lördag 27 februari 2016

Vecka 8: Ny musik i idet + Ytterligarelyssning



År 2003 spelade islänningen Hjörtur Haraldsson Blöndal in bland annat "Somebody Save Me" på albumet The Album under namnet The Mercuriis. Enkelt och eget hantverk och redaktören undrar varför hans musik tilltalar honom så mycket. Intresset delas uppenbarligen av ett hundratal personer jorden runt om man ska utgå från antalet visningar på YouTube.
Hjörturs färdigheter täcker som kompositör, arrangör, musiker, sångare, producent, serietecknare och författare, grafiker, målare, fotograf och illustratör och inom musik håller han sig till stilar och genrer som electronica, ambient, alternative rock, electronic rock, techno, trance, blues, pop, ambient music, experimental music, classical music, soundtracks...
Han har gett ut 40 album. Dessutom 40 singlar bara under 2015 samt under inledningen på 2016 har kreatören Hjörtur levererat 11 singlar på två månader!

Chvrches kommer från Glasgow och bandet bildades 2011 och består av en trio Lauren Mayberry, Iain Cook och Martin Doherty.

AronChupas musik står för sig själv i genren "duck music" och mannen bakom är producenten Aron Michael Ekberg från Borås. "I´m An Albatraoz" hette förra verket som nog var ekonomiskt lönsamt för herr Ekberg som enligt Googles porträttruta är 1,8 meter lång.

Videon till AronChupas "Fired Cuz I Was Late" ses som rolig och morsom faktiskt och är sammanställd av Marcus Lindgren och visar att det finns flera anledningar till att man får sparken än sen ankomst.

Veckan har inte gett särskilt mycket ny musik så redaktören har tittat i arkivet som med tiden blivit ganska allomfattande och det är väl som tidigare sagts samlarmanikern som huserar i idet. Vid arkivkontroll råkades dessa låtar och videos som ansågs värda ytterligare en lyssning.




Ytterligare en lyssning på "Skandinaviens bäst bevarade hemlighet" Masthuggsbon David Urwitz (2007), Patrick Wolf är en engelsman som spela harpa, orgel, ukelele, altfiol och fiol och 2005 kom hans album Wind in the Wires som är en inlaga som berör industrisamhället  och Creedence Clearwater Revival "Cross Tie Walker" från deras tredje LP Green River (1969)



"Man får inte vara dum för då går det inge bra
En huvudknopp av kork, det är livsfarligt att ha"
(Michael B Tretow)
Citat från Trolles Trafikskola som skulle lära barn trafikvett på 80-talet.

Det var bättre förr! Funnit texten så det förpliktigar en ytterligarelyssning:

(Hördu Jämmer, vad du ser nere ut!) (Ja, det var värst. Jag tror jag har ett piller här som jag har uppfun-) (Näe, sjung en sång istället, det piggar alltid upp!) (Ja-ja, det piggar alltid upp!) (Nää, jag vet inte. Jag tycker inte jag sjunger så bra nuförtiden...) (Näää, sjung nu!) (Ja, okej då.) Det ser ut att bli vackert idag, det ser verkligen ut till att bli jättebra... Men jag stannar bakom min dörr, det var bättre förr. Visst är himlen oerhört blå, men den blir aldrig lika blå som förr ändå... Det är klart att det måste ta slut, det var bäst förut. Och det var mycket bättre igår, fastän hösten har varit rent otroligt svår, är det ändå bara som så, det var bättre då. Det var bättre när det var snö, för att nu är det botten, bara slask och tö. Det är knappt någon väderlek kvar, det var bäst som var. Och det blir sämre för varje minut, det är klart man undrar hur det blir till slut: Kan det någonsin bli lika bra, som det en gång var? Det blir sämre för varje sekund, det blir sju resor värre om en liten stund, så... Det är nog som jag säger ändå, det var bättre förr. (Va-va-va?) (Sluta tuta!) (Va?) (Man blir ju förkyld i draget.) (Tyst!) (Tyst!) (Tyst!) (Tyst!) (Sådär ja.) (Jaha, nu börjar han också.) Det blir sämre för varje minut, det är klart att man undrar hur det blir till slut: Kan det någonsin bli lika bra, som det en gång var? Det blir sämre för varje sekund, ja det blir sju resor värre om en liten stund. Så det är allt som jag säger, att det var bättre förr. (Du har nog rätt i det, det var bättre förr...) (Det var mycket bättre förut, det var det.)
(Michael B Tretow 1986 från LP Jämmer).

fredag 26 februari 2016

Tjampens travtips: V75 Halmstad 27 februari 2016

Sjutton grader kallt denna fredagsmorgon, ändock inga väderliga klagomål, allt tack vare den klarblå himmel och gyllene sol som gemensamt bekämpade vintermörkret.

