lördag 8 augusti 2015

Tjampens travtips: V75 Dannero 8 augusti 2015

Sommarens andra dag inföll tacksamt nog denna fredade fredag. Särdeles tacksamt känna solens värme utan dubbla t - skjortor. långärmad dito och väst utanpå.

Allt som allt har sommaren 15 ändå bjudit på värme och glädje, lite väl långt mellan bänkar och sittplatser i rikets hufvudstad kanske, men detta kan nu kompenseras med rostiga trappsteg, stubbar och tompallar i träsklandet, inte illa alls.





Veckans musikaliska energi har i mångt och mycket präglats av proggen, Hoola Bandoola Band har strömmat ur 1102:s högtalare, "Birmingham", "Andersson & Co.", "Vem Kan Man Lita På" och så förstås "Huddinge, Huddinge" har hjälpt till dämpa ångesten av insikten att ABBA faktiskt var särdeles bra... även om de nu aldrig kunde slå igenom i träskmarkerna, där John Prine nu i aftonsången gläder oss alla här med "Grandpa Was A Carpenter".


Traveriet ter sig i sedvanlig ordning komplett hopplöst ut, inte en gnutta chans till kommande vinstberäkningar. Fallet kommer bli tungt och abrupt, överlever förhoppningsvis första avdelningen, men tyvärr i så fall bara därför att storfavoriten Montdore reglerar fältet ända in i mål.

Sedan duggar svårigheterna hårt och ändamålet raserat långt innan sista loppet går. Men ingen fara, vi har ingefära... och nästa vecka ges förhoppningsvis nya chanser och möjligheter.

Bistert dock att på lördag börjar Premier League igen, Palace inleder borta mot nykomlingen Norwich, en skräckmatch som kan bli inledning på ännu en fasansfullt lång väntan på andrum våren 16.

Raden i all sin defaitistiska glans

Lopp 1: 2 - 4 - 6 - 7 - 9 - 10
Lopp 2: 1 - 2 - 3
Lopp 3: 1 - 4 - 5
Lopp 4: (4) M.T. Jeopardy
Lopp 5: 3 - 6 - 10 - 12 - 14 - 15
Lopp 6: (2) Part Nan Angelen
Lopp 7: (1) Nadal Broline

324 prominenta rader a' 162 förtappade riksdaler.

P.S. ytterligare ett system inlämnat, enda skillnaden spik på (11) Åsakjappen i 5:e, så dumsnålt lämna denne förnämliga travare utanför vinnarsällskapet.

Tjampens bildrevy från veckan som gått:


Sittandes på samma trapp som för mer än 40 år sedan,
samma utsikt nu som då över gruvområdet i Boliden.


Burvalls bokhandel "still going strong" som färöaren säger.

Burvalls på Prästvägen 1 i Malå har böcker, leksaker, presentartiklar, papper, ramar med mera

och butiken öppnar klockan 12 på vardagar och stänger klockan 17. På lördagar nöjer sig Burvalls med att ha öppet bara tre timmar (10-13).
2013 firade Burvalls 75 års jubileum. Åke Burvall flyttade från Bjurträsk till Malå och startade bokhandeln 1938. Han avled 2012 - 99 år gammal.
Åke Burvall var också ortens fotograf och många malåbor är förevigade i hans fotoateljé även nog björnen själv på konfirmationskortet. Malå var år 2010 den minsta kommunen i landet som hade bokhandel enligt Svensk Bokhandel.



Tjampens fredagslunch på Huldtins i Malå... träsk.


Hultdins är ett företag som är världsledande när det gäller att producera komponenter till timmerbilar och skogsmaskiner. Tillverkning och huvudkontor ligger i Malå. Företaget har också ett säljbolag i Brantford som ligger i Kanada. Hultdins tillverkar timmergripare, entreprenadgripare, sågenheter, gripsågar, dämpare, terrängbroar och andra produkter som Hultdins kedjefettpumpar. Totala omsättningen sista kvartalet 2014 var 123 miljoner kronor.


Tyskland har sitt Rhenland, Malå har i sin tur sitt renland.


"Strörenar" på Malås gator men förmodligen helt legitima renar med rättighet att ta sig genom samhället på väg mot nya betesmarker i skogslandet. 


I landet finns förmodligen inga vildrenar så varje ren som du möter tillhör någon same.
Vita renar kan enligt gammal samisk tro komma med något budskap; goda eller dåliga budskap men i stort betyder det lycka att se en vit ren springa över fjället. Oklart hur det är med lyckoförutsättningar om man ser en vit ren springa över Skolgatan i Malå - känns bara som att det också betyder lycka.



Malå sameby är en skogssameby vilket betyder att de befinner sig i skogslandet året runt - så vi kan glömma detta om strörenar i Malå.


Renarna tycks föredra att ta sig framåt på länsvägen i stället för genom skogen - vilket är förståeligt. Mindre ansamling av myggsvärmar på vägen dessutom.
3000 renar med årskalvarna inte inräknade är det max antal renar som Malå sameby får hålla enligt en byordning från 1946 och området sträcker sig över Malå kommun och in i Sorsele och Lycksele kommuner.


Ledarrenen är en kastrerad rentjur som bär bjällra runt halsen med uppgift att leda sin flock.
Här håller den vita ledarrenen sin plats bakom flocken.

©tjampenmobile2015