onsdag 6 januari 2016

På floden Tejos norra strand


Padrão dos Descobrimentos - monumentet på floden Tejos norra sida vid mynningen genom Lissabon för vidarebefordran ut i Atlanten. Tejo betyder "klyfta" - alltså rinner floden Klyfta ut vid Lissabon efter en vattenfärd på 103 mil genom Spanien och Portugal.


En hyllning till de portugisiska upptäcktsfärderna med figurer på vardera sidan av den 52 meter höga byggnaden som representerar sexton olika prominenser inom portugisiska kultur, politik och vetenskap.


Den som står först är Henrik Sjöfararen (1394-1460) som var den förste som stöttade den portugisiska upptäckseran. Organiserade turer till Afrikas västkust som Gambia, Senegal, Kap Verdeöarna samt även Azorerna ute i Atlanten. 


Monumentet stod klart som en permanent anläggning först 1958 efter att redan 1939 ha formerats för världsutställningen i Portugal 1940.


En blåsig och smått bitande iskall upplevelse på lilljulafton.


Henrik Sjöfararen i fronten på väg mot det okända - även om han i verkligheten mest stod bakom och möjliggjorde den portugisiska expansionen ut i världen på 1400-talet.

För att på direkten ge namn på berömda portugiser från landets storhetstid på jorden så kommer här: Francisco de Almeida (portugisisk vicekung i Indien),
António de Andrade (förste europé som tog sig över Himalaya till Tibet),
Pedro Álvares Cabral (mannen som gjorde anspråk på Brasilien som portugisiskt territorium 1500),
Diogo Cão (förste europé vid Kongoflodens mynning 1482),
Tristão da Cunha (upptäckare av Tristão Da Cunha-öarna i södrra Atlanten),
Bartolomeu Dias (förste man man som rundade Godahoppsudden sedan antiken är 1488),
Vasco da Gama (mannen som upptäckte sjövägen till Indien 1498),
Ferdinand Magellan (första världsomseglingen 1519-1522).



En seglare på väg mot 25 april-bron - Ponte 25 de Abril.


Vy längs strandpromenaden vid Tejoflodens mynning och norra sida.


Torre De Belém - Tornet uppfördes under tidigt 1500-tal i manuelinsk stil, för att hedra Vasco da Gamas expedition till Indien. Denna eleganta försvarsanläggning har blivit en symbol för staden, ett minnesmärke över Portugals makt under tiden för de stora upptäcktsfärderna.


Kanon desarmerad - segelbåt på floden.


En härligt grön julgrönska dagen före julafton.


Sickna träd - som broccoliknippen vilket minner björnen om det faktum att han lämnade en skål med avisade broccoliknippen i mikrovågsugnen den 21 december och vid återkomsten till idet 2 januari kunde han inte förstå varför det luktade så illa i köksregionen. Först dagen efter uppdagades källan till stanken när luktpolisen på allvar letade upp densamma och kunde avlägsna den stinkande grånade förmöglade gröten till det avlopp där den hörde hemma.


Medresenären testar trimningsapparaterna vid joggingesplanaden på Tejos norra strand.


Gott att få igång cirkulationen när första Lissabondagen tempererade på cirka 10 grader. 


Arm- och bensträckare inför återfärden med apostlahästarna hemåt till kylrummet på Rua Da Madaena.


Några glimtar från återgången.


Fukten och värmen ger en vacker ton åt åldriga fasader.


Fasader - och diverse olika fönstervarianter.


I parkerna blommade det i julvädret.


I skrivandets stund undras över namnet på denna fantasifulla skapelse: Papegojblomman som är städse grön och flerårig som ört. Kan bli 2 meter hög!


Hästar jobbar här som på så många andra platser inom turistindustrin.


Såpbubbelblåsaren som ju också är en profession som finns lite här och var numera.


I turistnäringen brukar det se ut så här som på denna Lissabongata - Rua das Portas de Sto Antao nära Rossio och en kort bit från hemmet på Rua Da Madalena.


På en tvärgata till detta Praça da Figueira ligga Rua Da Madalena. På platsen för Praça da Figueira låg före stora jordbävningen 1755 ett sjukhus. 1885 etablerades en övertäckt marknadsplats här på 8 000 kvadratmeter. 1949 togs den bort och torget var ett faktum. Det är kung João I de Portugal (1357-1433) som står staty mitt på torget. 


Rua da Madalena från norr.