torsdag 13 november 2008

Granen som nästan bara var en bluff

Promenerar in till city denna torsdagsgråa novemberdag. Åtta grader varmt och av och till ett tunt duggregn över promenören.

Vid Skeppsbron ligger diverse flytande farkoster som djurgårdsfärjor och...

...man sneglar opp mot Katarinahissens topp och bort mot den traditionella julgranen på Skeppsbron. Skribenten kan i bilder avslöja för sig själv och andra ovetande okunniga att granen bara är en bluff eller en halfbluff!
Vid trädet står en lyftkran och en närmare titt på vad som sker runt trädet visar att julgranen bara är en byggsats helt enkelt. Låt vara med äkta grenar av gran som gren för gren placeras in från topp till rot. Hur detta fungerar vet nog bara tomten själv... i toppen en spira på kula.

Fast det visar sig att granen ändå är en äkta gran som dock genomgår en plastikoperation. Man skalar ned den till en 38 meter hög pinne och sedan bygges den upp gren för gren.
Från början var pinnen en 40 meter reslig gran i Tierpskogen. Nu har granen decimerats till cirka 38 meter, inklusive julstjärnan. Men den kommer på plats strax före advent.
Först måste granen balltså byggas. Ungefär som med julstämningen. Bit för bit. Men här blir det gren för gren. Närmare 1 200 grenar ska monteras på stammen som bara den väger 4 200 kilo. En uppgift som ger jobb åt närmare tio personer.
Ute i den uppländska skogen hade granen ett helt annat utseende. Framför allt färre grenar. Nu har 20 till 30 träd beskattats på delar av sina grenverk för att fullborda illusionen om den perfekta julgranen.
Sen ska granen kläs. Glitter, klockor och 5 000 ljus ska upp. Medan julklappsstressande stockholmare slutligen häpet ska betrakta den jättefina granen med sin perfekta form som världens högsta julgran.