lördag 6 juni 2009

Nationaldagen 2009


Idag firar Sverige nationaldag - vilket inte innebär att hela landet går ur huse för att vifta med den gula och blå. Sjuttio procent av landets befolkning tänker inte fira dagen alls - vilket nog inte ska ses som någon protest utan mera som ett tecken på att det tar tid att odla en tradition.
Att Sverige firar nationaldag just den 6 juni har flera anledningar. Före 1983 var detta enbart Svenska Flaggans Dag. Från år 2005 är nationaldagen även helgdag. Från 1983 var 6 juni officiellt nationaldag även om den inte firades.
Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till Sveriges kung och unionen med Danmark-Norge upphörde (Kalmarunionen). I 126 år var Skandinavien i union - från 1397 till 1523. Till unionen hörde även Island, Finland, Orkneyöarna, Färöarna, Shetlandsöarna och Grönland.
Den 6 juni 1809 beslutades om en ny regeringsform för Sverige. Så nu vet vi alla varför Sverige firar nationaldag.
Varför gul och blå? Det är ingen som med säkerhet kan säga varför. Det finns olika teorier; att man valde gult och blått skulle vara en reaktion och demonstration mot den redan existerande danska flaggans röda och vita. Danmarks flagga är världens äldsta existerande fana. Och Danmark var trots allt Sveriges eviga fiende under hundratals år. Nordiska Unionen 1397-1523 hade förresten också en egen fana - rött kors på gul botten.
1562 kom så ett dekret i ett kungligt brev som sade att flaggan ska ha "gult udi korssvijs fördeelt påå blott". Gult och blått var då landskapsvapnet i Egentliga Finland då Kung Johan III var hertig där. Att man valde gult och blått just år 1562 skulle kunna vara ett sätt att blidka staden Riga (som då tillhörde Sverige). Riga var en rik stad och Sverige ville ha in staden helt och fullt i sitt handelssystem. Men gult och blått hade även tidigare varit färgerna i det svenska riksvapnet - gul krona mot blå botten - Tre Kronor.

Årets växt 2009 utses härmed på denna blogg. Det blir RHODODENRON. I år finns den överallt - i stor blomning och varierande kulörer. Ovan ses två exemplar från Frognerdalen.
Den första rödare blomning ovan kommer (väl) från hagtorn... ???

Gula hängen från Frognerdalen.

Frognerdalen i Oslo. Jo - skribenten firar nationaldagen i fjärran land.

Bland annat åkte han Spårvagn 13. Vädret varierade från ljusan sol till mörker och regn.

Tveita klipphotell är "under construction" i dessa dagar - MEN i restaurangen bjudes det som alltid på smakliga ljuvligheter som kyckling och tunn bladpotatis samt deliciösa fiskbullar! i en fantastiskt smakfylld currysås med fräscha kräftstjärtar på hugg!