tisdag 28 april 2009

Vårtisdag från vitsippa till kungstorn


Årets vitsippor - bara för att göra vårblommorna kompletta. Överlevande påskliljor på köpet.

Egentligen skullemöjligen världen vara en bättre plats att leva i - i alla fall annorlunda - om vi alla hade en liten stuga på 20 kvadratmeter och egen liten täppa med köksträdgård... men det är klart snart skulle väl grannen vilja köpa min tomt och så är vi igång igen med konkurrensen... Sothönsen håller sig dock till devisen att dela med sig här i livet och fullföljer ett gammalt beprövat levnadsmått.

Vid Årstaviken ligger båtarna till sjöss och på vatten medan broarna söderut är lika anskrämliga sommar som vinter. I all hast finner skribenten ett magnoliaträd i blom på Maria kyrkogård.

Och se där: Gräsmattan är fylld av dessa gulspretiga blomster. Vad de nu kan heta.

Backe upp och backe ned - från Hornsgatan (Stockholms mest förorenade plats) ner till Riddarfjärden. Kullerstenen är äkta kullrig och bullig. Inte lätt att vandra på även om man inte bär höga klackar. Gatorna är Bastugatan, Brännkyrkagatan, Tavastgatan....

Ända ner till Riddarjärden och på Riddarholmen står Birger Jarl - Stockholms "grundare" på piedestal medan Stadshuset ligger lika trist och tröttsamt kvar på samma plats. Det var lite soldis denna dag därför ser det lite grått ut - gråare än vanligt i alla fall.

Ett flygplan på utbredda vingar över Mariaberget och Riddarholmskyrkan är Stockholms äldsta och så stor att med skribentkamera kan man bara fånga en detalj i taget.

En and MED huvud. På första bilden ser han mest ut som en färgglad broiler men det beror på att han bedriver en rengöringsprocess efter att precis ha hoppat upp ur Riddarfjärdens vågor. Högalidskyrkan med de två tornen på andra sidan av vattnet.

Kungstornen då... jo de står här på var sin sida om Kungsgatan.
De räknas som Europas två första skyskrapor. Bägge tornen är 60 meter höga och har 17 våningar.
Nog om detta!