söndag 8 november 2015

Sunday morning

Små små droppar av regnfall ligger horisontellt i luften. Förmodar att det är resterna av stormen Freja som letat sig österut och upp mot 59:e breddgraden.

Det är inte kallt. Fönstret öppet på glänt. Vita Bergens klockor ringer då klockan slår 08:00. En kvinna välklädd för regnväder kommer hem efter att ha varit i butiken och handlat frukostmålet. De stora svarta hundarna ska ut på morgonturen varje dag oavsett väder.

En bil passerar nere på gatan - ganska självklart att det är nere på gatan som en bil passerar men så är det sagt ändå för att förtydliga att söndagsmorgonen inte skiljer sig nämnvärt från andra dagar i veckan. Om än det är tystare utomhus och inomhus.

Kråkor, skator och kajor är de som tycks leva om som vanligt trots helgdagsfriden. Speglingar av parkerade bilar i våta gatan. Ett dripp och ett dropp på fönsterblecket. Inte så mycket mer. Förlängda Armen AB passerar i ett av sina blåtextade vita fordon. Signaturen "WT" har markerat sitt revir på en av de plåtskåp som bara finns där av någon anledning alls.

Två katter sitter i fönstret i varsin lägenhet. Den ena sitter i ett köksfönster där matte håller på med frukostgöra vid diskbänken. Endast lysröret i fläkten ovan spisen är tänt.

En kvinna med paraply kom ut ur porten från huset där katten i fönstret bor. De stora svarta hundarna kommer tillbaka från sin morgontur - ruskar av sig vätan innan de springer in tillsammans med husse som öppnar portdörren i samma stund som han fäller huvudhuvan bakåt.

Portkoden sitter alldeles för högt upp vid dörren för att de två stora svarta hundarna ska ha möjlighet att öppna porten på egen hand - dessutom är husets port alldeles för tung och trög att öppna för att hundarna trots sin välbyggnad ska ha möjlighet att öppna den utan husses assistans, hjälp och stöd.

Två kråkor är ute och går på trottoaren på andra sidan av gatan. Den ene av kråkorna undersöker en mindre lövhög i rännstenen medan den andre ignorerar samlingen av löv - litar tydligen helt och fullt på sin kråkkompis omdöme.

Femton minuter i björnens liv har passerat. Prognoserna säger att regnet kommer att ge med sig under förmiddagen och att det ljusnar framåt lunchtiden. Kanhända att björnen kliver i sina Ecco och tar sig en lufs ut i det fria när dagen är ljus och i sol.