torsdag 17 juli 2014

En morgon blir till vardag


Polkagrisbeskjortade kvinnan gör en tredje entré till port 82. Nu med en bunt tidningar på vänster arm. Med snits i handlaget slår hon in portkoden och trycker till dörren och huset släpper in henne utan att hon behöver avge fler identifikationsbetygelser. Huset känner henne väl.
Stillheten råder så på björnidesgatan. Någonting händer till höger - en av- eller pålastning pågår. Barnröster under fönstret. Ett sjungande barn. Polkagrisbeskjortade kvinnan kommer åter igen till port 82 utan att ha gått ut ur huset så går hon in igen. En avslappnad morgon går funderingarna om hur detta kan komma sig. Nu kommer ett fordon på gatan - två - tre.. En lastbil stannar surrande med varningsljud om att "nu backar jag! se upp!" Två mobilklickande män passerar klockan 0930 medan en man i spansk hatt möter den hunduppfostringssvaga kvinnan som nu drar sina två svarta dogs hemåt igen. Sushirestaurangens morgonförberedare är på väg att göra inköp för att förse dagens kunder med havsdoftande råfood. En far med en IKEA-kasse över vänster skuldra har sin dotter hoppande på lätta ben två meter bakom sig. Hon slänger en tygdocka på ett sådant sätt att man befarar att. dockan kommer att ha och få absoluta och svåra yrselattacker med ett blodtryck helt i kaos.
Det blir nog ingen frukost idag. Ingen oro för att det inte finns ett överflöd av näring i kroppen att hålla den i trim för det mest livsviktiga fysiologiska funktioner. Sekund för sekund matar vägguret tiden framåt. Sekund för sekund så släcks tid ned som förlorat för all evighet. Jo björnen har fostrats till att se tiden som linjär. Det är så det är medan en man passerar med byxorna uppdragna med hängslen till nära nog under armhålorna. Helt ok synes jag. Björnen tänker plötsligt en stund på norska. Blir svensk i tanken igen när det väsnas bekant på gatan och sophämtarna startar sopomhändertagandemaskineriet på en av Liselott Lööfs fordon som vi ser som alltid lika välkommet för då slipper vi mata draken själva. "Dina sopor är på väg att bli värme och el" - Klimatsmart från Liselott Lööf AB. En dimp från brevlådeinkastet. Upp på benen och ut i hallen för att ta emot gratistidningen Mitt i Södermalm och en räkning från fackförbundet.
Får hoppas att sophämtare tjänar bra med pengar!