onsdag 5 augusti 2015

Kolingsborg på väg mot rivning?


Kolingsborg - den runda asken vid Slussen. En byggnad som sett bättre tider vad gäller den ytliga fernissan. Rostig och skamfilad i behov av en uppdatering eller i behov av en kommunalt sanktionerad rivning?
Byggnaden är faktiskt inte äldre än att den uppfördes 1953-54. Inledningsvis så var det Stockholms Hamnar som huserade i den runda asken och under senare år fram till december 2013 var detta platsen för en nattklubb.

Huset är grönmärkt vilket betyder att det ligger på en mellannivå i bedömt kulturhistoriskt värde. Grönt låter möjligen i dessa sammanhang som ett toppbetyg i kulturvärde men högsta kulturhistoriska värde har de blåmärkta objekten vilket då inkluderar Gamla Stan och Katarinahissen. Så därför kan Kolingsborg rivas på adress Pelikanslingan 2.

Före byggnaden låg här en barack för hamnsjåarna och den kallades Borgen eller Kolingsborg efter Albert Engströms figur Kolingen.  



På de övre planen (synliga ovan jord) hade rederier sina kontor fram till 2013 och sedan 1990-talet låg diskoteket på de nedre "källarplanen".
År 2015 i juni månad startades på initiativ från Stockholm stad projektet Omstart. Ett konstprojekt som inleddes med att byggnaden målades vit för att sedan överlämnas till graffitimålare för en sista uppdatering i färg innan rivningen av den elliptiska byggnaden.

När nu Kolingsborg kommer att rivas.. beror på hur man kommer överens om hur nya Slussen kommer att se ut - finns plats för fortsatt levnad för den runda asken? Att rivningen stoppats beror delvis på det kulturvärde som ligger i de väggmålningar som finns på de nedre våningarna - målade av konstnären Ingemar Callenberg. Dessa målningar målades över under diskoteksperioden - målades över med svart färg.  



Under Omstart - Kolingsborg 1 augusti 2015.