torsdag 30 juni 2016

Football manager 150627

6/6 Boden hemma 1-0.

Spelare tycker att träningen är för hård annars inget att klaga på vad gäller träningsprogram.
Skadeläget förbättras inför Bodenmatchen - nu fyra spelare på skadelistan och nyckelspelare som vänsterytter Sandström börjar känna sig på bättringsvägen.

6/6 så finns två stukade anklar, en dubbelt bråck och den sönderslitna vadmuskeln hos Brinkmann fortsatt hos doktor Eliasson - Brinkmann som varit skadad ända sedan redaknörden tog över laget får dock dagliga permissioner.

Strukurerad formation gäller som taktik inför matchen då managern får lära sig av någon lekman att flexibilitet kan leda till kaos. Vill ogärna ha kaos på plan så med "Gå ut och imponera på mig!" skickas SFF:s spelare ut på plan. Deras kroppsspråk kännetecknas av lugn och att de är i princip oberörda av mina stärkande uppmaningar före match.

Boden har bollövertag och anfallarna skjuter i stolpen och utanför. Men Forss Nordlund lyckas få in bollen i 31:a minuten. 1-0! Övergår till kontringsspel efter pausen och det leder inte till några storverk men i sista sekunderna av matchen räddas segern av en snygg försvarsåtgärd av mästertacklaren kapten Almqvist.

"Tursamt Skellefteå besegrar Boden!" rubriken i Norran efter matchen.

13/6 Söderhamn borta på Hällåsens IP 0-3.

23 grader och lätt bris råder. 185 sålda biljetter vilket torde betyda att SFF inte lockar Söderhamnarna att ta sig till Hällåsen denna lördag.
Kör samma laguppställning som i matchen mot Boden. Väljer dock att tillåta lite mer flexibilitet hos spelarna med förhoppningen om att de tänker bättre än managern.

Söderhamn får snabbt ett stort bollövertag och har ett mittfält på fem man som vi aldrig tycks komma förbi. Uppmanar till kontringsspel och att de ska trycka in bollen i straffområdet - vilket straffar sig direkt. Söderhamn 1-0. Försvarare Vikberg fäller så en söderhamnsk spelare inom straffområdet och Söderhamn gör 2-0 på straff. Högerbacken Kieron Kenny tappar tydligen besinningen efter det målet och får sitt andra gula kort. Utvisad utan omsvep!

På en frispark sänker Söderhamn sedan Skellefteå definitivt - 3-0-förlust och en lång trist resa hemåt och norrut igen. Vikberg som ordnade så att motståndaren fick straff verkar helt ointresserad och det får mig att säga till honom och trycka på den dåliga insats som han gör vilket inte påverkar honom särskilt mycket - fortsatt ointresserad.

Fansen (de som finns kvar) är förkrossade efter storförlusten i Söderhamn. Glaas, Nordh och Vikberg utpekas som syndabockar till och med på Eurosport!
Samtidigt får ett av ligans lag som ligger något under mittenstrecket nog av sin manager och han får helt sonika sparken - Team TG FF. Det är det laget som är vår nästa motstående hemma i Skellefteå. Redaknörden börjar bli lite orolig - anade inte att det kunde vara så hårda i division 2 utan i stället glada att dom hittade någon som ville leda ett lag i de lägre divisionerna.

20/6 Team TG FF hemma 2-3.

Regn och 19 grader. Nu skulle revanschen komma mot ett lag som just förlorat sin manager. Dock med Kieron Kenny avstängd inte lätt att finna en ersättare. Dahlgren som egentligen är mer lämpad för att hålla till på högerkanten får göra sin debut i A-laget på vänsterkanten. Enberg som är lagets mest erkänt bäste målvakt är fortsatt negativ till att jag inte använder honom i A-laget - men hämndbegäret segrar hos managern - har man demonstrativt meddelat att man vill lämna klubben mitt under säsong - ja då blir det reservplats på bänken som gäller.

Startar offensivt som blir rena katastrofen! Team TG FF från Teg gör 1-0, 2-0, 3-0 före halvtid. Lämnar anfallsspelet och inser att vi måste hålla oss till kontringsspelet och då reducerar Forss Nordlund och Almqvist så att vi klarade oss undan storförlust ändock. Allt var ändå mitt fel.

Vår meste matchens lirare Irakoze blir mer och mer sliten - tyvärr nonchalerar jag detta och det är först när han är nere i 26 % kondition som jag låter honom lämna planen och bli avbytt.
Förlust 2-3 hemma mot ett sämre lag utan manager och en skada på en av lagets bästa spelare - som manager tar jag på mig fulla ansvaret!

27/6 Ånge borta 1-1.

