tisdag 26 augusti 2008

Fakta om Stockholm

Klicka på bilden så får du ett panorama över Stockholm från Stadshustornet.



Stockholm är Sveriges huvudstad. Stockholm kallar sig också "The capital of Scandinavia" - utnämnt av turistnäringen till de övriga huvudstädernas "irritation". De försvarar utnämning med att Stockholm ligger mitt i hjärtat av Skandinavien och att Stockholm är största staden i största landet. Fast egentligen tillhör ju inte Finland och Danmark Skandinavien... Norden ja men geografiskt är ju Skandinavien halvön med Sverige och Norge. Jaja...
Staden tros i alla fall ha vuxit fram under perioden 1260-1280 och namnet Stockholm omnämndes skriftligt första gången 1252.
Huvudstad anses den vara från år 1436.

Stockholm stad har 800 000 inbyggare - vilket ger plats 36 på listan över Europas största städer. 4800 personer finns boende per kvadratkilometer. I Stor-Stockholm bor 2 miljoner invånare.
Stockholm är Nordens största stad både med och utan förorter inräknade.

Staden grundades där sjön Mälaren rinner ut i Östersjön. Placeringen var strategisk ur försvars- och handelssynpunkt. Innerstaden är belägen på ett antal öar och halvöar.
Utanför Stockholm ligger skärgården som har 30 000 öar och holmar ute i Östersjöns bräckta vatten.

Staden ska ha grundats av Birger Jarl för att skydda Sverige mot angrepp från havs och stoppa plundringen av städer som Sigtuna (Sveriges äldsta stad) då Mälaren hade blivit en insjö på grund av landhöjningen. Stockholm blev därmed "Mälarens lås".

Klimatet i Stockholm är tempererat. Årsnederbörden är omkring 560 mm med 173 nederbördsdagar i snitt varav 16 snödagar. Antalet soltimmar är 1800 per år. Högsta temperaturen som uppmätts är 36 grader år 1811 och den lägsta -32 grader 1814.

Den äldsta bevarade byggnaden i Stockholm är Bromma kyrka som byggdes på 1160-talet. Storkyrkan uppfördes på 1200-talet men har en exteriör från 1700-talet. Den äldsta helt bevarade kyrkan i innerstaden är Riddarholmskyrkan från slutet av 1200-talet.

Det var på 1800-talet som Stockholm växte snabbt med planerng inspirerad av städer som Berlin och Wien. Den snabba tillväxten skapade stora problem; fattigdom och sjukdomar. 1834 konstaterades det första fallet av kolera i Stockholm. Stockholm hade en fruktansvärd hygien. Koleran spred sig snabbt. Döden var ett faktum. Man grävde massgravar i den tryckande värmen - de som drabbades var naturligtvis de fattiga. Det uppstod en revolutionär stämning och gick rykten om att det var makthavarna som låg bakom koleran för att bli av med de fattiga.
Från att vara en av Europas smutsigaste städer utvecklades Stockholm på hundra år till en av de renaste. Vilket väl skapar nya problem...

Under slutet av 1800-talet var lungsot eller lungtuberkulos den vanligaste dödsorsaken. Stockholm drabbades hårt eftersom det fanns trångboddhet, kalla och dragiga bostäder samt utbredd alkoholism. År 1829 fanns det 173 000 hembrännerier i Sverige - brännvinskonsumtion var 46 liter!!!! per person och år - barnen inräknade. Arbetare fick en del av lönen i brännvin. Barnen tröstades med en trasa eller brödbit doppad i brännvin. Detta gällde även spädbarn så att dom inte skulle störa pappan i hans nattsömn. Tyvärr var det nog så att han behövde sin sömn. Många var de familjer som bodde 10-12 personer i ett rum och kök. Arbetstiderna var 10-12 timmar per dag - sex dagar i veckan.

Åter till nutiden:
Den mest kända byggnaden Stockholms stadshus skapades 1911-1923. Se ovan.
Stockholm har tre världsarv på UNESCO:s lista - Drottningholms slott, Skogskyrkogården och Birka.
Gamla stan är en av de äldsta delarna i Stockholm. Den ligger på ön Stadsholmen och har ett medeltida gatunät. I Gamla stan ligger bland annat Slottet, Tyska kyrkan, Storkyrkan och Riddarhuset.
 
