söndag 31 januari 2016

Sjöslaget



Som traditionen bjuder så lämnar kommunen inte de tvåbenta befjädrade invånarna i sticket utan ser till att det finns mat att få även sådana här vinterdagar när snö och is inte längre hindrar dem att nå födan där ute i vatten och i jord.


Sothönan är inte den som är dum nog att slösa energi på att på egen hand förflytta sig i den trängsel som råder utan passar på att få en "free ride" ombord på den unga stadiga svanen.


När sedan bröd och bananer (!) blir utslängda så uppstår tumultet...


...och Sjöslaget 2016 på Strömmen är i full gång.


För en and torde det kännas lite störande att kämpa mitt bland svanar som är 140 cm långa, har en vingbredd på två meter och med en matchvikt på 10-12 kilo. Men studerar man bilden riktigt noga så har ändå anden gått segrande ur denna delstrid med brödbiten i näbben.


Trutarna seglade över slagfältet...


...och måsarna på plats verkade alla ha Jonathan Livingstone som förebild.


Änder, svanar, sothöns och viggar deltog i Slaget om brödet fast om man studerade deltagarna lite noggrannare så verkade sothöns att hålla sig undan tumultet och föredrog att länsa matbordet medan de övriga stred om gammalt bröd.

De som nu inte är ute och rider svan.


Mästaren är nog ändå måsen.


Fredsankan guppar för sig själv i all sin harmoniska och fridfulla utstrålning - något av en Ferdinand - medan änder, viggar, svanar och måsar är där ute och slåss på Strömmen.