butikerna på andra sidan av gatan har slagit igen. Försäljningen sker förmodligen mest på nätet i dessa dagar och det är inte god ekonomi att ha ett skyltfönster som kostar upp mot 30 000 kronor i månaden.
Tre flitiga Lisor mår inte bra trots god syretillförsel och solens strålar. Det fanns naturligtvis en anledning till att en blomsterkasse med dessa tre bara kostade en femtilapp.   


Syre, sol och vatten förstås! Vissa delar av Björnidets inre trädgård har dock för länge sedan passerat stadiet där vatten ger liv och i stället påskyndar ruttnande destruktion.


Den heliga Paulia trivs dock gott i idet och tycks aldrig tröttna på livet inom murarna. Växer vilt i Tanzania och Kenya och är som så många andra individer utrotningshotade i vilt tillstånd då deras naturliga växtplatser blir allt mer störda av oss allt mer onaturliga individer på planeten Jorden.


Det finns två sidor av idet - den yttre mot den festande ljudliga och trendiga asfalten och den inre mot tystnaden och årstidsindikatorn dit solen aldrig når men växtligheten mår. 


Efter att ha avlägsnat 100 kg böcker så dyker det upp nya bilder och scener att detaljuppleva och träna neurobics. En ny dag är kommen - det är visst Pingstafton idag dessutom som förlorat mycket av sin storhelgsidentitet eftersom nationaldagen tillfördes som helgdag i kalendern. 

Glad Pingst!