Stockholm är faktiskt en av världens museitätaste städer. Det finns ett 70-tal museer i staden.
Museumbesök är generellt inte längre gratis. Stockholms stadsmuseum och Medeltidsmuseet är dock fortfarande avgiftsfria.

Mest kända teatrarna är Kungliga Dramatiska Teatern (Dramaten) och Kungliga Operan. Andra teatrar är Stockholms stadsteater, Teater Galeasen, Folkoperan, Göta Lejon, Södra teatern, Chinateatern, Vasateatern och Oscarsteatern.

Från att ha varit en ganska död stad vad gäller uteställen har Stockholm blomstrat upp sedan 1990. Antalet restauranger har ökat med 57 procent sedan femton år tillbaka. Det finns ungefär 75 nattklubbar & diskotek, 414 barer och pubar och i alla fall över 2000 restauranger och serveringar numera i dessa tider.
På nationaldagen samlas folket i Kungsträdgården och stadens restauranger visar vad de kan.

De största idrottsklubbarna i Stockholm är AIK, Djurgården och Hammarby. 1912 invigdes Stockholm stadion till Olympiska spelen som hölls i Stockholm detta år.
Globen är en arena för idrott och kultur. Den är världens största sfäriska byggnad.
Nytillskott vad gäller arenaanläggningar är Friends Arena i Solna med 50 000 sittplatser vid ex. fotbollsmatcher och tar in 65 000 besökare vid musikkonserter. Tele2 Arena nybyggd anläggning i Globenområdet med plats för 30 000-40 000 åskådare vid fotbollsmatcher.

Kaknästornet är ett radio- och TV-torn. Tornet är 155 meter högt och byggdes 1963-67. Det ligger på Gärdet eller rättare uttryck Ladugårdsgärdet. På tornets 28:e våning finns restaurang, café och bar.

Var befinner sig Björnidet då?
Jo Björnidet är en liten oas på östra Södermalm. Södermalm är en stadsdel i Stockholm - tillika nästan en ö. På "ön" som kallas "Söder" i vardagen bor det 115 000 människar på 571 hektar. Den uppstod som stadsdel 1906. Björnidet uppstod 1978 men har fått flytta på sig två gånger sedan dess. I Björnidet bor en invånare på 80 kvadratmeter. Vid vissa tider på året fördubblas befolkningsmängden.

Södermalm är kuperat med berg och kullar och den plana marken ligger mitt på "ön". Vattnen runt Södermalm är till viss del djupa - upp mot 30 meter djupa på norra sidan.
Södermalm kallades ursprungligen Åsön. Vilket gett namn åt Åsögatan och Åsöberget.
Södermalm hade den första begyggelsen utanför det som idag är Gamla stan. Men det fanns restriktioner angående bebyggelse. Endast enkla hus tilläts av borgarna i Stockholm. Södermalms uppgift före 1570 var att vara betesmark för borgarnas boskap - kor. 1570 bestämdes dock att bostadshus fick byggas.
Dess status var dock låg.

Under 1800-talet blev den arbetarklassens bostadsområde. Beskrivet i Per Anders Fogelströms romaner. Det var trångboddhet i usla bostäder. 1934 bodde det 30 000 fler människor på Södermalm än idag. I takt med att man byggde bort trångboddheten minskade befolkningen till 70 000 invånare år 1981. Sedan dess har den åter alltså ökat med 45 000 eftersom man byggt nya bostadsområden på tidigare industri- och järnvägsområden - Södra Stationsområdet och Hammarby Sjöstad.
Än idag finns dock kvarter med de små 1700-talshusen kvar. Fast idag bor det inga fattiga i dessa hus utan Stockholms så kallade kulturelit.

Björnidet är placerat i ett hus byggt på 1970-talet. Där bor Björnidets självutnämnda kulturelit.

Bilder från Stockholm följer på denna blogg.