Med väl utprovad minibuss tankad hos Tankvärt krossades Gotland från Visby på västsidan till När på ostsidan av ön.
Under tisdagen 13 oktober fick skribenten med ämbetskollegor uppleva samtliga årstider. Regn, blåst, sommarsol, snöfall, regnbågar, hagel. Vädret är måhända alltid så dramatiskt växlande på en ö som ligger ute i havet öppen för nordanvindar som sunnanvindar.
För nytillkomna tittare kan skribenten ge en kortinformation om gutarnas ö - Gotland.
Gotland är Östersjöns största ö. Den ligger cirka 90 kilometer från svenska fastlandet. Ön har en stad, Visby och bildar egen kommun, eget landskap (med egen landshövding) och eget stift (med egen biskop).
Ytan är 3140 kvadratkilometer. Högsta höjden på ön är 82 meter över havet. Så det är mycket lämplig ö att cykla på! 57 000 personer är bofasta på ön. Landskapsblomman är murgröna och landskapsdjuret igelkott.
Gotland har en lång historia. Deras runstenar är mycket äldre än de som finns i Mälardalen.
Gotland var tidigt ett handelscentrum, tidvis också en högborg för sjörövare. Under tidig medeltid var ön relativt självständig från centralmakten i Sverige (betalade tribut). Ön delades administrativt upp i tredingar och settingar och hade också ett gemensamt ting för hela ön (se avsnittet nedan om äldre indelningar, där också avhandlas mer om det gemensamma tinget).
Senare under medeltiden uppstod rivalitet mellan inflyttade tyska köpmän i Visby och de inhemska handelsbönderna, vilket ledde till inbördeskrig som bilades av Magnus Ladulås 1288.
År 1361 intogs ön av den danske kungen Valdemar Atterdag, och först 1645, vid freden i Brömsebro blev Gotland svenskt.
År 1676 invaderade danska styrkor igen och höll ön till 1679 då de slutligen lämnade ön efter att vid uttåget ha sprängt Visborgs slott. Bortsett från en kortvarig rysk ockupation under Finska kriget på våren 1808[4] har ön sedan förblivit svensk.
Bilderna ovan och under är komna från När socken cirka 55 kilometer öster om Visby.
När socken har drygt 200 invånare men ett företagsliv som vida överstiger vad man kan tro med det invånarantalet. När är känt bl a för sin golfbana.
Ankorna och gässen bor på Gangvide Farm där skribenten var inhyst.
Katt i säven. Måns är hans namn.
Hagel och solsken allt i blåst och hård vind.
Gotlands historia går cirka 400 miljoner år tillbaka i tiden, till den period som kallas silur. Vid denna tid låg Sverige nära ekvatorn, och Gotland var en tropisk korallrevmiljö i ett grunt och varmt hav, rikt på många djurarter, till exempel sjöliljor, armfotingar och trilobiter.
Runt reven lagrades under årmiljoner döda organismer och slam, som tillsammans med korallerna byggde upp en berggrund av framför allt kalksten och märgelsten. Den gotländska berggrunden är därför mycket rik på fossil.
Språket som talaas på ön är gutniska vilket är ett talspråk.
Gutniska är ett språk som sedan gamla tider talats på Gotland. Gutniskan har placerats på den östskandinaviska språkgrenen jämte danska och svenska, trots att det faktiskt många gånger påminner mer om vissa västskandinaviska språk såsom isländska och vissa norska dialekter.
Bilder från Närsholmen där ämbetsföljet plockade sten och letade fossiler följer i nästa inlägg.