måndag 2 mars 2009

På väg efter pitepalt del 1


Klockan hade blivit halv tolv på dagen. Skribenten insåg att det lönade sig inte att bli innesittande utan det fick bli utgång efter tandkräm och mat. Nu startade promenaden inte dryga 50 mil västerut men tanken fanns på lammbog och pangafisk trakterad av gastronomen på Feta Söders filial högt ovan det forna Kristiania. Mums!
Men skribenten är hänvisad till enklare cuisine än det norska. Hungern drev honom till minnen av palten. Och även om de plagiat som försäljes där skribenten huserar så få man ta det man har som bekant - pitepalt handrullad från ICA Folkungagatan väst. När detta skrives senapsgratineras en kotlettkam på Tveitarestaurangen - allt medan palten väntar på att få drunkna och kokas varmt i Björnidets enkla husmansrestaurang Feta Söder.
Tveita Klippträdgårdar ligger under snö. Blomsterpottorna står metalliskt frusna ute på uteserveringen.
Orange apelsinoch rödgröna äpplen fyller fruktkorgen och solen går ned över fjorden.
Det är Oslo och då är det blånande kallt och snö i äkta vintermängd.
Så denna andra mars tar sig skribenten ut ur dvala i idet och går till paltbanken på Folkungagatan. För att träna bort lite fläsk och ge plats för mera paltfläsk till lingonsylt och smält smör tar han en runda på Söder. Ned till Söder Mälarstrand och ser is på Riddarfjärden. I dvala som han för det mesta befinner sig har han hela denna vinter inte trott att det fanns någon snö där ute i Söders natur och väl ute på ishala gatan ser han ismassorna på fjärden ur sina trångsynta och långsynta ögonhålor.
Söder Mälarstrand visar sig vara en stor arbetsplats. Här ordnas för Citybanan en underjordisk järnväg för fjärrtrafiken under hela Stockholm - under jord och vatten. Banan ska vara klar till 2017.
Mera is och fjädr med Stadshuset i fjärran till vänster och Riddarholmen något närmare till höger. Söders höjder är hårda berg!


Se till höger - en hundrastplats med fin utsikt för de fyrbenta toalettbesökarna!

Längs Söder Mälarstrand ligger många båthotell, restauranger och krogar ombord.
Så var del 1 avklarad!