torsdag 24 juli 2008

Gubbe i skyn över Årstavikens vatten

Några hundra meter från Björnidet ligger en vattenförbindelse mellan havet och den stora indjön - Östersjön och Mälaren. Vattenförbindelsen heter Årstaviken.
Årstaviken börjar vid Liljeholmsbron och slutar vid Hammarbyslussen. Som mest är den 625 meter bred. Medeldjupet är 7-9 meter och största djup är 9 meter. En promenad runt viken är cirka 7,5 kilometer. Den 22 februari 1944 tappade sovjetiskt bombflyg tre bomber i området vid dagens Eriksdalsbadet Två föll mitt i parken Eriksdalslunden, den tredje förstörde den nyuppföra Eriksdalsteatern vid Årstavikens vatten. Det blev inga skadade men fönsterrutor gick sönder och smällen hördes över stora delar av Stockholm. Om bomberna föll av misstag eller med avsikt är höljd i dunkel. Det var enda gången som bomber föll över Stockholm under andra världskriget.
En dag i september 2007 dyker denna gubben upp bland molnen ovan Årstaviken. Fenomenet kallas mirroring. Det uppstår genom en manipulering med vår moder Natur. Ett fenomen som följt i den tekniska utvecklingen där gränsen mellan sanning och osanning suddats ut.