fredag 12 juni 2015

Tjampens travtips: V75 Boden 13 juni 2015

"När det går bra för Ludvig Svenssons gardinfabrik i Kinna går det bra för Sverige" En gammal sanning som säkerligen står väder i de flesta fall, dock icke vad det anbelangar förtvivlad travspelande tjamp.

Nytt fiasko att vänta vid morgondagens Boden sjua, kan inte hitta de rätta stigarna förbi alla trånga passager, nedsatta broar och potthålskantade allfartsvägar.

Gör ett försök, men bävar redan för alla missbedömningar och borttagna vinnare in spe. Musikaliskt går det dock ingen nöd, noterar att Björnen nödgades gå tillbaks till 1992 för att krydda sin musikaliska anrättning. Detsamma gäller också för oss i träsklandet, just 1992 gavs "Bury My Heart At Wounded Knee" med Buffy Sainte-Marie ut, tillhör sannerligen de bättre än de bästa.


Men 90-talet räcker inte till, man får lov söka sig tillbaks till först 70-tal för att hitta Waylon Jennings & Willie Nelson med "The Year 2003 Minus 25" samt "Don't Cuss The Fiddle" och Paul Revere & The Raiders "Indian Reservation" sedan 60-tal för att få med Joe South "The Games People Play" på bättre än bäst listan och sedan döljer sig givetvis oräkneliga kandidater från 50-talet där bakom.


Veckans nederlagstippade rad i all sin bedagade glans:

Lopp 1: 1 - 2 - 3 - 5 - 6 - 7 - 10 - 11 R: 8,12
Lopp 2: (11) Hulte Magnus R: 6,10
Lopp 3: 1 - 2 - 8 - 9 R: 10.4
Lopp 4: (6) Unique Julia R: 10,7
Lopp 5: 6 - 7 R: 8,1
Lopp 6: 1 - 3 - 6 R; 7,9
Lopp 7: (5) Panne De Moteur R: 6,10

192 oväsentliga rader a' 96 småsinta riksdaler P.S. Det är faktiskt sexton grader varmt och sol klockan 19:30, lite somrigt för en stund i alla fall, men man blir säkert förkyld nu...

Tjampens veckorapport från träsklinjen


Vackert men kallt vid Varuträsket.
Några vita varelser på en bortglömd åker?


Jo, det är svanar stora som renar i Missenträsk.


Älskar maskrosor, för dom får det att se ut som om det är sommar, även om det bara är tio tappra grader mitt på dan. 


Gång och cykelväg i Långnästräsk. 

Långnästräsk är en by i forna Jörns kommun. I byn finns två registrerade telefonabonnemang - ett fast och ett mobilt. Solen går i alla fall upp även i Långnästräsk - klockan 01:44 och den drar sig undan för en två timmar lång halv dunkel natt klockan 23:34. I kväll är det 14 grader varmt i byn och den noteringen kan i värsta fall vara kommande sju dagars toppnotering.

Den förste nybyggaren slog sig ned här kring 1770. Olof Andersson hette mannen som på hård skare anlände till träsket. Han hade gott om proviant med sig under färden up mot träsket bara för att snart upptäcka att råttorna hade festat på det mesta av det som skulle bli mat redan vid Buträsket men Andersson hade ändock tur för han satte ut nät i sjön och dagen efter hade han fångat 24 gäddor.
Andersson fortsatte upp mot det som sedan skulle komma att heta Långnästräsket eftersom han trodde att jorden där skulle vara mer lämpad för odling.

I nutid kunde SVT Nyheter Västerbotten berätta följande från Långnästräsk:
"En stuga i Långnästräsk har haft påhälsning av tjuvar. Brottet uppdagades på tisdagsmorgonen. När inbrottet inträffat är oklart. En bil ska ha stulits i samband med inbrottet. Den återfanns igår i Jörn. Polisen är på väg till platsen för att ta upp anmälan och göra en brottsplatsundersökning." (2014-11-04)