lördag 2 juli 2016

Football manager 150718

4/7 2015: Hudiksvall (borta) 0-1

Inför Skellefteås bortamatch mot suveräna topplaget Hudiksvall får redaknörden träffa sin Skellefteås styrelse som informerar om att ekonomin försämras och framtiden ser inte ljus ut vad gäller pengar - vilket inte känns bra eftersom transferfönstret öppnar igen om elva dagar. Fortsatt säger sig styrelsen vara nöjda med managerns insats - men inte mer.

I tumultet efter förra matchen kom ett anrop från reservspelande backen Dahlgren att han ville tala med sin manager privat - redaknörden missade helt detta anrop och lämnade det obesvarat vilket fick konsekvensen att Dahlgren gick ut i pressen och sa att det hade uppstått ett gräl mellan honom och managern. Vilket ju var ett falskt påstående eftersom managern må ha nonchalerat Dahlgren men något gräl var det inte fråga om.
Eurosports journalister anar att det finns något här att bygga vidare på: Melvin van der Veen ringer upp redaknörden och frågar frankt "Kommer du att ge Dahlgren chansen i A-laget som han har krävt?". "Krävt" låter lite övermaga från den back som ju egentligen inte alls platsar i laget.
Svarar på telefon att "Dahlgren får visa lite tålamod!".

Inför matchen mot topplaget inser jag att lagkaptenen och spelmotorn Almqvist är avstängd efter tre gula kort i tidigare matcher. Konsekvensen blir att förstemålvakten Enberg måste tas in - Glaas bänkas för första gången och det är inte för att han spelat dåligt utan för att det finns behov av en lagkapten. Enberg är inte bara förstemålvakten som vill lämna laget utan också assisterande managers utvalde lagkapten.

Smedbakken får gå ned på mittfältet och ta Almqvist plats och Andersson som tiggt om att få starta matchen går in i anfallet som understöd till måltjuven Bergström. Låter även Dahlgren gå in som högerback i stället för mittfältaren Nordh som ändå spelat hyfsat på platsen i väntan på ordinarie högerback Forsgren som fortsatt är väldigt matchotränad.
Unge Adem ersätter fortsatt skadade Irokoze och de tillfrisknade matchotränade Sandström och Forsgren får sitta på bänken inledningsvis.
Standard strukterad blir taktiken och formationen inför matchen.

I 12:e minuten kommer 1-0 från Hudiksvall. Enberg tappar bollen i mål - greppar den inte. Hans moral är mycket dålig och väl inte lämpad som lagkapten som sådan. Ändrar taktiken till kontringsspel och plockar in nyckelspelaren och högeryttern Sandström som dock inte bidrar med mycket - matchotränad som han är. Smedbakken skadas och unge Käller tar hans plats på mitten.

Inget händer mer i matchen. Skellefteå förlorar med 0-1 borta mot topplaget Hudiksvall.
Andersson, som vill vara given i A-laget som anfallare och vid tre tillfällen har uttryckt att "första målet kommer snart", har spelat 13 matcher utan att göra mål.

Efter matchen förvärras dispyten med Dahlgren. Han kräver att få lämna laget! (Som om redaknörden skulle bry sig!). Eurosport ringer upp igen - nu skickar dom Gunnlaugsson på managern och journalisten frågar om Dahlgren kommer att lämna Skellefteå och jag svarar "vill han lämna så är det helt ok!".

Får info om att 4/8 startar Svenska Cupen för Skelleteå och motståndare blir Friska Viljor från Örnsköldsvik.
Detta om detta - koncentration och fokus ligger på nästa match.

11/7 2015 Selånger (hemma) 1-2
Nu kommer Dahlgren in i A-laget igen eftersom mittbacken Vikberg är avstängd. Detta kan bli förödande eftersom Dahlgren tycks bli mer och mer irriterad på sin manager.
För att inte blanda in honom så mycket i spelet ger jag order om attack och offensiv inställning hos de tio på planen. Spelar ju ändå hemmamatch och behöver lite highlights på planen.

1-0 till Skellefteå genom pålitlige 17-åringen Bergström och högeryttern Westman skjuter ett skott på mål som är mycket nära att gå in. Kvitteringen från Selånger efter en dålig insats från Enberg som fått förtroendet att vakta målet ytterligare en match. Tappar bollen igen. I desperation tar jag bort honom i pausen och sätter in reservmålvakten Glaas som ändå fungerat mycket bra under Enbergs skadeperiod men eftersom Glaas fått sitta på bänken i tre perioder så mår inte han heller bra psykiskt och har "dålig moral" enligt förstå-sig-påarna.

Selånger slår in 2-1 och sedan är matchen över. SFF är stillastående i andra halvlek och det som händer - det händer inte - för ingenting händer - zilch.

Efter matchen skäller jag ut spelarna vilket gör tillfällige högerbacken Nordh förbannad! "Skellefteås kollaps en besvikelse! och "Fansen förkrossade" lyder rubrikerna i pressen.

Värre skulle det bli - redaknörden blir uppkallad till ett möte med styrelsen. Om jag väljer att inte gå på mötet så river styrelsen kontraktet!. I grunden är ju Skellefteås svacka ju mitt fel som ansvarig manager och jag är ärlig och svarar "Jag tar på mig ansvaret för den dåliga insatsen". Styrelsen beslutar att jag får stanna för att jag visar mig vara en ärlig människa - så ärlighet varar längst!

Beslutar mig inför nästa match att byta taktik. 4-2-4 blir den nya taktiken. Fungerade bra mot de finska motståndet under försäsongen. Tyvärr är inte Sandström matchtränad ännu men satsar på att han får spela sig i form helt enkelt efter fotskadan.

Inför matchen mot Sollefteå kommer Dahlgren och säger att han vill stanna i laget. OK! säger jag som manager och skickar honom till U21-laget.

Transferfönstret har öppnat men ändå ganska lönlöst att ge sig ut på spelarmarknaden. Försöker värva några relativt goda spelare som är kontraktslösa men ingen accepterar de bud som styrelsen för SFF har satt som gräns. Enligt scout Roxström finns fem spelare med god potential att välja bland. Väljer att försöka värva en mittfältare och en anfallare och de lovar att tänka över budet från oss.
Scout Roxtröm får i uppdrag att finna två spelare till försvaret.
Inga större förhoppningar dock hos redaknörden.

18/7 2015 Sollefteå (borta) 2-1
Laget reser till Ångermanland för att ta sig an Sollefteå.
Ny taktik 4-2-4 och moralen inom laget är på individnivå i bästa fall "ganska dålig". Tack vare 4-2-4-taktiken så får flera anfallare plats i laget. Åhlman tas in som måltjuv och presterar - 1-0 nickmål från Åhlman.
Snart kommer också 2-0 till SFF genom pålitlige Bergström. Använder Enberg i målet - han är trots allt en i grunden den bäste målvakten - men blir förtvivlad när han åter igen släpper in ett mål genom att han inte kunna greppa bollen.

Gör också en stor miss när jag ersätter Sandström som skadats igen på vänsterkanten med högerytter Westman. Blandade ihop höger och vänster vilket en manager inte bör göra. Absolut inte under match. Byter ut Westman igen och sätter in högerytter Forss Nordlund så att positionerna i alla fall överensstämmer med spelarnas fysiska förutsättningar.
Ingen tycks ha märkt misstaget - Skellefteå håller undan och vinner matchen med 2-1. Får jobba på att få Enberg på gott humör!!