måndag 6 oktober 2008

Lunchpromenad till City

´
Skribenten befinner sig i träning. Man måste röra på benen annars stannar dom. Benen ska ju gå. Det räcker inte bara med att vifta på tårna.
Promenerar till City. Tittar ut från en av broarna över Centralstationen. Ser norrut längs spåren och Klara sjö.

Mera från Klara sjö. Höga boningshus, båtar och stora nybyggnationer på gång; kan det verkligen löna sig med alla dessa hotell och kongresscenter? Tvivlar på det ffa i dessa tider när kapitalismen tycks gå under.

Svårt att fånga en bild utan en byggnadskran med.

Passerade Gamla Stan på väg hem. Storkyrkans ur visade 22 minuter i 2. Gränderna är trånga och vissa trängre men i fina ljusa pastellfärger.

Stortorget - förvånansvärt mycket turister. Vem åker till Stockholm i oktober månad? Vädret kan inte garanteras bli gott precis. Idag DOCK tolv grader plus och sol från höstblå himmel.

Skuggor i gränder och Tomten har redan kommit ut. Kommersen är igång - vet inte det. Butiken heter "Tomtar och troll" så denne tomtefar sitter nog på plats året runt.

Vid Skeppsbron kan med zoom skåda Danvikens hospital. Det mentalsjukhus som ryska sjöfolk med tsaren ombord misstog för kungliga slottet och sköt salut med kanonerna till dårarnas stora glädje.

Vandrarhemmet "af Chapman" på närmare håll och vy mot inloppet till kajerna vid Stadsgården, Gamla stan och Norrbro med slott, Grand hotel och Nationalmuseum.

Trappan upp mot Södermalm. Mamsell ?:s trappa. tyvärr kommer skribenten inte ihåg namnet på mamsellen som givt namn åt trappan... där finns i alla fall en solros som måste vara stark med tanke på höstvindarna. Hög och tanig men vid god vigör den 6 oktober högt ovan Katarinavägen

.
Katarinahissen nedan. Med skuggspel på husfasaden av två vandrare över från hisse till Södermalm. Det är den lågt stående höstsolen som möjliggör detta skuggspel.


Så lämnar jag lunchpromenaden med att titta ut över Slussen och zooma in den cirkelrunda byggnaden som ligger som ett nav i trafikkarusellen. Där har skribenten ätit många gånger men det var för snart trettio år sedan. Nu äter han hemma och idag blir det blöta!