söndag 26 april 2009

Körsbärsträden står i blom i Stockholm!


Skribenten tar sig ut i det vackra vädret på känsla efter körsbärsträd i blom.
Rutten mot Kungsträdgården är den samma som brukligt är - via Slussen till vänster ovan och Skeppsbron.
Från Skeppsbron synes "af Chapman" där ligga förtöjd vid Skeppsholmen och Teaterskeppet det vita vid Skeppsbron.

Nationalmuseum synes så allena där det står bakom två Waxholmsbåtars kajplats. Flanörerna strosar på Skeppsbron medan fiskare syns här och var längs vattnet. Faktiskt fisketävling denna söndag.

Väl framme i Kungsträdgården uppdagas folk som njuter av varma solstrålar och Karl XII står kavat på sin sockel med Jakobs kyrka i fond. Almarna står kvar - en kvarleva från det ideologiska sjuttitalet. Striden om Almarna gällde att bevara träden från att huggas ned för en tunnelbanenedgång. Almarna blev kvar och tunnelbann fick sin nedgång inne bland husen.

Så Körsbärsträden i all dess prakt! Mirakulöst att alla träden tycks blomma synkront i båda alléerna på var sin sida om vattendammen. Och så tjockt med blom dessutom! Japanska körsbärsträd heter typen som när de blommar samlar massor av människor. Här följer mer bilder från den vackra körsbärsblommande söndagen 26 april 2009.





Så nog med körsbärsblom!
Fontänen vid glaspelaren på Sergels Torg är nu i full aktivitet. Notera att ett andpar har funnit en fin sovplats mellan de vattensprutande fontänerna.

Moskén vid Medborgarplatse omgiven av vårlig växtkraft kan ses nedan.

Och inte långt därfrån Katarina kyrka i samma vårliga miljö.
Med Årets blommande växt - det får bli denna gula spretiga blomma som finns överallt på gräsmattor i staden. Vad heter dessa? Ja inte vet jag. Det växer som maskrosor i alla fall och finns i miljontals upplagor detta år.

Så hem till idet via Södermannagatan (i mitten ovan) som nås via denna kyrkportal. Fortsätt den några hundra meter söderut och du kommer till Björnidet.