tisdag 11 november 2008

Ping-pong diplomati på klassisk mark


Tidigt i arla morgonstunden begav sig de Bekanta ut till Fruängen. Med en karta i handen lotsade sig de Bekanta ut till det som en gång var Långbro Sjukhus för att deltaga i kongress.

Långbro sjukhus, som ursprungligen tillhörde Stockholms stad, påbörjades 1905 och avslutades i maj 1910, men redan i december 1909, då manspaviljongen och alla ekonomibyggnaderna var färdiga, kunde anstalten delvis tas i bruk. Utom två sjukpaviljonger, en för manliga och en för kvinnliga patienter, fanns en särskild administrationsbyggnad, en ekonomibyggnad, bostad för överläkaren, uthus m.m. Sjukhusets ändamål var att motta sinnessjuka från Stockholms stad och vårda dessa patienter, tills de kunde beredas plats på någon av statens sinnessjukanstalter.
Sjukplatserna på anstalten uppgick 1912 till 640. År 1922 fullbordades en ny paviljong varigenom platsantalet utökades till 730. Till följd av ytterligare utbyggnad uppgick platsantalet då det var som störst, på 1970-talet, till 1350. Därefter påbörjades avvecklingen så att det 1993 fanns 600 platser, varefter sjukhuset helt nedlades 1997.
Hermann Göring var under en kortare period inlagd på Långbro sjukhus p.g.a psykisk ohälsa som uppkommit till följd av hans morfinmissbruk.
På bilden ovan till höger syns Långbro Värdshus. Byggföretaget JM har de senaste åren gjort en stor satsning på området. Långbro har ett värdshus som drivs av Fredrik Eriksson som är ordförande i Årets Kock och känd från TV4.

Till området hör också en park där 1350 patienter på 1970-talet fick lite andrum utanför sjukhusets väggar.


Fru Turbopolska, Farmor Salo, Fru L I Noor och PrettyPolly sitter och laddar inför kongressen som startade klockan åtta på morgonen.

I pauserna bjöds på varm dryck, smörgåsar och frukt. Fru Turbopolska hade sedvanlig bon appetit.

Fru L I Noor - den klassiska skönheten - lyckades bli befunnen i ren pose innan hon vid lunchen på värdshuset återgick till den gamla invanda mimiken. Gräddstuvad pyttipanna serverades med äkta grädde och ordentligt smörad. En god sallad med ett fantastiskt spännande annorlunda svart bröd. Jo - Långbro Värdshus har gott renommé - 200 meter från Fruängens T-banestation.

Ping-pongdiplomatin inleddes med att herr Ejderhane och fru Turbopolska fann lösningen på hur det ihopvikta bordet skulle öppnas och bredas ut för spel. Bilderna är diverse oskarpa men det beror på den fart som karaktäriserade ping-pongdiplomaterna.


Vinnare på stil blev dock Baffe Solvalla som avlöste Turbopolskan vid bordet och visade upp ett utsökt fotarbete med tungan rätt i mun.