fredag 12 februari 2016

Vecka 6: Ny musik i idet



Fredag igen - den tolfte dagen i februari månad. Vad finner björnen då i det stora utbudet som ändå känns ganska tunt?

Jo Rea Garveys "Fire" i en London Radio Mix från en singel. "Can´t Say No" och "Colour Me In" introducerade denne irländare som 1999 bildade gruppen Reamonn och efter elva år splittrades bandet efter albumet Eleven och Rea Garvey gick ut som solo på marknaden. Tydlig koppling till Tyskland numera där han sitter med som domare i artisttävlingar som The Voice och X-Factor.

Lars H.U.G. är en dansk man som redaktören i sin okunskap aldrig hört talas om från den plats där redaktören befinner sig på andra sidan Kattegatt och Skagerack och en stor landmassa bortom Sorgenfri i Danmark. Lars kallade sig Hug men av okänd anledning fick han inte kalla sig Lars Hug utan accepterande detta så blev det H.U.G. som står för Hugh Uno Grammy. Lars startade sin karriär i bandet Kliché 1977 och har även gett ut diktsamlingen City Slang. "10 Sekunders Stillhed" kommer från ett album utgivet 2014. Observera trumpetfanfarerna som absolut ger tankar till "Final Countdown".

Marlon Roudette är återhörd i idet med sina oljefat. I "Everybody Feeling Something" där han har sällskap av K. Stewart som delar på sånginsatserna i låten. Marlon har dubbelt medborgarskap - brittiskt och från St. Vincent And The Grenadines efter sin mor från Trinidad. Hans "When The Beat Drops Out" från 2014 tillhörde de låtar som underlättade björnlufsen till ämbetsverket dag efter dag i en långperiod.



The Courteeners är ett engelskt indieband som bildades 2006 och sångaren heter Liam Fray. "Winter Wonderland" är förmodligen aktuell ett tag framåt med tanke på att det stundar kallare tider enligt SMHI.

Andreas Moe som nyligen rekommenderades av Tjampen i hans travtips är en svensk singer och songwriter född 1988 i Stockholm. "Before The Rumble Comes" är titellåten hämtad från ett album som gavs ut i oktober 2015.

The Struts kommer från Derby, England och bildades 2010. I "Could Have Been Me" påminns redaktören om sin tid med Slade på 70-talet och sångaren Luke Spiller har en stil som är lika tidlös som låten.



I Italien har San Remo-festivalen försiggått nu i februari. Bland alla balladerna i tävlingen har björnen valt ut en lite mer snabbtaktad låt från Zero Assoluto "Di Me E Di Te" och Enrico Ruggeris "Il Primo Amore Non Si Scorda Mai".

Zero Assoluto är en duo från Rom bestående av Thomas De Gasperi och Matteo Maffucci. Under ett av sina aktiva år fick de pris från MTV som bästa italienska grupp.

Enrico Ruggeri är en mer åldrad och erfaren man som föddes 1957 och gjorde musikdebut inom punken i bandet Decibel. 27 studioalbum har han gjort och är så stor att hans karriär delas in i perioder och gjorde comeback i San Remo nu februari 2016 och passar på att ge ut sitt 27:e album Un Viaggio Incredibile - tycks vara ust det En Otrolig Resa!

James är som grupp ständigt återkommande sedan i idet sedan mer än 25 år tillbaka. "Nothing But Love" är det andra spåret från deras kommande album Girl At The End Of The World som ges ut i förväg och albumet i sin helhet kommer 17 mars.




Jesse Malin är född 1968 och startade sin karriär i glampunkbandet D-Generation. Som soloartist har han gett ut elva album där Outsiders är det senaste (2015). "You Know It's Dark When Atheists Start to Pray" är från det albumet och i idet finns sedan tidigare sådana slagdängor som "Love Streams", "Looking For A Love", "Do You Remember Rock 'n' Roll Radio", "Sway" och "You Can Make Them Like You" - de fyra sista i listan på fem kommer från albumet "On Your Sleeve" från 2008.

Jacob Bellens är dubblerad just nu med två låtar från albumet Polyester Skin; titellåten och så denna "Back To You". Bellens som alltså är dansk nummer två denna vecka är född i Nakskov 1979 och är med i bandet Murder sedan 2003.

RAC är pseudonym för producent André Allen Anjos som var Grammynominerad nyligen och kom ut med sitt första album 2014. Under 2015 har han i princip gett ut en singel i månaden där "Magic Hour" är den som lyckats ta sig in genom den smala fönsterspringan i idets utblick mot söder - Little Boots deltar med sången i detta houseexempel.



Broken Back är en fransman född 1990 i Saint-Malo - dock förmodligen under annat namn än Bruten Rygg. Låten är hämtad från EP:n Dear Misfortune, Mother of Joy.

Patrickarna Bruel och Fiori är båda stora franska artister som gemensamt tar sig an ett korsikanskt nationalepos "Corsica". Trodde faktiskt att de båda var korsikaner men inte - Patrick Fiori är född i Marseille och Patrick Bruel är född i Tlemchen, Algeriet. Mustigt och storslaget är Corsicahymnen dock!!!

The Lumineers kommer med denna vecka eftersom deras "Ophelia" antas som hyllning till redaktörens första "fröken" på lågstadiet Offilia Nyström! Vid denna tid finns det bara 1 (en!) kvinna i detta land som bär namnet Offilia (på Gotland bor denna sällsynthet) som dock behåller sin namnsdag 25 januari. Räknar med att antalet kommer att öka under de kommande decenniet!
Låten kommer från The Lumineers 2016 album "Cleopatra". För övrigt finns det 63 kvinnor som bär detta namn idag i Sveriges land.