Skribenten i Göteborg!
Det var trettio år sedan det senast begav sig. Till ett börja med denna fotodokumentation av tre dagar i Götet eller Sveriges Framsida.
Göteborg är Nordens femte största stad med över en halv miljon invånare och närmare 900 000 i Storgöteborg.
Ovan: 1. Grand Hotel Opera - där Skribenten var inhyst.
Ovan+Nedan: 2. Poseidon på Götaplatsen - allt i mindre format än vad man inbillar sig före mötet.
Klockan 19.15 den 24 september 1931 invigdes Carl Milles staty Poseidon på Götaplatsen, men redan 20 november 1927 hade brunnskaret placerats där, med inslag av vidunder, tritoner, najader, fiskar och sjöjungfrur.
Nedan: 1. Spårvagn vid Kungsportsplatsen, 2. Operahuset vid hamnen och 3. Läppstiftet vid hamnen.
Vid hamnen ligger Operahuset som invigdes 1994.
Skanskaskrapan, Läppstiftet eller Vattenståndet är populära benämningar på en 22 våningar (86 meter) hög röd- och vitrandig skyskrapa vid Göta älv. Den stod färdig 1989. Det officiella namnet är egentligen Lilla Bommen efter byggnadens geografiska plats, Lilla Bommen, men det namnet är mindre känt.
Nedan: 1. Söndagsmiddag på malaysisk restaurang, 2. Hagagata och 3. Feskekörka - också mindre i verkligheten än vad illusionen varit.
Feskekôrka (Fiskekyrkan), ursprungligen Fiskhallen, är en fisk- och skaldjursmarknad vid Rosenlundskanalen i centrala Göteborg, och är byggd på numera utfylld befästningsmark. Feskekôrka invigdes den 1 november 1874 och det göteborgska namnet har den fått för sitt utseendes skull, som mycket riktigt påminner om en kyrkas.
Nedan: 1. Stora Teatern vid Avenyns start, 2+3. kanaler och kanaler.
Teatern invigdes 1859 under namnet Nya Teatern.
Nedan: Trädgårdsföreningen.
Göteborgs Trädgårdsförening bildades år 1842, efter beslut av Carl XIV Johan den 28 september 1842 att "afträda den Segerlindska ängen (ca 18 tunnland) för ändamålet".
Rosariet i parken har belönats med tre stjärnor i Guide Michelin och klassas därför som en av Göteborgs stora sevärdheter.
Inga rosor för Skribenten. Däremot diverse andra vackra växter från Trädgårdsföreningen.
Mycket blått denna sommar....
En och annan insekt måste ju dokumenteras - detta är ju en blogg! ;-))
Nedan: Slottsskogen.
Slottsskogen är en 137 hektar stor park strax sydväst om Göteborgs centrum. Parken har fått sitt namn eftersom den anlades i en skog som under flera hundra år hörde till det kungliga slottet Älvsborg som låg några kilometer bort vid Göta älv.
Nedan: 1. Utsikt från Observatoriet (Gamla Vattentornet) i Slottsskogen och 2. Gustav II Adolf med mås på hjässan och 3. kanal (Rosenlundskanalen?).
Slottsskogens högsta punkter hittas vid Stora utsikten, där observatoriet (tidigare vattentornet) står placerat. Nedan kan utsiktsbild ses.
Göteborg anlades på initiativ av kung Gustav II Adolf och fick sina stadsprivilegier 1621. Med anledning av sin stadsplanering, kallades Göteborg av holländarna under många år för Nya Amsterdam - förståeligt eftersom antalet kanaler är många.
Från 1200-talets första hälft var den södra stranden av Göta älvs mynningsområde svenskt, medan Halland längre söderut var danskt och Bohuslän i norr var norskt, vilket skapade en korridor på cirka 15 kilometer ut mot havet. Via hamnar i Göta älv hade Sverige en användbar direktkontakt med havet i väster, främst genom Lödöse fem mil uppströms vid Ljudaåns mynning.
På 1300-talet byggdes fästningen Älvsborg vid mynningen för att befästa Sveriges anspråk. År 1473 beslöt det svenska riksrådet att anlägga Götaholm på Säveholmen, där Säveån mynnar i Göta älv. Platsen visade sig dock vara olämplig, så därför ändrades läget till området vid det nuvarande Gamlestaden. Där byggdes staden Nya Lödöse en halvmil från havet, som en mer havsnära ersättare till Lödöse. Namnet Götaholm ersattes först efter hårda påtryckningar från Lödöses handelsmän, som ville behålla det redan etablerade namnet.
