söndag 6 september 2015

Läckö slott


Längst ut på Kollandsö, på en udde i Vänern, reser sig Läckö slott. Ett riktigt sagoslott med sina torn och vitputsade murar. År 1298 lät biskop Brynolf Algotsson bygga den befästa gården Lekkia på platsen för dagens slott. Det fungerade som biskops- och kungaborg och för pilgrimer ett bra ställe att samla nya krafter på pilgrimsvägen mot Nidaros (Trondheim). Gustav Vasa tog dock över borgen efter reformationen 1527.
Att man byggde en borg vid Vänern var naturligt eftersom Vänern var något av en huvudled under medeltiden. Snabbaste sättet att ta sg fram var med båt och det fanns och finns gott om vatten att segla på i Europas tredje största sjö.
Det var på 1600-talet som slottet fick sitt nuvarande utseende. Mannen bakom nydaningen var greve Magnus Gabriel De La Gardie som inspirerades av tidens ideal; barocken.
Flera av tidens framstående konstnärer anlitades. Under 1700- och 1800-talen förde dock slottet en tynande tillvaro men vaknade till liv igen i början av förra århundradet.


Ingång till förborggården och vidare mot stora borggården.


Vägg i Kungssalen.


Guidad grupp.


I taket i en av salarna en målning som visar att det fanns intresse för försoning efter trettioåriga kriget även om salarna på slottet fylldes med krigsbyten från främst norra nuvarande Tyskland. I taket finns vapensköldar från de olika furstendömena inom det som återstod av det Tysk-Romerska Riket i en cirkel runt dubbelörnen - rikets symbol. Ungern, Dalmatien, Sclavonien, Burgund, Tyrol, Steiermark, Krain, Böhmen, Österrike och Kroatien. 


Guiden presenterar Magnus hustru Maria Eufrosynes sängkammare. Hon var grevinna av Pfalz och prinsessa av Sverige och som sådan av högre rang än maken greven. Därför fick greve Magnus se till att detta återspeglades också på slottet.


En detalj från ett av taken.


Noterbart hur man fyllde väggarna med målningar. Blekta med tiden.


Fönsterglasen med bly infattade gav en något förvirrad bild av omvärlden.


Detta torde inte vara greven själv utan någon annan fin herre.


Löjtnantssalen.


Kökspigans arbetsförhållanden är nog inte förenlig med dagens arbetsmiljölagstiftning.


Tvivlar att pigan fick ta del av allt det goda som serverades på slottet.


Köksmästarens säng.


Utsikt från slottsträdgården mot Vänern.


Det regnade när björnen tog sig in i slottet.


Därav av den wet look som slottsträdgården hade fått.


Vacker mur.


Solen sken när björnen lufsade ut ur slottets port.


I trädgården hade solen lockat fram humlorna.


Lite rött är alltid bra att ha med på bild.


Insekternas liv på slottet är gott.


Förgylld trädgårdsmusa skapar slottsstämning i växtligheten.


Solen skiner och Läckö slott - ett fantastiskt sagoslott med tinnar och torn - som ett slott ska se ut.