tisdag 26 augusti 2014

En hyllning till kon


Någon framsynt person lär ha sagt att skillnaden mellan en tuggummituggande person och en idisslande ko är intelligensen i kons ögon. Började tänka på kor och att det är nästan så att kor inte längre uppfattas som djur utan mera som en industriprodukt. Eller så är det bara björnen som är trångsynt i denna framsynta värld. Tänkte på kor och kom att minnas denna bild på en ko - en norsk ko. Vilande på Oslos motsvarighet till Stockholms Skansen. I skrivande stund kan jag inte placera kon närmare geografiskt än på Oslos Skansen.

Människans högre värde ska ligga i människans intellekt. Bedömd efter vårt referenssystem. Vill inte på något vis förringa människans värde - är ju trots allt människa själv även om jag är en björn.
Kons värde i sig och framför allt för mänskligheten är nog värdefullt i den grad att vi borde lära oss känna kossan och respektera att även kon vill må bra efter sina referensmallar och sina omständigheter. 
 
För varje undersökning och forskning som utförs gällande andra djurs klokheter så blir forskarna mer och mer förvånade. Före 1970-talet var det mer eller mindre tabu att tala om att andra djur än människan hade ett känsloliv, kunde känna glädje i stunden och oro för framtiden. När vi mäter djurs intelligens är det utifrån tester som vi formulerar. Undrar hur väl man skulle klara ett test formulerat av en ko? Skulle man överleva en dag i hagen utan att föräta sig på giftiga växter?


CITAT: Kon gjorde det möjligt för människan att bli bofast, genom sin unika matsmältning.
”Kon är det enda djur som på ett visst givet ställe på jorden, exempelvis på ett hektar mark, kan gödsla och äta och i samarbete med jordens levande organismer, daggmaskar och ett förståndigt jordbruk, inte suga ut jorden utan åtminstone bevara och i bästa fall förbättra den. Det är så eftersom gödseln som kon producerar har precis den sammansättning som växterna behöver för att växa. Denna symbios uppstod i världens jordar under årtusendenas gång tack vare gräsätande, idisslande, gödslande buffel- och kohjordar, och de jordarna utgör än idag grunden för världens kornbodar.” (Martin Ott).

Och nu får korna höra att dom bidrar till växthuseffekt och är farliga för miljön!

Från kon får du inte bara mjölk, du kan bygga hus av kogödsel förutom att hålla dig och huset varmt med brinnande kodynga. De äro fantastiska djur som borde få vår respekt och bli lite mer synliga för oss!