fredag 12 juni 2009

Furuset Kulturpark

Skribenten tillika bloggaren i idet hängav sig en dag med ett besök till Furuset Kulturpark. I denna stund åminner han sig ock det osannolika mötet som han hade den tredje juni strax efter klockan åtta på morgonen. Mötet ägde rum på Centralstationen hemma i idet - på perrong elva drar skribenten framåt sin dramat och å möte till vänster kommer Sveriges Konung Carl XII Gustav tågandes fram med en traditionellt kostymerad herre till höger och en galjonifierat kostymerad till herre på sin vänstra sida. Skribenten befann sig inom konungens blickfång under minst fem sekunder. Den konungliga höga skrittakten minskade tidsrummet till dessa ynka fem sekunder - och skribenten noterade mötet så nonchalant som möjligt. Vände sig inte ens om - ville väl visa att detta var vardag för honom. Möjligen hoppade konungen på X2000 mot Göteborg. För dryga tjugo år sedan kunde skribenten syna den kortvuxna Fru Drottning Silvia i Gallerians köpcentrum vid Hamngatan. Så i och med tredjejunimötet på Centralstationen är skribenten klar med sina rojalistiska euforiska upplevelser på lång tid ännu.

Så den 11 juni begav sig kulturisten i idet ut med tunnelbana till Furuset. Nyanlagd kulturpark var målet. Intresset rörde sig främst om Bolstaddammen. Den sanerade och nyskapade vattensamlingen synes ovan i mitten.

Upplevelsen i en kulturpark må dokumenteras i konstformen Fri. Nedan följer ett resultat av en fotosafari i sällskap av två makrofilister. Inträngda i det nyresta tornet undervisar Frun Herren i konsten att fotografera en skruv med mutter. Skribentens makrotiska ambitioner ligger på en lägre nivå då kamerautstyret hans inte ämnar sig för närmare studier än av håligheter i tornets konstruktion. Bamburör reser sig mot skyarna - ett och annat rör har möjligen redan avlägsnats av bambusamlare. Tomma håligheter resterar innan de bambufylles igen vid nästa parksanering.

En konstnärs upplevelse av det han ser i Furuset Kulturpark. En avskalad trädstam ligger på grusbädd med buken blottad som en illusion av trädets underkastelse till människan.

Likt ett skeletterat monster ligger det alligatorlika trädet som ett Skri och gapar ned mot förfallna gårdar - dess fågellikt sträckta hals uttrycker total tystnad i den stängda trädkäften.

Men skogen lever bortom kulturen.

Den förfallna gården synes så levande i allt det slokande. Trä lever bara vidare även om kulturens fästen rasar. Hur uttrycker sig inte skribenten!?!?!

En fårfamilj med mor och far och två barn ligger och smälter maten i ett hörn av sin arbetsplats. Fårfamiljen är på sommarjobb - deras uppgift är att beta av en äng innan sommaren är slut. De har ännu gott om tid så de unnar sig en riktigt lång lat vila. Skriet återkommer tydligtvis igen - även om det egentligen bara är en fårgäsp innan nummer 9008 lägger ned sitt huvud och sussar lammsött mot sin ulliga broder eller syster.

Familjen Får med överhuvudet Herr Får. Han med hornen. I kulturparken finnes även en glänsande storkäftad vattenstrålare för den törstande.

Bolstaddammen är i sin linda. Några ospecifika näckrosblad flyter runt på den simmiga vattenytan. Karparna saknas ännu - skräddarna syntes dock till.

Så den gula sommarväxten med röda knoppar. Som vanligt hade inte skribenten kunskap om vad det rörde sig om för juniväxt men med tiden har han lärt sig att växten heter käringtand. Furuset har två sidor - en upp mot skyn vid centrum - och en under jord under centrum. Ja - tåget var försenat - men i trevligt safarisällskap så kändes det ändock som en ordinär tunnelbaneväntan. Dagens kulturinlägg är därmed levererat.