lördag 20 september 2008

Gul solnedgång och då är det höst




Tillbaka i solnedgångens land till fårikål på middagsbordet. Vacker solnedgång den 19 september
och lite höstfärger plockade från ovan. Suddiga färger men ändock de första dokumenterade anno 2008.
Får i kål:
1 vitkålshuvud, i klyftor
2 kilo lammkött med ben, gärna bog eller bringa, i bitar
2 tsk smör
1 msk vetemjöl
hel kryddpeppar
salt
vatten
Till servering:
kokt potatis
kokta morötter
lingonsylt

Smält smör i en gryta och varva vitkål och kött. Strö på salt, kryddpeppar och vetemjöl över varje lager med kött. Det ska vara vitkål i botten och på toppen.
Häll på några deciliter vatten. Tänk på att vitkålen släpper ut mycket vätska när den blir varm, så det kan vara bättre att börja försiktigt med vattnet. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 2-3 timmar. Köttet ska vara helt mjukt. Smaka av och salta eventuellt mer före servering.
På norskt vis serveras rätten med kokt potatis och kokta morötter, medan svenskar gärna vill ha lingonsylt till.