Spelarna börjar att successivt återhämta sig från sina skador men har ännu inte tillräckligt bara hälsa för att jag ska våga låta dom spela. Med Irakoze borta men Kenny tillbaka efter avstängning försöker jag med en ny taktik att nyttja kanterna. Men med reserv och en mittfältare på högerbackspositionen så blir uppspelen alltför dåliga. Försöker få spelarna att hålla sig lite mer på vänsterkanten men det fungerar inte heller.

Ånge har stort bollövertag så att det blir att övergå till kontringsspelet och Bergström gör då ganska snart 1-0 men i slutminuten så kvitterar Ånge 1-1. Det är Kenny som inte klarar av att markera målgöraren utan står bara passivt och ser på när motståndaren drar förbi honom och ordnar kvittering. Skäller ut Kenny efter matchen och får se vad det kan ha för konsekvenser när vi går över till juli månad 2015.

Football manager 150530

Maj månad på vag mot sitt slut. Månaden inleddes med att SFF spelade hemma mot Anundsjö - vilket efter fyra omgångar kunde ses som en toppmatch eftersom de två lagen låg etta respektive tvåa i tabellen.

Spelare uttryckte åter igen missnöje med den individuella träningen som jag instruerat är deras lojala plikt att följa.

Andremålvakten Glaas hade dock gjort framsteg på träningen. Styrelsen var nöjda med redaknördens insats som manager i Skellefteå FF. Stabil ekonomi i klubben trots att den förlorade 170 000 kronor i april månad. Glaas fick dock se upp eftersom förstemålvakten Enberg nu börjat träna för fullt inför matchen mot Anundsjö. Beslutar mig för att låta honom träna sig i lugn och ro till 100 % hälsa även om spelarna framför allt på mittfältet är synnerligen slitna efter varje match.

2/5 Inledningsvis gällde attack mot Anundsjö. Med en matchotränad Åhlman på topp tillsammans med Andersson och högeryttern Westman sliten på bänken så var förutsättningarna inte de bästa. "Delad ära på Norrvalla IP" - besvikna fans över att inte SFF kunde hålla sin ledning i första halvlek vilket torde vara delvis managerns fel eftersom han hann inte med att sänka taktiken från anfall till standard innan Anundsjö kvitterade.

9/5 Valbo borta: Assisterande manager rekommenderade en helt annan taktik än vad som redaknörden tänkte sig. Dåvarande bortalaget Valbo gick till 2-0 innan managern sänkte tempot och i kontringsspel kunde Smedbakken rädda ett poäng till Skellefteå i 78:e och 82:a minuten. Dock nyckelspelaren yttermittfältaren Sandström skadad under matchen! Illa! Illa! Stukad ankel - undrar vad det är med spelarnas fötter - den andra ankeln som stukas på kort tid. Sandström borta i cirka två månader. Ett svårt slag för klubben!

16/5 Bergnäset hemma: Redan innan matchen råkar lovande backen Dahlgren ut för en hjärnskakning och blir borta i två veckor pga den träffen.
Missnöjet fortsätter med individuella träningen. Noterar dock kraftiga förbättringar hos mittfältaren Käller - får hålla ett öga på honom.
Då kommer nästa mindre trevliga överraskning. Förstemålvakten Enberg vill lämna klubben! Nu när transferfönstret är stängt! Orkar inte tjafsa utan går med på att placera ut honom till försäljning. Han lämnar eftersom han vill ha större utmaningar än division 2 och tror inte att SFF är ett division 1-lag nästa säsong.
Sedan skadar sig den ende högerback som är i spel - Forsgren - och tro´t eller ej men han stukar ena ankeln och blir borta minst två månader. Doktor Eliasson i klubben tar hand om han också. Som mest hade han 7 patienter i Skellefteå FF - med reservmålvakten Lindhs ryggskada!
Matchen då... ja SFF förlorade med 0-1 men mittfältaren Irakoze utsågs ändå till matchens lirare!

23/5 IFK Östersund hemma: Förvirrande att det ska finnas två lag från Östersund (FK i Superettan (OBS! Detta är 2015! och detta IFK i tvåan). Tråkig match enligt åskådare och press - men med direkt passningsspel, tidiga inlägg, breddning av spelet och positionsspel så segrade SFF med enda målet. Det var åter Smedbakken som stod för segermålet.


30/5 Gällivare Malmberget borta: Standardinriktning med kontringsspel efter pausen i andra halvlek och 1-0-ledning genom Bergström. SFF kontrade i andra halvleken och Bergström slog till igen - 2-0 för SFF. Med 15 poäng på åtta matcher känner sig redaknörden ganska nöjd men styrelsen är fortsatt inte mer än just - nöjd.
Mittfältarna blir väldigt trötta av anfallsspel och när hälsan halverats framåt 60:e minuten så är det lika gott att tacka för insatsen och plocka in ersättare som kanske inte är lika goda i positionen men som ändock kan utgöra en person på planen.
Därför har redaknörden övergått till lugnare standardtaktik 4-4-2 första halvleken och går detta bra så går vi över till kontringsspel och mittfältarna har nu vilat lite mer under standardtaktiken och klarar sig fram emot 75:e minuten innan de i stort stel bara faller på plan.