Arbetsveckan dock icke riktigt avslutad än, lördagen bjuder på obligatorisk YKB-kurs från 08:00 till 16:15 ... så tacksam... för alla nya lagar och förordningar möjliggörande ett verifierat bevis på yrkeskompetens ... efter 40 års förvärv som buss och lastbilschaufför.
Så gott också med ännu ett obskyrt kort i plånboken, ack så oumbärligt för polis och vägförvaltande myndighet.

Mest tacksam för att kursandet äger rum ett försiktigt stenkast från torpet och därmed möjliggör bevittnande av ytterligare ett traumatiskt fiasko da gama på travovalerna.

Den imaginära fem i topp listan har denna vecka enbart svenska tonarter att erbjuda.

 

Visst kan det göra ont för en Saabägare att lyssna till Eddie Meduza "Volvo" och Svenne Rubins "En Gammal Amazon", men musikalisk glädje överskuggar alla dubier som må föresväva. Miriam Bryant "Ett Sista Glas" har blivit en gemensam favorit för oss båda på torpet, lägg därtill Povel Ramel "Var Är Tvålen" och lokala Kurres Kapell "Långväga Sven" så blir listan komplett.
Redaktörens anmärkning: Kurres Kapell är det absolut nedan men nog inte "Långväga Sven" - men kapellet är gott nog!



Med önskan om god helg och tidigt morgonljus till alla och envar!

V75 Inlämnat: 2016-02-26, 17:39 Halmstad Lördag 2016-02-27 Start: 16:20 Kostnad: 108,00 kr
Avd

1: 3, 5, 6, 9, 11, 12 (2, 1)
2: 2, 11 (14, 7)
3: 3 Fleetfoot Hanover (4, 1)
4: 1, 3, 8 (10, 6)
5: 4 Diotima F. (6, 1)
6: 1, 7, 10 (4, 3)
7: 1, 7 (4, 5)

Tjampens vecka med styckegods:


Ett axplock av veckans styckegodsleveranser på träsklinjen.



Nyfiken i ladugårdsboende i Orrliden under traktorhimmel ovan.



Trångt i Skråmträsk och lilla Konsum på Nordanå.


Fredagsmorgon på garaget.


Öppna landskap på väg till Klockträsk.

torsdag 25 februari 2016

Mitt träd mot blå himmel


Oavsett om det nu är en poppel eller en lind eller varför inte någonting helt annat så är det dock en levande varelse som vi gemensamt kallar för träd.

Mitt träd står i en allé som förbinder en shopping galleria med fartygsparkering.


På försommaren snöar det bomullsliknande tussar med frösamlingar ut över Södermalm och vissa av dessa tussar letar sig in i idets fönsterträdgård och beblandar sig med de pelargonier och portugisiska dikesväxter som leva och fördriva sitt trista leverne året runt på kylande marmorbräda.

Idag fick mitt träds övre grenskikt känna på lite solvärme i februaritid.

Dagens väderleksrapport

Lättad i sinnet av en värmande sol trampar redaktören tungt
i sin för dagen överdimensionerade vintermundering längs Årstavikens vatten.

Även om temperaturstocken visar på några ynka plusgrader så värmer solen
och nu börjar det röra sig i björnidet
när signaler som allt längre tider dag för dag av ljus
letar sig in bakom den stabila sjuttitalsmuren av betong som omsluter idet
vinter som sommar.



fredag 19 februari 2016

Tjampens travtips: V75 Bollnäs 20 februari 2016

Äntligen fredag och en mot alla odds i det närmaste angenäm vintervecka avverkad.

Tanken föresvävade till och med om annalkande vårvinter, men icke så att man djärves ignorera kung Bores förmåga till repressalier, mot alla de som andas ut vinterrusket i förtid.

Traveriets fiasko da gaman har de två senaste veckorna nått närmast bibliska proportioner, inte mycket talar för bot och bättring till morgondagens Bollnäs sjua heller.
Förmodligen fullständigt barockt att gardera On Track Piraten denna gång, men Nahar är Nahar och Narold Vox har en särskild plats i tjampens hjärta.

En endaste överraskning på veckans imaginära fem i topp lista i form av schlagerfestival aktuella SaRaha, som i veckan hördes i P4 före eller efter tre extra, är schlagerbidraget hälften så bra som "Tanesco" lär det bli jordskredsseger imorgon.



