torsdag 25 december 2014

Juledag över Oslo


Holmenkollen synes där. År 1892 hölls här den första backhoppningstävlingen - då var inte dagens anläggning aktuell (naturligtvis). Backen har byggts om 19 gånger och den senaste till skid-VM 2011.
Följdriktigt intresserar vi oss inte så mycket för norska segrare utan koncentrerar oss på de svenske. Den förste utländske vinnaren i backen var just svensk - Sven Selånger som segrade 1939. Inte nog med att han vann - Selånger satte som förste utlänning nytt backrekord med 62 meter.

Backen ligger på 371 meters höjd över havet. Observera att Stockholms högsta höjd (Högdalstoppen) mäter 102 m.ö.h.


Från tolfte etagen från Oslos östkant har man en milsvida utsikt över staden. Längst ut på en udde som kallas Vippetangen ligger en 80 år gammal kornsilo som fortsatt är i bruk. Silon finns med på den Gula Listan vilket betyder att den är K-märkt och skyddad för framtida bevaring.


Ännu icke med på Gula Listan finns hotellkomplexen vid Helsfyr och undrar hur dessa tornande byggnader ser ut om 80 år. Förmodligen något som inte är värt att bevara. Men vem vet?


På andra sidan av Oslofjorden synes detta bergmassiv med bebyggelse som stadigt klättrar oppåt. Asker med Askerfjellene. 58 000 inbyggare i denna förstadskommun. Bergsåsen och Furuåsen är de högsta landhöjningarna här på 458 meter över havet. Namnet Asker härrör som tydligt är från trädet ask. Årsmedeltemperaturen är plus 5,2 grader.


Ytterligare hotellkomplex och kontorsbyggnader vid Helsfyr. Namnet Helsfyr kan härstamma från tyskans Hölles-Feuer (jfr svenskan helsefyr som betyder helvete helt enkelt) = helveteseld. I helveteselden svettas folk på 15-20 000 arbetsplatser. 


Oslo från tolfte etagen juldagsmorgon 2014. En kylig juldag i Oslo morgontemp idag minus 11 grader. Årsmedeltemperaturen i Oslo ligger på 5,7 grader plus medan Stockholm har ett varmare klimat på dryga 7 plusgrader i medeltemperatur.


Akershus fästning som ligger ute på Akersnäset har överlevt flera belägringar under sina 700 år.
På andra sidan av vattnet ligger "Skansen"-anläggningen Bygdøy.



Oslofjorden - Norges femte längsta fjord. 107 kilometer lång sträckning in i landet med Skagerackvatten. Två miljoner människor bor vid fjorden.
Dagens utbildningspass är över.