torsdag 6 augusti 2015

Rekommenderas: Senapsgratinerad strömming i Slottspaviljongen


SLOTTSPAVILJONGEN i Mariefred serverar en alldeles ypperlig lunch med senapsgratinerad strömming och potatispuré därtill samt en utsökt smakrik kikärtsröra till aptitretare.

Nedan ett Västerbottenrecept på strömming - gratinerad i senap.
  • Skölj och torka 600 gram strömmingsfiléer.
    Klipp bort ryggfenan.
    Lägg samman dem två och två.
    Bred senap (fransk) på båda sidorna.
  • Blanda samman 1 dl ströbröd med salt och peppar.
    Vänd strömmingsfiléerna i blandningen.
    Låt dem ligga och torka tjugo minuter.
  • Skala och skiva två gula lökar.
    Fräs dessa mjuka i lite smör.
  • Skala 1 kg potatis och skär den i mindre bitar.
    Koka den i lättsaltat vatten.
    Häll av kokvattnet och mosa potatisen.
    Späd med varm två liter mjölk och 2 matskedar smör.
    Arbeta moset luftigt.
    Tillsätt 3 dl västerbottensost samt salt och peppar.
  • Stek strömmingen på båda sidorna i lite matfett
    3 till 4 minuter på varje sida
    tills ytan blir knaprigt brun och strömmingen är genomstekt.
  • Toppa fisken med nystekt lök.
    Servera potatispuré och gröna ärter till.