Mer traditionsfyllda inslag sedan med Buck Owens "Cover Of The Music City News", Linda Ronstadt "Don't Cry Now", John Kay "Walk Beside Me" och Free med "All Right Now"



God helg önskas till alla och envar!

V75 Inlämnat: 2016-02-19, 19:33 Bollnäs Lördag 2016-02-20 Start: 16:20 Kostnad: 126,00 kr
Avd
1: 1, 5, 6, 8 (9, 2)
2: 1, 3, 6, 10, 11, 12, 15 (8, 7)
3: 1, 5, 9 (3, 6)
4: 6 Fighting Bax (10, 14)
5: 1, 9, 10 (3, 11)
6: 2 Miss Prelong (14, 13)
7: 4 Top of the World (11, 1)

Tjampens vecka längs träsklinjen:


Tacksam för låg trafikintensitet längs vissa inlandsvägar. 


Vägunderhållet på träsklinjen finns inget att lämna synpunkt eller klagomål på.



Lekmannen undrar varför i dessa effektivitetens produktiva tider
dessa något smala skogsvägar trafikeras av långtradande containertrafik?
Vart är vi på väg? - undras det.


Liten röd stuga där en mulen dag i snöriket och bron över Skellefteälven vid Finnforsfallet...


och Jörns vackra järnvägsstation.


Bekymrad men ändock evigt lojal Crystal Palace supporter med gigantisk hand.

Vecka 7: Ny musik i idet


Även om dagen tycks hinna ljusna alltmer innan solen går ned så är det is- och regngrått i kvarteret och en dag som passar sig utmärkt för att finna ny musik att bli involverad, inspirerad och intryckt av.
Nu har veckans musiktillägg inte varit särskilt anmärkningsvärt tilltalande så redaktören fick återvända till 1987 och en mäktig fransk popballad för att fylla kvoten sex nyheter trots allt.

 

Sidonie är en spansk grupp aktiva från 1997 med medlemmarna Marc Ros, Axel Pi och Jesús Senra. Sju album har gruppen levererat och från det senaste Sierra y Canadá (2014) är "Estáis Aqui" importerat.

Postiljonen är ett svensk-norskt "dröm"popband bestående av Daniel Sjörs och Joel Nyström Holm från Stockholm och Mia Brox Bøe från Bergen. Bandet bildades i september 2011 efter att de tre medlemmarna träffats på en musikskola i Stockholm. "The Open Road" från senaste albumet Reverie (2016).

Remixade versionen av "Hurts" är hämtad från specialutgåvan av senaste Mika-albumet No Place In Heaven och från detta album har vi lufsat västerut med "Good Guys" och "Staring At The Sun" mellan öronen.

 

"N´Importe Quoi" var den första singeln från Florent Pagny 1987. Låten handlar om förlisning i droger. Låten toppade listorna i Frankrike 1988. "Ma Liberté De Penser" var en av de mest markerade låtarna från året 2003 - också den från Florent Pagny.

Hugo Hans växte upp med The Everly Brothers, Jimi Hendrix, Cream och Bob Dylan. Omgiven av en familj av musiker så lärde han sig spela gitarr och piano och började skriva låtar vid 10 års ålder. Efter år av att närmast försöka låta som sina viktigaste influenser slutligen började han hitta sitt eget sound. Hugo Hans gitarr hänger på en vägg i Brooklyn.

"Tu Vas Me Manquer" med den stora fransk-kongolesiska rösten hos Maître Gims. Importerad från albumet Mon Coeur Avait Raison.


Blå himmel över kvarteret till slut!

fredag 12 februari 2016

Tjampens travtips: V75 Solvalla 13 februari 2016

Ett certifierat och magnifikt magplask med påvra 2 rätt förra helgen, i sanning finns inte mycket som talar för eljest resultat denna Solvalla final omgång heller.

Skam dock den som kapitulerar innan nederlaget fullbordats och en liten 30 riksdalers återbäring är redan inhämtad genom att tacka nej till ATG:s nya lotto nummer spel Boost., bättre då förlora de pengarna på en dubbel eller sparsam V 5:a.

En kort arbetsvecka tack vare semesterdagar uthämtade för kinesiskt nyår och besök på ögonklinik för starr kontroll. Lyckosam placering i tiden, med tanke på det regn som fallit i veckan och som denna dag avslutades med bitande virvlande snöbyar.



