lördag 20 juni 2015

Tjampens travtips: V75 Kalmar 21 juni 2015

Ack och Ve 75 i midsommartider, aldrig har det väl någonsin noterats plusstatistik under dylika förutsättningar?

Än värre att årets midsommarafton bjuder på strålande sol och nära på värme i luften härstädes.



Det kan bara bli värre nu och därför torde söndagen avslutas med tandagnisslan, när traveriet väl kollapsat i en förkolnad hög av brustna vinnardrömmar och nedskjutna högtflygande planer. 

 

Således alldeles för mycket positiv energi denna dag, lägg därtill glädjen av att slumpmässigt hittat ett nytt favoritband som lätteligen platsar på alla bättre än de bästa 1000 i topp listorna. The Washboard Union är namnet på denna grupp som mäktat med denna osannolika bedrift. Vet inte mer om bandet än att dom kommer från Kanada och att kanonlåtarna "Midnight Train" och "Lost And Found" gavs ut osannolika 2012, trodde väl aldrig detta kunde ske... ger dessutom vägriktning tillbaks till Country Gazette och deras tidlösa version av "Swing Low Sweet Chariot". Dagens musikaliska underhållning på Kyrkholmen med särdeles duktige Joel Nunez, gav också anledning till mer Elvis Presley lyssnande, det kan man sannerligen aldrig få för mycket av och med "The Promised Land" i öronen kan man aldrig gå fel.


Raden i all sin beslöjat bekymrade glans

Lopp 1: 1 - 2 - 8 - 9 R: 3,6
Lopp 2: 2 - 3 - 4 - 5 R: 1, 9
Lopp 3: 8 - 9 R: 12,1
Lopp 4: (6) Part Nan Angelen R: 12,1
Lopp 5: (6) Sorbet R: 8,7
Lopp 6: (9) Sauveur R: 6,5
Lopp 7: 3 - 4 - 6 - 8 - 10 - 12 R: 7,9

196 profilerade rader a' 96 rymningsbenägna riksdaler P.S. Om man får önska något, vore det att Sauveur får besöka vinnarcirkeln på söndag. GLAD MIDSOMMAR!

Tjampens bilder från en passerad vecka:


Fårlig idyll i Dalvik. Har jag rätt så är det Bjurlidträsket som skymtar där bortom tallarna. I Dalvik kan Eniro och björnen förtälja att det finnes fem enirotiska telefonabonnemang fördelade i tre gårdar. Information oss nördar emellan.


Jägare på pass i Risberg/Bastuträsk och gott att för en stund lämna de smala vindlande grusvägarna bakom sig och komma ut på den stora 95:an
"Route 95" eller Silvervägen är en viktig återhämtare från diverse mindre träsklinjer. 95:an är 506 kilometer lång riksväg som förbinder Skellefteå med Bodö vid Atlantkusten. Routing on 95 betyder att man passerar orter som Varuträsk, Boliden, Jörn, Glommersträsk, Abborrträsk, Arvidsjaur, Arjeplog, Jutis, Jäkkvik, Lillviken och Merkenes innan man glider över till Norge med Junkerdal, Rognan och Fauske innan man kan doppa tån i Atlanten.


Glad midsommar och betänk att den vackra maskrosen i många länder är en högt ansedd odlingsväxt. och i Röjnoret ses vättar och troll.


Maskrosfält vid älven. "Jag lät alla mina maskrosor finnas, fast jag vet att dom kallas ogräs och bör rotas ut. Men det är så skönt att sitta och minnas, små solar i gräset när sommarn är slut..." (Carl-Anton).

Maskros ses som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation. Bladen kan man äta på plats utan några preparationer och de innehåller hög halt av C-vitamin. Roten kan ätas efter en kvarts kokning för att få bort en bitter smak och av blomman gör man maskrosvin. Medicinskt används den gula rosen till att få bort slaggprodukter från kroppen genom att effektivisera njurar och lever.

Att den fått namnet maskros beror på att det ofta sitter tripsar eller blåsfotingar i blomman. Dessa kallas skadeinsekter eftersom de orsakar ekonomisk skada på andra växter men en blåsfoting har ju också rätt att få leva sitt liv så bra som möjligt och dessutom gör den gott för oss också genom att i sin tur eliminera andra skadeinsekter som då torde vara bra mycket mindre än blåsfotingens ofta 3 mm långa uppenbarelse.

På många andra språk kallas blomman för lejontand vilket kan ses som vackrare än maskros. Tidigare har växten haft andra namn som ger mer positiva associationer: Smörblomster (Österbotten), Skallnacke (Östergötland), Munkhuvud (Dalsland) och Äggblomster samt även här Lejontand vilket även Carl von Linné nog föredrog. Men den har också kallats Kopiss (Västergötland) och från den benämningen må man säga att det tycks att växten stigit i graderna till - Maskros. På ryska heter växten одуванчик vilket betyder "blåsare" som syftar på att man kan blåsa iväg frukterna från blomman.

Rolling Stones "Dandelion" är väl den mest kända maskrossången. Inspelad 1966 men utgiven först 1967 som b-sida till "We Love You". Passade då gott till Summer Of Love 1967 med sitt psykedeliska sound. "Dandelion don't tell no lies, Dandelion will make you wise, Tell me if she laughs or cries, Blow away dandelion". Keith Richard döpte också sin första dotter till Dandelion men moder Pallenberg ändrade senare dotterns namn till Angela.


Hyllningen till maskrosen avslutas med att påminna om att maskrosen besitter en sådan livskraft att den kan spränga och bryta sig upp genom asfalten - därav uttrycket maskrosbarn.


Trevligt midsommarfirande i Bonnstan och på Kyrkholmen. God musikalisk underhållning av Joel Nunez, inflyttad skelleftebo som tävlar i Radio Västerbottens "Svensktoppen nästa" med "Take Me Away" men också visade sig vara en hejare på Elvis låtar.