onsdag 13 augusti 2008

Diversialiteter från Oslo augusti 2008

Himmel är alltid något speciellt särskilt och extra i Oslo - tack vare positionen från Tveita Klippfjäll. Denna dag den trettonde i den åttonde månaden passerade tre åskväder över Oslodalen. Väl att se molnformationerna - en man och en kvinna liggande på rygg flytande på molnhöjd mot nordväst.

Natten mot den dagen startar en svårsläckt brand i ett över hundra år gammalt hus på Vinderen - eller Vinnaren som undertecknad alltid trott att det hette. Jeppes Krog brann och därtill hela det fina gamla huset. Röken har legat stadig i styrka hela dagen.

Tryvannstårnet har alltid legat där på andra sidan dalen som en magisk lockelse - att utröna hur ser där ut, vad ser man därifrån och vad finns på andra sidan berget. På denna solnedgångsbild syns tornet något till höger om mitten. 500 meter över havsnivå.

Väl där visade sig tornet inte vara så högt som skribenten på denna blogg hade fantasier om - dessutom misstog han en intillliggande mast som tornet.

Från tornets plats hade man en fin utsikt mot det inre av Norge. Starten blev en skidbacke med lift.

Holmenkollen kyrka - nedbränd av en greve och återuppbyggd av en prinsessa.

Detta är en förhandsvisning på det VM-spår för längdskidåkning som gäller för VM på skidor i Oslo år 2011. Nu röjes det för att bereda vägen för de norske på ski förmodligen främst.

Tusan fångad till höger på tur opp mot en av viadukterna som blir TV-bekant varje Holmenkollen Cup på tidig vår. Till vänster upplägg av träd och buskar från röjda spår.

Oslo fängelse ligger mitt i byen och är en avskräckande uppenbarelse bara i dess arkitektur. Muren rent av vacker på vissa ställen.

I grannskapet kring fängelset ligger vackra kvarter med äldre boningshus för de icke-kriminella.

Grönland heter ett område som saknar motstycke i skribentens hemstad. Lite mer interkontinental stämning så centralt i staden.

En blåklocka i det som skribenten tidigare mest såg som ris. Men med åldern så har ödmjukheten inför den naturliga naturen vuxit på bekostnad av det som människor danar i sin trädgårdar med kupering och frisering.

På Frognersätern inmundigades denna äppelkaka av skribenten. Viktigast var ändock att bevara minnet av det äppelkanelte som han fick dricka. Det blågröna papperet till höger på bilden skulle ha följt med efter mellanmålet men blev kvarglömt på grund av den getingattack som avslutade måltidsstoppet på Frognersäterns restaurang. Tack vare denna bild kan nu minnet av teet bevaras för framtida inköp. London Herbal... apple/cinnamon... borde kunna återfinnas. Rekommenderas!

Vad denna bäck innehåller för mineraler anas icke.. men dessa rödbruna vatten var klart som spa och säkerligen hur rent som helst. Inte långt från slutstationen för T-banelinje 1.

Makrobild från balkongträdgården på Tveita Klippfjäll. En honungsdoftande gul blomma - så långt rätt - för närvarande den enda faktainformation som skribenten kan lämna. Namn saknas.

Ja... himmel ja... mycket himmel och mycket väder i Oslo. Morgonen vet inte vad dagen ska ge. Augusti gav den svalka som skribenten önskade och tackar arrangörerna och vädergudarna i Norge för det!

Fyra andkompisar på rad för att fila på utstyrseln inför kvällens göromål. Dessa fyra änder håller till i ett vatten som skribenten bestämmer sig ska heta Tryvann.

Utsikt från Frognerseteren över öarna ute i Oslofjorden.

Allt är inte skönhet. Vädret kan även i Oslo drabbas av gråsjukan och då ligger dis och dimma tätt över dalen. Röken från värmeverket upplöses i den gråa sjukan.

Korv i ugn. Vad annars avsluta en diversialitet med än middag.