tisdag 18 augusti 2015

Cholera-bulletin


CHOLERA-BULLETIN

En koleraepidemi drabbade Sverige första gången 1834. Under det året dog över 1 500 000 personer i Europa det som kallades "pesten" i Sverige. Sjukdomen orsakas av bakterien Vibrio Cholerae som utsöndrar ett exotoxin - ett gift. Detta inverkar i tarmfunktionen på så vis att tarmens celler börjar utsöndra elektrolyter vilka drar med sig vatten och kraftiga diarréer uppstår vilka utan behandling med tillförsel av vatten ofta leder till döden inom ett dygn på grund av uttorkning. 
Behandlingen är tillförsel av mycken vätska och även salt för att ge kroppen bästa möjligheter att behålla vätskan. 

Smittspridning skedde via förorenat vatten eller förorenad mat vilket var okänt 1853 och först 1884 upptäcktes den bakterie som orsakade den dödliga sjukdomen.

Cholerabulletinen var en skrift som gavs ut dagligen klockan 14 och såldes för två skilling. Bulletinen innehöll en sammanställning av antalet insjuknade, tillfrisknande och döda samt en jämförelse med epidemin 1834 i Stockholm.

Bulletinen i detta inlägg härrör från torsdagen 13 oktober 1853 - det sextioförsta "koleradygnet".
Från farsotens början hade 4415 insjuknat, 1611 tillfrisknat och 2646 avlidit av kolerabakteriens inverkan på kroppens vätskeinnehåll. Köpte man bulletinen dagligen kunde man följa med i epidemins utveckling och se om den var avklingande eller i ökad utbredning.