Redan 1493 omtalades Nya Lödöse som den fjärde köpstaden i riket.
En tredje kortvarig föregångare till staden Göteborg var Älvsborgs stad.
Nedan: 1. Paddans sightseeingbåtar, 2. måndagsmiddag på Cattlemankrog och 3. Centralstationen.
Paddan är namnet på ett antal båtar som erbjuder sightseeingturer på Göteborgs kanaler samt Göta älv. Resan kostar omkring etthundrafyrtio kronor och tar cirka femtio minuter. Med på båten följer en guide som försöker hinna med att berätta delar ur Göteborgs historia på svenska, engelska och tyska, oftast på två av språken men i undantagsfall på alla tre. Paddanbåtarna tar ungefär 90 personer.
Turen utgår från Kungsportsbron och går under ett flertal broar, varav vissa är synnerligen låga. Den lägsta bron vid Stora Bommen har fått smeknamnet "Osthyveln" då den, även vid lågvatten, ofta tvingar Paddanresenärerna att böja sig ner mot durken i båten.
Centralstationen ligger i hjärtat av Göteborg, bredvid Nordstan och Drottningtorget. Byggnaden har byggts om ett antal gånger sedan invigningen den 4 oktober 1858.
Nedan: 1. Grand Hotel Opera med grannhotell nära stationen och Drottningtorget, 2. kanal och 3. störtande jetflyg.
Nedan: 1. Kanal och en 2. Nils Eriksson på promenad. 3. Avenyn eller Kungsportsavenyn = Göteborgs Champs Elysée.
Nils Ericson, ursprungligen Ericsson, född 31 januari 1802 i Långbanshyttan i Värmland, död 8 september 1870 i Stockholm, var en svensk friherre och ingenjör. Han var äldre bror till uppfinnaren John Ericsson och sedan år 1833 gift med en dotter till greve Ph. W. von Schwerin i Östergötland.
Nils Ericson var en av Sveriges främsta kanal- och järnvägsbyggare. Tillsammans med sin bror John gick han i lära hos Göta Kanals byggherre Baltzar Von Platen.
När Nils Ericson adlades 1854 tog han bort ett s ur sitt efternamn, vilket upprörde den temperamentsfulle brodern John. 1860 upphöjdes Nils Ericson till friherre.
Brodern Johns mest lönsamma uppfinning var varmluftsmaskinen, även kallad eldmaskinen eller caloricmaskinen. Det var en maskin som fungerade enligt samma principer som en ångmaskin men använde luft som medium istället för vattenånga. Mest känd är han som en av uppfinnarna till propellern och som konstruktör av skeppet Monitor. Han anses vara en stor uppfinnare och han är kanske den historiske svensk som amerikaner minns bäst. Han fick en furstlig begravning i New York där han dog.
Avenyn är cirka 840 meter lång och är tidigast omtalad i stadsfullmäktiges protokoll från 7 mars 1867, som den blivande "Stora avenyen från Kungsportsbryggan". Kungsportsavenyn var till namnet tidigt ifrågasatt, så föreslogs t.ex 1880 att den istället skulle heta Gustaf Adolfsgatan och 1882 beslöts att gatan skulle ändra namn till Kungsportsgatan, men beslutet återtogs samma år med knapp majoritet.
Nedan: Blommande balkonger.
Nedan: 1. Storgatan med rustika hundrariga välskötta hus, 2. Nordstans shopping center och 3. tåget X2000 kl 12.42 tillbaka till Idet.
Nordstan är idag åtta stadskvarter som är sammanbyggda med gågator till ett jättelikt inomhusköpcentrum. Nordstan upptar en tomtarea på 60 000 kvadratmeter och lastgatorna sträcker sig flera kilometer under jord. Totalarea för Nordstans alla våningsplan är 320 000 kvadratmeter. Nordstan innehåller omkring 180 butiker och restauranger samt omkring 150 kontor som ligger i samma komplex. Butikerna finns i tre plan.
Nordstan är största inomhusköpcentrumet i Norden till arean, vad gäller antalet besökare och även vad gäller årlig omsättning.
Tack Göteborg för fina dagar med fina vädret!