måndag 11 maj 2009

Maj på holmarna


Den körsbärsblom som skribenten dokumenterade för snart två veckor sedan varade inte länge. Nu återstår endast någon enstaka körsbärsblom och lövverket har tagit över.

Annan blomning har tagit över. Mängder med penséer i diverse kulörer fyller jordbäddarna i de rektangulära häckrutorna i Kungsträdgården.

Från bron över till Skeppsholmen en vy mot det kungliga slottet med kungakronan på broräcket som fokus.

På Skeppsholmen framför Moderna Museet står sedan 1971 "Paradiset". En monumental skulpturgrupp i 16 delar, med 9 skulpturer av glasfiber och plast och 7 maskiner av målat järn.
Skulpturgruppen var en gåva av konstnärerna Niki de Saint Phalle och Jean Tinguely till Moderna Museet 1971. Från början fanns gruppen längre ner mot Skeppsholmsbron, men efter kritik och protester ledda av aktionsrörelsen Flytta Paradiset flyttades gruppen 1986 till sin nuvarande plats, nedanför gamla exercisplatsen vid Moderna Museet på Skeppsholmen. 1997 konserverades gruppen.

En björktrast på lystring efter mask.

Äppelblom mot tegelvägg vid Sjövillan på Kastellholmen.

Nöjesfältet på Gröna Lund har detta år fått en ny upplevelse - Insane. Där frivilliga människor betalar för att slängas runt i ett vansinne som skribenten avstår ifrån.

Upplevelserna på Gröna Lund från tryggt avstånd. Berg- och dalbanor, Insane och två Fria fall insnörda i varandra som garn i en stickning.

Lik tjuren Ferdinand föredrar skribenten att lukta på blommorna framför att kastas runt i dessa helvetesmaskiner. Sedan fortsätter skribenten att undra: Vad heter trädet?