onsdag 5 augusti 2015

Gustav III:s antikköp och Elefantorden


Borggården på Stockholms slott.
Stockholm har haft sitt slott placerat på samma mark sedan 1200-talet. Slottet Tre Kronor som brann ned 1697. Sedan tog det 57 år tills kungen Adolf Fredrik och drottningen Lovisa Ulrika kunde flytta in i detta bostadskomplex på nästan 600 rum. Sedan 1754 står det i stort sett oförändrat - moderniserat inomhus på grund av nya krav hos de kommande kungafamiljerna. 



Vakthavande soldat vid högvakten vid kuren mot Slottsbacken och Gamla Stan.


Detta var långt före Antikrundan visades på TV och Gustav III som bodde på Slottet och företog sina resor ned till Italien 1783-84 passade på att köpa in antikviteter på det som var sedvänja vid den tiden. 1794 samlades alla inköp in till lokaler inom Slottet och ett av Europas äldsta museum var ett faktum.

I en rad står de nio muserna och innan musraden står Apollo med sitt stränginstrument - ljust, sångens och klarhetens gud.


Gustav III mördades på Operan och skulpturerna är placerade precis som det var tänkt 1794 och är ett äreminne över konungen efter hans död - 200 skulpturer sammanlagt - köpta för skatteintäkter kan tänka.

Ovan fotograferade Endymion var mycket beundrad under 1700-talet även utanför Sveriges gränser. Kan vara antik från romartiden enligt många specialister. Endymion var i grekisk mytologi en yngling med vanan att sova på ett berg. Mångudinnan som bar namnet Selene upptäckte honom på berget och förälskade sig i honom. Tillsammans fick de femtio döttrar som vardera rådde över en av månens femtio faser. 


Under sina resor till Italien träffade Gustav bland annat påven Pius som visade sin samling.


Diverse romerska digniteter syns bystade i samlingen som Brutus.


Damen med ett stort snäckskal i famnen.


Som sagt: Slottet Ttre Kronor föregick det nuvarande Kungliga Slottet och se här klädesplagg från tiden före branden 1697.


Elefantorden är en dansk förtjänstorden som från början på 1400-talet hade sitt ursprung i ett religiöst brödraskap - återupplivades 1580 som en orden för den som gjort stora förtjänster gentemot konungen av Danmark. Medlemmar i svenska kungahuset tycktes av vana bli "dubbade" till danska riddare enligt Elefantorden i alla fall prinsar och kungar. 

Gustav III fick sin Elefantorden 1766 då som prins Gustav.

Efter år 2000 har endast tre personer fått orden: danske skeppsredaren Maersk Möller, tyske presidenten Johannes Rau och Sydkoreas president Roo Moo-hyun. Senaste svensk som fick orden var Sigvard Bernadotte i året 1952.