söndag 13 september 2015

The Battle Of Stockholm


Mellan de förtöjda båtarna vid Söder Mälarstrands kaj anas en farkost som inte är så vanlig på Riddarfjärdens vatten.


Det är nio katamaraner som seglar i lördagsblåsten på detta innerstadens vatten. Nio katamaraner i M32-serien. De tävlar i en skandinavisk cup med race i Köpenhamn, Göteborg, Oslo, Helsingfors och avslutning i Stockholm denna helg.



En av flytetygens kapten är Nicklas Dackhammar på katamaran från Essiq Racing Team. 
Notera hur farkosten lättar av bara farten - det var en imponerande hastighet som dessa katamaraner uppnådde och hade Vinden att tacka för förutsättning till god fart. Nu gick det inte så bra för gänget från Essiq då de hamnade sist i tredje dagens segling. Dock en sjätte plats totalt inför söndagens avslutande konkurrens.
Essiq anlände till Stockholm med en position som nummer 3 efter racen i de övriga fyra städerna.



Som lekman i åskådarläge så är det för björnen relativt - för att inte säga - omöjligt att se vem som ligger före vem i denna tävling för katamaraner i M32-serien.
Dagens vinnare var dock den danska katamaranen under Gram Hansen/Kostner. 


Matthias Rahm från Rahm Racing Team passerar här åskådarna vid huvudläktaren på Norr Mälarstrand. Inför Stockholm låg detta "ekipage" på andra plats men har under de tre första dagarna i Stockholm tappat lite i prestation.


De danska segrarna i dagens slag om Stockholm omgivna av två svenska utmanare.


Mitt i "the battle" dyker en bastuflotte upp! Och udda farkoster på Riddarfjärden denna dag har fått en förstklassig utmanare.


Den svenska Alite Racing med Martin Strandberg som kapten döljs av flotten och gör en bra segling i Stockholm. Ligger tvåa totalt efter tre dagar på Mälarvatten.


Den amerikanska katamaranen med kapten Danfield ombord på Team US One är i ledarläge efter de fyra seglingarna i Köpenhamn, Göteborg, Oslo och Helsingfors men har möjligen tappat något totalt efter de tre första dagarna i Stockholm.


Katamaran är en båt med två parallella skrov. Finns både segel- och motordrivna katamaraner. Redan de gamla grekerna seglade med två skrov. På 1600-talet upptäcktes de på allvar i Europa efter upptäckten att katamaranen hade brukats i indiska farvatten under lång lång tid. 


Molnen på himlen fans där men det visar inte på den soliga vackra lite blåsiga dag som detta verkligen var.


Ordet katamaran kommer från tamilska och betyder binda + träd (kattu + maran) eftersom de band ihop två stockar så att de fick ett stadigt dubbelskrov.


Fyra i besättningen på Team US One.


Segling vid Riddarholmen.


Trifork - dagens segrare och ledare i Stockholmsracet - från Danmark, Alite - dagens trea och tvåa efter tre dagar i The Battle Of Stockholm med Team US One och Essiq - alla ute på böljorna de blå.


Dagens sportreferat avslutas framför Norr Mälarstrand där även den engelska katamaranen GAC Pindar guppar på vattnet. Pindar ligger sist inför Slaget om Stockholm och har inte lyckats bra dessa tre första dagar på Riddarfjärden heller.