Den imaginära fem i topp listan har denna vecka geografiska anknytningar och går från ZZ Top "La Grange", The Guess Who "Orly", Waylon Jennings "Omaha", Wang Feng "Beijing, Beijing" till Fred Åkerström "Oslo".



God helg och fortsättning på det nya året till alla och envar som så önskar.

V75 Inlämnat: 2016-02-12, 18:18 Solvalla Lördag 2016-02-13 Start: 16:20
Kostnad: 96,00 kr
Vadet gäller startnummer

Avd
1: 3, 4, 5, 9 (10, 1)
2: 5, 7, 8, 11 (14, 1)
3: 2, 3, 4, 5 (7, 6)
4: 15 On Track Piraten (6, 13)
5: 1, 4, 5 (7, 2)
6: 2 Scampi (11, 4)
7: 3 West Wing (10, 1)

Tjampens nyårsvecka i bild:



Kinesiskt nyårsfirande på Torpet.


En nyårsmåltid välsmakande för Svensk-Kinesiska förbundet i norr.


Allehanda godsaker och en skål för Apans år som vi nu inträder i. Apans år kännetecknas av upptäckarglädje, humor, nyfikenhet, intellekt. Apans år är ett hälsans år. Nu vill vi vara rörliga, sportiga och aktiva. Apan är ett väldigt friskt tecken.


Rött och gult i blom och frukt
och åtta fack för söta ting.


Wesslaugatan 2016 - en sorglig syn. En av många tidigare boplatser som nu ligger öde.




Vecka 6: Ny musik i idet



Fredag igen - den tolfte dagen i februari månad. Vad finner björnen då i det stora utbudet som ändå känns ganska tunt?

Jo Rea Garveys "Fire" i en London Radio Mix från en singel. "Can´t Say No" och "Colour Me In" introducerade denne irländare som 1999 bildade gruppen Reamonn och efter elva år splittrades bandet efter albumet Eleven och Rea Garvey gick ut som solo på marknaden. Tydlig koppling till Tyskland numera där han sitter med som domare i artisttävlingar som The Voice och X-Factor.

Lars H.U.G. är en dansk man som redaktören i sin okunskap aldrig hört talas om från den plats där redaktören befinner sig på andra sidan Kattegatt och Skagerack och en stor landmassa bortom Sorgenfri i Danmark. Lars kallade sig Hug men av okänd anledning fick han inte kalla sig Lars Hug utan accepterande detta så blev det H.U.G. som står för Hugh Uno Grammy. Lars startade sin karriär i bandet Kliché 1977 och har även gett ut diktsamlingen City Slang. "10 Sekunders Stillhed" kommer från ett album utgivet 2014. Observera trumpetfanfarerna som absolut ger tankar till "Final Countdown".

Marlon Roudette är återhörd i idet med sina oljefat. I "Everybody Feeling Something" där han har sällskap av K. Stewart som delar på sånginsatserna i låten. Marlon har dubbelt medborgarskap - brittiskt och från St. Vincent And The Grenadines efter sin mor från Trinidad. Hans "When The Beat Drops Out" från 2014 tillhörde de låtar som underlättade björnlufsen till ämbetsverket dag efter dag i en långperiod.



The Courteeners är ett engelskt indieband som bildades 2006 och sångaren heter Liam Fray. "Winter Wonderland" är förmodligen aktuell ett tag framåt med tanke på att det stundar kallare tider enligt SMHI.

Andreas Moe som nyligen rekommenderades av Tjampen i hans travtips är en svensk singer och songwriter född 1988 i Stockholm. "Before The Rumble Comes" är titellåten hämtad från ett album som gavs ut i oktober 2015.

The Struts kommer från Derby, England och bildades 2010. I "Could Have Been Me" påminns redaktören om sin tid med Slade på 70-talet och sångaren Luke Spiller har en stil som är lika tidlös som låten.



I Italien har San Remo-festivalen försiggått nu i februari. Bland alla balladerna i tävlingen har björnen valt ut en lite mer snabbtaktad låt från Zero Assoluto "Di Me E Di Te" och Enrico Ruggeris "Il Primo Amore Non Si Scorda Mai".

Zero Assoluto är en duo från Rom bestående av Thomas De Gasperi och Matteo Maffucci. Under ett av sina aktiva år fick de pris från MTV som bästa italienska grupp.

Enrico Ruggeri är en mer åldrad och erfaren man som föddes 1957 och gjorde musikdebut inom punken i bandet Decibel. 27 studioalbum har han gjort och är så stor att hans karriär delas in i perioder och gjorde comeback i San Remo nu februari 2016 och passar på att ge ut sitt 27:e album Un Viaggio Incredibile - tycks vara ust det En Otrolig Resa!