Skellefteå FF med målvakt Glaas är det lag som släppt in minst antal mål i ligan, Forss Nordlund är högeryttern som sprungit längst i ligan av alla och mittfältaren kapten Almqvist har gjort flest lyckade tacklingar i ligan.


Skellefteås interna spelarstatistik efter nio omgångar och nedan tabellen.

onsdag 29 juni 2016

Vilsar i Nyckelvikens natur


Nyckelviken är ett naturreservat som ligger öster om Skindersviken.
Efter ytterligare några berg och kullar så når redaktören till herrgården
där han spisar lasagne och dricker ett glas kranvatten 
och betalar 115 kronor. 


Träffar några mycket högljudda och talföra får.


Får får ligga och tugga i maten.


Bergsknallar och stup på båda sidor av Nyckelviken.


"Der ingen skulle tru at nokon kunne bu".


Stockholms berggrund synes redaktören stabil!


Vandrar vidare - uppför och nedför.


Ingen internetanslutning på mobilen.
Vilsar vidare i tung kropp på tunga ben.


Redaktören stärker sig med några färska blåbär.


Går mot trafikbruset på någon närliggande huvudled.
Ljudet av trafik har mången gång räddat redaktören från att inte finna ut ur stick och stäv, snår och träd på allt smalare och knotigare skogsstigar.


Ur intet växer en fingerborgsblomma - en digitalis -
vilket skulle möjligen vara till hjälp och assistans
om redaktörens hjärta skulle sluta pumpa
när färden bär uppför och nedför i allt mer slingrande trader.


På något vis nås civilisationen
och intill denna gärdsgård kom till slut - efter en timmes vänta -
en kollektivtransportör som forslade redaktören åter till det som benämns - utgångspunkten.

Möte i skogen med rådjurskid



Möjligen lockade det frodigare gräset och klöverblommen vid stigkanten
mera än strå och stick i skogen.


Mamma rådjur lurade i gräset med uppsikt.


Intresserat vädrande dofterna av svettig bergsklättrande redaktör.


Förnuftig nog springer mor och barn in i skogen när det kommer en bil.


Gul växt på svart bäck.


Ännu en knalle bestigen.


Ekorren som skulle skala nöt
men fick fasligt bråttom
när björnen kom lufsande.


Klar bäck flyter sakta över rödbrun jord.


Traktor på äng - enkelt och lätt ändock riktig information.


En bagge av något slag har hamnat på rygg
och redaktören försöker aktivt vända den "till fots" igen
men den rullar bara över på rygg igen. 


Underligt att det som ser dött ut - färglöst - på vintern
kan förändras till så mycket grönt om sommaren.


Underligt att trädet ändå kan stå och inte lägga sig ned
när innanmätet tycks tomt och stammen bara utgöras av ett skal.


Trevlig plats i holk att starta sitt liv på.

USSM Mount Whitney och Gud Fader på Himmelsbågen


Tänker man sig att promenera österut från Södermalm så bör man informeras om att det kommer att bli en hel del uppförs- och nedförsbackar att forcera. 10 % lutning upplever redaktören som stående värde på framkomligheten. 


Nere vid vattnet eller rättare sagt på vattnet ligger Marinstaden. Början till ett bostadsområde med hus som ligger på betongpontoner. Husen är byggda i Estland och levereras med båt till Skindersviken. En vik som tidigare benämndes "de döda skeppens vik" och har låg ett antal rostiga fartygskadaver långt in i redaktörens tidsålder. Nu sanerat och bebyggt.
Planen är att här ska 54 bostäder byggas på och vid vatten.


"Wiktoria Källvik" står det på båten som redaktören en gång även skådat vid Norra Hammarbyhamnen. Unionsflagga Sverige-Norge vilket skulle tyda på att båten är skapad före 1905. Vad är då Källvik? Jo en anrik bad- och brunnsort som ligger vid Loftahammar inom Tjusts skärgård.
Möjligen har båten trafikerat brunnsgäster en gång i tiden och nu ligger hon vid kaj i Marinstaden, Nacka.  


Redaktören har återkommit till den nya Skindersviksbron som förbinder Kvarnholmen med övriga Nacka men nu strosar redaktören på vikens södra eller östra strand omgiven av viken och Ryssbergens klippor.


