måndag 13 april 2009

Påsk i sol och vårvärme


Med stor sannolikhet har krokusar ploppat opp tidigare detta år än 8 april. Men skribenten förevigade ändock sina Årets Första Krokus detta datum.
Allt medan påskriset stod i fjäderblom inne i idet.
Påsken 2009 betydde sol och vårvärme.

Promenad på Långfredagen på Mäster Mikaels Gata. Överåriga fattighem som numera är eftersökta kulturbostäder för stadens kulturelit. Tusan i fotografposition mitt i gatan.

Att Cornelius Vreeswijk finns statuerad vid Mäster Mikaels gatas slut var en nyhet för björnen i idet. Måhända bevis för att björnen hållit sig alltför mycket inom idet och bara frekventerat Västerrutten och aldrig tänkt Öster om Eden.

Katarinahissen med restaurang Gondolen och se där nere på Strömmen mötas två Djurgårdsfärjor. På den ene ska snart skribenten ta plats tillsammans med Tusan och en fylld båtlast av vårpromenörer som ämnar spatsera i den vårliga naturen ute på Kungliga Djurgården.





Ovan ses bilder från resan över vattnet ombord färjan.
Med mycket vatten och vyer mot Slussen, Gamla Stan, Katarna kyrka, skeppet "Tre Kronor", nöjesparken Gröna Lund med nya attraktionen "Insane"!, Kastellholmen i motljus och Wasamuseum och Nordiska Museet till slut och ände.

På Djurgården några naturliga bilder från en natur i uppvaknande.

Kanadagåsen i mitten gick till attack sekunderna efter bilden var tagen. Med ett väsande klapprande med näbben och framvisande av tandraderna visade herr Kanada Gås att detta är privat mark och gåsinnan bakom mig är MIN! - Håll er på avstånd annars biter jag er i stjärten! Så altenativet blev upp mot Waldemars Udde i motljus och bort från en aggressiv gås.

Blommande vårlökar - scilla - och krokusar i diverse kulörer.

Fåfängan längst till höger - ingen flagga i topp så staurang och kafé är icke öppet trots det sommarlika vädret.


Ännu mera vårblomsterprakt ur lökar...

..och vårens första bi - geting eller vilken insekt som väckts ur vinterdvalan...

Kvarnen vid Waldemars Udde, Grodan och Bågskytten. Lite varierande kulturdokument.

Knoppar på väg att brista medan Blåsippan ute i backarna står....

Många flera blåsippor fanns att se och drömma om. Annars torra träd och våta marker.

Ett Kaknästorn i fjärran bortom väta och torka.

Dessa skeletterade intorkade träd är i livet. Nog underligt att någonsin tro i dessa skepnader.

På Djurgårdsbron står tydlige statyer vaktande på pelarevid vardera brofästet. Något som skribenten och fotografen aldrig tidigare uppmärksammat. På bilden ses Tor med hammaren. Lite mer information om denna bro - se Wikipedia.
Djurgårdsbron är en bro i centrala Stockholm som utgör fortsättningen av Narvavägen på Östermalm ut på ön Djurgården.
Den nuvarande Djurgårdsbron byggdes av Bergsunds mekaniska verkstad på Södermalm 1896 och stod klar till den stora Stockholmsutställningen 1897. Bron är en järnbro med tre spann, konstruerad av ingenjör Carl Fraenell. Arkitekten Erik Josephson (1864-1929) har formgivit brofästena och Kandelabrar. Utsmyckningen består av skulpterade fornnordiska gudar och ett detaljerat gjutjärnsräcke med stiliserade växter.
Bron har fyra kolonner av granit med varsin fornnordisk gud skulpterade av konstnären Rolf Adlersparre (1859-1943). Adlersparre hade låtit sig inspireras av Viktor Rydbergs populära mytologi Fädernas gudasaga, utgiven 1887. De fyra fornnordiska gudarna är:
Heimdal som blåser i Gjallarhornet
Frigg (Odens hustru) som håller i en stav
Freja med en falk i ena handen
Tor med hammaren Mjölner över axeln
Djurgårdsbron har totalt tre körfält för vägtrafik, samt gång- och cykelbana på båda sidor. Dessutom trafikeras bron av spårvagnar på Djurgårdslinjen.

Så Stockholms största påskägg -även om formen knappast är ägglik - Globen. Denna påsk har även uppmärksammats att många flygplan passerar över staden samt ånyo att Thaibåten ligger även denna vår vid kajen på Norra Hammarbyhamnen.

Där speglar sig fören i vattnet på Thaibåten allt medan restaurangens gäster lapar sol i sydvästligt läge.
Detta var Årets Påsk 2009 i sol och värme.