lördag 28 juni 2014

Axel Landquists Park

Axel Landquist föddes i en liten östgötsk ort Dagsberg 1843 och tjänstgjorde som kyrkoherde i Katarina Församling på Södermalm i ett halvt sekel. Han spatserade på jorden mellan 1843-1933. Efter 50 år i Katarinas tjänst förärades han med en liten park på Södermalm 1985. I parken finns sedan några år tillbaka en kiosk som serverar ekologiskt korrekt förplägnad för fikagäster.

Filmproducenten Kalle Schröder skickade på halvt skoj in en ansökan om att öppna kiosk i den lilla parken som gick under benämningen "fylleparken" och blev förvånad när stadsdelen nappade på hans ansökan och förslag. Sedan 2008 är kiosken så pass etablerad att den recenseras som Axels Kiosk i landets stora tidningar.

 
En besökare "betamax" skriver: "Inte ofta känner man sig så harmonisk och fransk i själen som de tillfällen då man slår sig ned en ljummen sommardag vid ett litet träbord under de prunkande lövträden. Det är något magiskt med denna trädgårdsoas, det är lite som om ljuden och rörelserna går i någon sorts mjukhetstakt och man försvinner in i någon lummigt mysig känsla.
I den genuina kiosken där allt känns bakat med kärlek finner du förutom glass och det sedvanliga espressokaffet också gott bryggkaffe med gratis påtår och de godaste kardemumma-muffins jag smakat! Den fina personalen är också värd en guldstjärna!"