Vill dementera redan på förhand att redaktören inte bedriver någon typ av förslagen efterforskningsverksamhet som skulle kunna inkludera spioneri men det råkar sig bara så att redaktören befunnit sig på plats när USS Mount Whitney - ledarskeppet i amerikanska sjätte flottan - anlöper, ligger vilande på Strömmen och nu lämnar Stockholm efter ett tredagarsbesök som infaller efter Baltops - militärövningen ute på Östersjön.


Besättningen håller här på att putsa på sin helikopter vid utfärden ut mot Östersjön.


190 meter långt fartyg passerar utanför Nacka Strand.


Helikoptern ses fortsatt över - putsning av "vingarna" - kallar de rotorblad.


En Vaxholmsbåt har förvånansvärt nog högre hastighet än USS Mount Whitney -
men det kan ju tänkas att den amerikanska båten har sina tillsagda hastighetsbegränsningar
för att inte förorsaka en mindre tsunami på Nackastränderna.


Nu ökar hastigheten och vi säger "Goodbye for now!" till den amerikanska sjätte flottan.


Bort flyter USS Mount Whitney och syns bortom Gud Fader på Himmelsbågen.


Gud Fader på Himmelsbågen är en 23 meter hög staty efter Carl Milles i stål och brons.
Den är skissad av Milles som ett fredsmoment 1946 och tänkt som en hyllning till FN:s bildande efter andra världskriget.


Statyn restes 1995 på Nacka Strand och att det tog så lång tid efter skissen berodde på att 1946 fanns inte tekniken att få tillräcklig stadga i förverkligande av hur Milles hade tänkt. 


Nacka Strand.

tisdag 28 juni 2016

En tisdag i livet på jorden


I ett försök att förstärka och uppdatera garderoben drog redaktören på sig lufsartakterna och marscherade in till city. På vägen dit fick en flygande mås in en fullträff med nedsläpp av utsläpp på redaktörens ena byxben - just när höger ben fördes framåt.

Att detta inträffade borde ha stärkt möjligheterna för att redaktören nu äntligen skulle lyckas med sin uppdatering men efter att ha observerat måsar på rad så hamnade han inne i turistghettona och han tappade bara helt enkelt lusten till uppdatering. När han nu definitivt har gått in i den osynliga generationen så kan det kvitta - om garderoben är uppdaterad eller inte - bara man är hel och ren så är det ok synes han.


Efter att ha vänt och vridit på en skjorta i en butik ett bra tag och sedan gått så långt att titta på prislappen beslutade han sig för att gå och köpa torskpanetter och aioli i stället. En skjorta för 1499 kronor - nä nä inte en chans.

Att ta sig till city i dessa dagar är inte lika enkelt som tidigare - nu börjar ombyggnationen av trafikplats Slussen påverka framkomligheten även för lufsare. Passagen går nu under jord enligt ovan publicerad bild. Minns det!


God överraskning i torskpanettbutiken - tio röda rosor gratis som bonus till redaktören - det var inte illa. Bra komplement i fönsterträdgården som har sina vissna sidor efter åretshittills varmaste dag i lördags.
Så intressant kan livet vara  en tisdag i juni månad.


I morgonstunden var detta dagens mest intressant erfaranhet.
Strömkabel med kontakt liggande på gulvitrutig kökshandduk.



BORIS RENÉ som deltog i melodifestivalen detta år har hamnat på Björnidets playlist med en ny singel "Mon Amour" - finns sedan idag även på YouTube med en textvideo. Bättre än låten i melodifestivalen.

Flottbesök

USS Mount Whitney så heter det amerikanska fartyg som är huvudfartyg för sjätte flottan i USA:s armada. Fartyget ligger på Strömmen i Stockholm. USS Mount Whitney har en besättning på 312 personer med en stab på möjliga 300 personer. Fartyget byggdes 1971 och det är 190 x 32 meter.


Fartyget har endast vapen för närskydd vilket vi får se som lagom strategi
för att ligga ute på vattnet och vila vid Skeppsholmen. 


Vakthavande på däck synes ta Stockholm med ro.
Det är bara den röda hop on hop off-båten nedan som naggar i kanten
på de 20 meters avstånd som flaggskeppet önskar.


Från fartyget leddes en militärövning ute på Östersjön med svenskt deltagande trots att vi inte är någon NATO-medlem. 6 000 personer deltog i övningen. Befälhavaren idag heter Carlos Sardiello och enligt honom uppträdde Ryssland helt korrekt enligt det avtal som finns.

Vilket var skönt att höra i denna tid när redaktören konstaterar att det råder osäkerhet här på jorden. 17 NATO-länder deltog och dessutom Sverige och Finland.


En skärgårdsbåt tycks agera taxibåt för de som kan ha tillstånd att ta sig i land.