lördag 19 juli 2014

Vattnet är ändå blått

 

Vatten är ändå blått trots allt skrämmande vansinne som pågår dessa dagar idag som igår som säkerligen i morgon.
 
Lördagkväll i betongkojan. Ute råder värmeafton med kvalmig vindpust som då och då drar in genom fönsteröppning. Ute lyser ännu restaurangernas bordslampor kring vilka kvällens sista matgäster kommit till dessert och efter middagsdrinken. Till höger hörs musiken från trendiga baren med - röster som talar engelska bryter igenom det svenska mummelsorlet.

Lättklädda herrar och damer vandrar från flanörtakt till bråttomgång. Ett SMS sändes. Blått, randigt på tvären, vitt, aprikos, rött - skjortor och toppar i alla dess fasonger och utföranden. Tänkt på det att numera ser man sällan ett plagg på två personer. En taxibil och en kille med en ölflaska i handen. Nu reser sig middagsgäster från restaurangborden.

Får se vad restaurangen rekommenderar idag: Bife de Chorizo (300 gram) Hängmörad grillad hereford biff. Serveras med pommes, chimichurri och rostad majssalsa 285 kronor eller Cordero Patagonico. Grillade lammracks serveras med en potatis och purjolökspure samt en malbec sky.225 kronor (tycker att det låter snålt med en potatis men den kanske är stor!). Det finns ju en del annat att välja på men som vanligt så tittar vi lite längre ned på menyn och det mest intressanta. Finns det nå´t gott att runda av med... Peras Borrachas (Berusade päron) Rödvinskokta päron. Serveras med glass.85 kronor, Panqueque con dulce de leche Crepes med dulce de leche, chokladglass och banan. 85 kronor, Leche Asada Chile´s svar på Cremè Brulè med vanilj, kanel och citron. 85 kronor och Cachito con Manjar. En klassisk chilensk smördegsbakelse som serveras med lagrad pisco samt espresso.100 kronor. Tror att det blir smördegsbakelsen... utan espresson eftersom espresso betyder en vaknatt!
 
Bil passerar med öppen cabriolet och musiken går från vänster till höger som tåget i den gamla Philipsstereon på fyra ben. Två unga damer tänder var sin cigarett vilket borde vara sällsynthet i detta land.  År 2012 svarade enbart 13 procent att dagligen rökte cigaretter, cigarrer eller pipa, att jämföra med EU-genomsnittet på 28 procent. Men en festkväll som lördag alltid tycks vara i dessa kvarter går skam på torra land och alla SCB-undersökningar lämnas att bero till i morgon.
 
Sista gästerna på restaurangens uteservering får nu betala eller gå in i restaurangen. Mat serveras inte utomhus efter klockan 22 (tror jag) däremot är det helt OK att stå och glamma utanför trendiga baren till dagen åter ljusnat.

En lång man och en kort kvinna. Två yppiga damer lämnar 82:an och natten är ännu ung!
Någon har fått en nysattack, flaskor samlas och klirrandet överstiger mummelsvamlet - en motorcykel accelereras från öster till vänster. En bildörr öppnas och stängs. En cyklist går med sin cykel på trottoaren och en annan rider sin ute på gatan.
 
Solen har gått ned för dagen och nu blev det slut i rutan på mummelsvamlet de
l'Observateur.