söndag 21 september 2014

På och kring Stortorget


Trampar upp mot Stortorget.
Stortorget är Stockholms äldsta torg. Från torget växte staden ut åt alla håll. På torget låg från 1300-talet rådhuset (Rådstugan). På torget fanns bland annat skampålen för de som inte betett sig korrekt.
I Erik XIV:s privilegier för Stockholm stadgades att all handel i Stockholm skulle bedrivas på Stortorget. Detta stadgades år 1563. Handeln flyttade sedan först till Järntorget och sedan Kornhamnstorg. I en stadga från 1849 beslöts att endast mjölk fick saluföras på Stortorget. Idag saluförs mer än bara mjölk vid torget.
Mitt på torget finns Stortorgsbrunnen som ritades av Erik Palmstedt 1778. Brunnen blev klar i samband med att Börshuset uppfördes vid torget och det huset kan ses till vänster bakom brunnen. Börshuset hyser idag Nobelmuseet.
På Stortorget avrättades  cirka 100 personer under två dagar i november 1520. Vid Stockholms blodbad som det sedan har kallats halshöggs eller hängdes dessa människor officiellt skyldiga till kätteri. Den 10 november brändes alla kropparna på det som idag är Katarina kyrkogård. Sten Sture en yngres grav öppnades och liket brändes på det stora bålet tillsammans med övriga avrättade.
Kristian II kröntes till Sveriges kung 4 november i Storkyrkan och blev den man som gav order om avrättningarna efter en rättsprocess som inte levde upp till att kunna ses som juridiskt korrekt.
Det handlade om pengar och makt förstås i kätteriets namn.
Köpmangatan en avstickare från Stortorget.
S:t Göran besegrar draken där Köpmangatan tar slut ovan Österlånggatan.