James är som grupp ständigt återkommande sedan i idet sedan mer än 25 år tillbaka. "Nothing But Love" är det andra spåret från deras kommande album Girl At The End Of The World som ges ut i förväg och albumet i sin helhet kommer 17 mars.




Jesse Malin är född 1968 och startade sin karriär i glampunkbandet D-Generation. Som soloartist har han gett ut elva album där Outsiders är det senaste (2015). "You Know It's Dark When Atheists Start to Pray" är från det albumet och i idet finns sedan tidigare sådana slagdängor som "Love Streams", "Looking For A Love", "Do You Remember Rock 'n' Roll Radio", "Sway" och "You Can Make Them Like You" - de fyra sista i listan på fem kommer från albumet "On Your Sleeve" från 2008.

Jacob Bellens är dubblerad just nu med två låtar från albumet Polyester Skin; titellåten och så denna "Back To You". Bellens som alltså är dansk nummer två denna vecka är född i Nakskov 1979 och är med i bandet Murder sedan 2003.

RAC är pseudonym för producent André Allen Anjos som var Grammynominerad nyligen och kom ut med sitt första album 2014. Under 2015 har han i princip gett ut en singel i månaden där "Magic Hour" är den som lyckats ta sig in genom den smala fönsterspringan i idets utblick mot söder - Little Boots deltar med sången i detta houseexempel.



Broken Back är en fransman född 1990 i Saint-Malo - dock förmodligen under annat namn än Bruten Rygg. Låten är hämtad från EP:n Dear Misfortune, Mother of Joy.

Patrickarna Bruel och Fiori är båda stora franska artister som gemensamt tar sig an ett korsikanskt nationalepos "Corsica". Trodde faktiskt att de båda var korsikaner men inte - Patrick Fiori är född i Marseille och Patrick Bruel är född i Tlemchen, Algeriet. Mustigt och storslaget är Corsicahymnen dock!!!

The Lumineers kommer med denna vecka eftersom deras "Ophelia" antas som hyllning till redaktörens första "fröken" på lågstadiet Offilia Nyström! Vid denna tid finns det bara 1 (en!) kvinna i detta land som bär namnet Offilia (på Gotland bor denna sällsynthet) som dock behåller sin namnsdag 25 januari. Räknar med att antalet kommer att öka under de kommande decenniet!
Låten kommer från The Lumineers 2016 album "Cleopatra". För övrigt finns det 63 kvinnor som bär detta namn idag i Sveriges land.

lördag 6 februari 2016

Gamla Stan i februaribild


Doktor Westerlund i sitt fönster mot cykelparkering och norr.

Doktor Westerlunds blomma har sitt latinska vetenskapliga namn Pelargonium graveolens. Doktorn ansåg att växten var alldeles utmärkt att placera i sovrum eftersom doften är god och hälsobringande.

En invandrare från Sydafrika där den lever i naturens frihet. Regelbunden vattning anses vara lämpligt vilket ju inte säger hur ofta dock regelbundet. I idet håller den sig i schack vad gäller utbredning då den året runt står i draget från ett öppet fönster som ger den gott om syre men knappast tillräckligt med sol eftersom den är placerad dit solen aldrig når. 



Mot Brända Tomten förbi orange back på cykels pakethållare.


Brända Tomtens kastanj.


Inte ofta i dessa tider som man skyltar med Paul Mauriat.


"Oegentligheter Undanbedes"!


Även enkelriktat kan ha en funktion som färgklick.


Antikvariat i Gamla stan.


Lyssnar till de tolv klockslagen från Tyska kyrkan.


Damen i fönstret har bytt klänning.


Vissa turister är mer noggranna än de flesta vad gäller förevigande av Stortorget.


Restaurang Kryp In och en blå cykel.


10-pack tulpaner för 79 kronor.


Anemoner visade sig vara dyrare än vad en kvinna i 80-års åldern någonsin kunde tro.


Ingen lämplig fest för redaktören.


Cykel parkerad på ett av Gamla stans små torg.


Visst är det trevligt att se att det fortsatt finns skomakerier -
även om man inser att skomakeriet inte kan överleva på att det ser trevligt ut -
borde ju nyttja hantverkarens lagningskonster också.


Flera cyklar på skomakartorget.


Ytterligare ett skomakerier där man snabbt kan få sitt skodon klackat.


Stege på is.


Mariaberget i blåljus.


Frysande bussar.


Hemåt uppför Götgatsbacken.