söndag 26 augusti 2012

Brända tomten.

Brända tomten i Gamla stan, Stockholm, är en öppen plats som ligger i hörnet av Kindstugatan och Själagårdsgatan.
Själagårdsgatan har fått sitt namn från själagård. Det första kända belägg som finns för gatan är från 1487 i Stockholms tänkeböcker 1483-1492 och kallades Siela gardz gatan. Själagården var ett hem för gamla och sjuka från 1420-talet, har givit gatan dess namn. Byggnaden var belägen vid nummer 13, huset revs 1933, men källaren är bevarad. Själagårdarna var baserade på själagåvor (donationer) för att ge givaren salighet i sin själ. De försvann efter reformationen under första halvan på 1500-talet. Ordet själagård försvann från vårt språk och på 1700-talet kallades gatan Skärgårdsgatan för att år 1925 återfå sitt namn.
Gatans äldsta kända form är Kindhästagatan (kinhaestagatan år 1449). Men det förekommer flera olika namn under tidernas lopp; Kindhästegatan, Kinstagatan, Kinnestagatan, Kinstugugatan m.fl. Namnet innehåller i sin ursprungliga form ett gammalt ord kindhäst med betydelsen "kindpust, örfil" som troligtvis har att göra med något ryktbart slagsmål, som utspelats på gatan eller att gatan under en tid varit ökänd för våldsamma uppträden.
På Kindstugatan låg en bordell som figurerade i prostitutionsskandalen runt Sara Simonsdotter under 1600-talet. (Wikipedia).
Huset som låg här förstördes av en brand 1728 och dåvarande ägare uppförde inte någon ny fastighet på tomten. Stadsarkitekten Johan Eberhard Carlberg skrev 1734 att han två år tidigare föreslagit att man skulle göra en vändplan på platsen. På en tillhörande ritning markeras Ekmans afbrände tomt. I mantalsskrivningen för 1760 omnämns den som Brända tomten. Idag växer en kastanj på platsen. (Wikipedia)